Four Freedoms Awards 2021

Kijk ook online op 31 maart

Podcast Vrijheidsgasten

nieuws

Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Bekijk het college

Podcast Vrijheidsgasten met Fresku

Podcast

Nagesprek Vrijheidscollege Sinan Can

Bekijk het college

Vrijheidscollege Robert Vuijsje

Bekijk het college

Podcast Vrijheidsgasten met Natascha van Weezel

Podcast

Leoluca Orlando 2020

Leoluca Orlando (1947) is de huidige burgemeester van Palermo (Sicilië). Een tijd verwelkomde de charismatische burgemeester migranten persoonlijk in de haven wanneer zij voet op Italiaanse, en daarmee Europese, bodem zetten. Dit is opmerkelijk omdat in Italië de weerstand toeneemt tegen mensen die vanuit Afrika of Turkije de Middellandse Zee oversteken. Volgens Orlando hebben migranten het recht voor een ander land te kiezen. “In plaats van ze af te wijzen zouden we ze met open armen moeten verwelkomen.” Orlando spreekt in de Four Freedoms Tour over hoe hij kijkt naar vluchtelingen en migranten, vertelt hij over zijn strijd tegen de maffia en geeft hij zijn visie op mensenrechten in een globaliseerde wereld. 

Leoluca Orlando ontmoeten? Four Freedoms Meet up op 14 april
Kom op 14 april 15.00-16.30 naar de Four Freedoms Meet up in Nieuwe Kerk in Middelburg. Toegang is gratis, vooraf aanmelden is verplicht. Op 15 en 16 april spreekt hij tijdens de Four Freedoms Tour nog op andere locaties in het land. 

Four Freedoms Tour
Dit jaar organiseert Vrijheidscolleges i.s.m. de Roosvelt Foundation de Four Freedoms Tour. De (inter)nationale sprekers, die op 14 april een Four Freedoms Award ontvangen voor hun bijzondere inzet voor vrijheid, spreken op 14, 15 en 16 april op verschillende locaties in het land o.a. de universiteiten van Maastricht, Amsterdam en Wageningen en MBO's in Zwolle en Vlissingen.

Vrijwaring van Vrees
De Siciliaan begon zijn politieke carrière om wraak te nemen op de maffia na de moord in 1980 op een vriend - en partijgenoot. Orlando; “Ik heb mijn leven lang tegen ­illegaliteit en misdaad gevochten, en nu moet ik dat verdedigen uit naam van Europa? No way!” Orlando pleit daarin voor het afschaffen van de verblijfsvergunning en het 'recht op mobiliteit'. Migratie is volgens Orlando onvermijdelijk in een globaliserende wereld. 'We verplaatsen goederen, geld, diensten en informatie ongelimiteerd over grenzen, waarom dan geen mensen?'

Deze uitgesproken Leoluca Orlando ontvangt de Four Freedoms Award 2020 voor zijn inzet voor de Vrijwaring van Vrees; “zijn niet-aflatende toewijding om de mensenrechten in het algemeen en de humane behandeling van vluchtelingen in het bijzonder te verdedigen. Tijdens zijn carrière heeft hij met succes en met grote vastberadenheid opgetreden tegen de maffia, corruptie en de doodstraf. (…)De voortdurende inzet van Leoluca Orlando om een einde te maken aan corruptie en om mensenrechten te bevorderen, betekende voor hem een leven met voortdurende persoonlijke beveiliging en immense emotionele en fysieke stress. Dit heeft hem echter nooit gestopt.”

 

four freedoms tour

Vorige pagina