Natascha van Weezel in online programma Vrijheidssoep

nieuws

Dieuwertje Blok brengt hoopvolle boodschap

Vlogs Vrijheidssprekers

Four Freedoms Meet Up en Tour verplaatst naar april 2021

nieuws

Bilal Wahib 2020

Over het vrijheidscollege van Bilal Wahib

Acteur en rapper Bilal Wahib praat in zijn vrijheidscollege over zijn visie op vrijheid gebaseerd op ervaringen uit zijn persoonlijke leven. Wahib; "Wanneer ik over straat loop zie ik mensen met verschillende etniciteiten, een vrouw die voor Jezus schreeuwt, prostituees, homo's, zwervers, mensen met een jointje. Mensen die allemaal anders zijn. Die in vrijheid, zonder beperkingen, de gelukkigste versie van zichzelf kunnen zijn. Maar die vrijheid is niet perfect. Prostituees staan soms tegen hun zin achter het raam, alcoholisten zijn verslaafd. Er zijn rijke mensen, die zich meer kunnen veroorloven. Arme mensen die dat niet kunnen. "Jouw vrijheid stopt waar die van de ander begint", zei Fresku in zijn college. Dat is het grijze gebied van vrijheid. Als je de vrijheidsgrens van een ander leert kennen, kan je jouw grenzen ook aanpassen. Want achter iedere drang naar vrijheid zit een verhaal, vol obstakels en struggles." 

Bilal Wahib (1999) is acteur en rapper. Hij speelde onder andere in 'Brugklas', 'Spangas', 'Malik', 'Mocro Maffia' en 'De Libi'. Hij is geboren en getogen in Amsterdam en studeert aan de Amsterdamse toneelschool. Hij bracht de single ‘Vliegen’ uit, tevens de soundtrack van 'De Libi' en speelt dit jaar in de voorstelling Hamlet. Bilal Wahib vertelt in zijn college over de vrijheidsgrens van jezelf en de ander. Want achter iedere drang naar vrijheid zit een verhaal, vol obstakels en struggles. In zijn college deelt hij die ervaringen en inzichten.

Wahib is geboren en getogen in Amsterdam en studeert nu nog aan de Amsterdamse toneelschool. Hij bracht de single Vliegen uit, tevens de soundtrack van De Libi. Aankomend jaar vertolkt hij de hoofdrol in de voorstelling Hamlet. Wahib heeft er persoonlijk voor gezorgd dat hij naar de toneelschool kon; officieel had hij niet de juiste diploma’s, maar hij belde zelf de school met de vraag of hij toch auditie mocht komen doen. Nu geldt Bilal als één van de grootste acteertalenten van Nederland.

In 2019 speelde hij de hoofdrol in de film De Libi, van Shady El-Hamus. Samen met co-scenarist Jeroen Scholten van Aschat schreef El-Hamus de rol speciaal voor Bilal en baseerde het personage op zijn leven. Regisseur en Bilal maken duidelijk dat de jongeren van nu, nu leven en dat er naar hen geluisterd moet worden, in plaats van hen alleen tot onderwerp van gesprek te maken. 

Wahib werkt en droomt hard. Hij heeft zichzelf doelen gesteld en gaat die ook halen. Hij wil zijn diploma halen, nieuwe muziek uitbrengen, een rol bij ITA en zo snel mogelijk een Gouden Kalf. “Je mag groot dromen, toch? Je moet te veel willen om er te komen. En je moet bereid zijn om er hard voor te werken."

Beeld: Frank Ruiter

Vorige pagina