De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Onderwijs

Lessuggesties de Four freedoms, 4 en 5 mei, rechtsstaat, democratie

Dit gratis materiaal is een selectie van wat er online beschikbaar is en kan worden ingezet voorafgaand of na een Vrijheidscollege. Aan deze selectie kunnen geen rechten worden ontleend.

1. Onderwerp Four Freedoms

Lesmateriaal Meet Up - Four Freedoms Awards 
In samenwerking met Roosevelt Foundation organiseert Vrijheidscolleges op 31 maart 2021 de Meet Up. De Meet Up is een interactieve livestream waarin jongeren vragen kunnen stellen aan de vier winnaars van de Four Freedoms Awards. Het lesboek 'Four Freedoms in de Klas' zit boordevol inspiratie om het gedachtegoed van de Roosevelts een vaste plek te geven in het burgerschapsonderwijs van vandaag: 

Lesmateriaal Prodemos/ Vrijheidscolleges
In samenwerking met Prodemos ontwikkelde Vrijheidscolleges in april 2019 nieuw lesmateriaal, geschikt voor leerlingen van VMBO-TL, HAVO, VWO en MBO niveau 3 en 4. Deze lesbrieven en videomateriaal zijn hier gratis te downloaden:

Klokhuisserie 'De Vier Vrijheden' - 2020
In de bijzondere Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken presentatoren Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt.
Voor kinderen van 7 - 12 jaar.  Bekijk hier de hele Klokhuisserie

Lesplan Four Freedoms i.s.m. het UCR, het RIAS en de Roosevelt Foundation
Dit gratis lesplan is voor iedere docent die met leerlingen in het voortgezet onderwijs de Vier Vrijheden van Roosevelt wil bespreken, om ze daarmee algemeen aan het denken te zetten over de waarde van vrijheid. Het materiaal past goed bij de vakken geschiedenis, Nederlands en maatschappijleer. De lessen zijn oorspronkelijk digitaal gegeven door studenten en medewerkers van het UCR, het RIAS en de Roosevelt Stichting in Zeeland in april 2020, in tijden van corona, en waren destijds digitaal. Zij passen natuurlijk ook in een ‘gewone’ klas.

2. Plekken met een verhaal 

Digitale lessenproject speciaal voor en i.s.m. het MBO gemaakt door de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45.
Klik hier voor de website en de docentenhandleiding.
Uitleg Tweede wereldoorlog

3. Wie was Roosevelt?

4. Magazine over keuzes en vrijheid: 4 free

4FREE is een magazine met online opdrachten die gebruikt kunnen worden bij het vak burgerschap. 4FREE is gemaakt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei met als doel ondersteuning te bieden voor het in gesprek gaan over de thema’s Vrijheid en Kiezen.

Lees hier meer & bestel gratis het magazine voor bij jou op school

5. Onderwerp dodenherdenking

Wat is herdenken?
Module voor leerlingen (po en vo) over het verband tussen de Tweede Wereldoorlog en herdenken.  Klik hier voor de digitale leeromgeving van het Nationaal Comite 4 en 5 mei

Diverse video’s van SchoolTV waarin het doel van dodenherdenking wordt uitgelegd:

6. Onderwerp 5 mei

Wat vieren we op 5 mei?
Deze lesmodules van Nationaal Comite 4 en 5 mei gaan in op de achtergrond en het belang van vieren (11/12 jaar) Klik hier voor de modules.

7. Onderwerp democratie en rechtsstaat

Wat is een democratie?
ProDemos: Nederland is een democratie

Wat is een rechtsstaat?
ProDemos schuift aan: de rechtsstaat
Samenwerkingspartner ProDemos ontwikkelt regelmatig lesmateriaal dat kan dienen als verdiepingsstof voor de Vrijheidscolleges.

Lesmateriaal van ProDemos
U kunt op deze site, op thema, lesmateriaal zoeken.
Bijvoorbeeld: rechtsstaatvrijheiddictatuurgrondrechten.

Uitgelicht: Breek de macht
Leerlingen ervaren wat het betekent als er geen rechtsstaat is. Ze maken kennis met de kenmerken van een rechtsstaat en ervaren dat je door gezamenlijke actie toch iets kunt bereiken in een dictatuur, maar ook dat verzet in een dictatuur veel meer risico’s met zich meebrengt dan protesteren in een rechtsstaat.

Uitgelicht ‘Rechten en regels’ (gericht op het mbo) is te vinden in de zoekfunctie lesmateriaal.

Korte omschrijving van de les ‘Rechten en regels’:
In deze interactieve les vervullen de studenten de functie van schooldirectie en maken zij de regels. Hoe bestrijd je drugsgebruik en -bezit? Geef je toegang tot IP-adressen als er pornobeelden zijn verspreid vanuit de mediatheek? En hoe ga je om met afwezige studenten? Hoe houd je als schooldirectie rekening met de rechten van studenten? Op landelijk niveau spelen veelal dezelfde dilemma’s. Zou je dezelfde keuzes maken tussen regels en rechten op landelijk niveau?

 

Vorige pagina