Four Freedoms Awards 2021

Kijk ook online op 31 maart

Podcast Vrijheidsgasten

nieuws

Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Bekijk het college

Podcast Vrijheidsgasten met Fresku

Podcast

Nagesprek Vrijheidscollege Sinan Can

Bekijk het college

Vrijheidscollege Robert Vuijsje

Bekijk het college

Podcast Vrijheidsgasten met Natascha van Weezel

Podcast

Maria Ressa 2020

Maria Ressa ontmoeten? Four Freedoms Meet up op 14 april
Kom op 14 april 15.00-16.30 naar de Four Freedoms Meet up in Nieuwe Kerk in Middelburg. Toegang is gratis, vooraf aanmelden is verplicht. Op 14 spreekt ze tijdens de Four Freedoms Tour.

Four Freedoms Tour
Dit jaar organiseert Vrijheidscolleges i.s.m. de Roosvelt Foundation de Four Freedoms Tour. De (inter)nationale sprekers, die op 14 april een Four Freedoms Award ontvangen voor hun bijzondere inzet voor vrijheid, spreken op 14, 15 en 16 april op verschillende locaties in het land o.a. de universiteiten van Maastricht, Amsterdam en Wageningen en MBO's in Zwolle en Vlissingen.

Maria Ressa: Vrijheid van Meningsuiting
‘Als journalist zit je op de eerste rij van de geschiedenis’, stelt Ressa in een interview met Amnesty International. Ressa groeide op in de VS en werkte voor CNN als bureauchef in de Filipijnen en Indonesië. Nu werkt ze voor de online nieuwsredactie Rappler. Vanaf 2016 toenRodrigo Duterte president van de Filipijnen werd veranderde haar werk enorm. Duterte startte een gewelddadig antidrugsbeleid waarbij drugsverslaafden en drugshandelaren bruut werden vermoord. “Als onze verslaggever, cameraman en fotograaf die hiervan verslag deden ’s avonds thuiskwamen, hadden ze vaak wel acht lijken gezien. Ik wist dat zich iets afschuwelijks voltrok”.

Toen haar medium Rappler de regering verantwoordelijk hield voor de drugsdoden, werden ze het doelwit van online aanvallen. Ressa; “De nieuwe censuur is niet dat je mensen beperkingen oplegt. Nee, je zet de sluizen open waardoor een online vloedstroom op gang komt waarbij zo op mensen wordt ingebeukt dat ze niet langer feit van fictie kunnen onderscheiden en zwijgen.”

Ressa ontvangt op 14 april de Four Freedoms Award 2020 voor haar inzet voor de Vrijheid van Meningsuiting; “Vanwege haar toewijding om mensen te vertellen wat er in de wereld gebeurt en omdat zij mensenrechtenschendingen aan de kaak stelt. Ongeacht hoe zwaar de omstandigheden zijn of hoeveel weerstand ze ondervindt, zet zij zich in voor persvrijheid. (…)Hoewel ze persoonlijk is aangevallen en met de dood bedreigd, zegt zij zich altijd te zullen blijven uitspreken met het oog op de volgende generaties."

Four Freedoms Tour

Vorige pagina