Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Natascha van Weezel 2020

Over het vrijheidscollege van Natascha van Weezel

De familiegeschiedenis van auteur Natascha van Weezel beïnvloedt haar werk. Haar opa vluchtte vanuit Polen naar Nederland en daarna via Frankrijk naar Zwitserland, om uit handen te blijven van het nazi-regime. Hij leerde haar trouw te blijven aan haar idealen. In haar poëziealbum schreef hij: “Lieve Tascha, onthoud dit goed: wit of zwart, arm of rijk, alle mensen zijn gelijk.” Maar ten opzichte van het Palestijns-Isrealisch conflict, was het voor Natascha lange tijd een worsteling. Ze weet dat Israeliërs heel bang zijn voor Palestijnen, en Palestijnen heel boos op Israeliërs. Toch viel het haar op dat haar Israëlisch vrienden nog nooit een Palestijn ontmoet hadden. En andersom. Dus ging Natascha zelf op zoek. Ze reisde op de fiets van Israël naar de Westbank, en sprak met iedereen. Van de familie van Palestijnse aanslagplegers (‘martelaren’) tot Instagram-influencers die gesponsord worden door de Israëlische wapenindustrie, van Joodse nederzettingbewoners, tot Palestijnse stedenbouwers. De vierdelige documentaireserie Natascha’s beloofde land is een persoonlijke zoektocht naar alle radicale standpunten, van hopeloos tot hoopvol.

Om die documentaireserie te maken moest Natascha eerst haar eigen bubbel verlaten. Wat hielp waren haar nieuwsgierigheid en de humanistische idealen van haar opa. Maar het kon niet zonder haar comfortabele leven waarin ze verkeerde, in de groep van jonge Israëliërs, achter zich te laten. Het leverde veel kritiek op, maar het was ook een bevrijding.

Natascha van Weezel (1986) is auteur en documentairemaker. Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en de in 2019 overleden Max van Weezel. Beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Van haar veertiende tot haar negentiende leed ze aan anorexia. Een bezoek aan Auschwitz had invloed op haar herstel. “Als dit met één minderheid kan gebeuren, dan kan het iedere minderheid overkomen,” leerde Natascha van Weezel van haar opa. Natascha zoekt in haar Vrijheidscollege naar verbinding tussen groepen in de samenleving die denken dat ze elkaars vijand zijn.

Van Weezel studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam met documentaire over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden, waarover ze in 2015 ook een boek schreef met de titel De derde generatie. Ze schreef het boek Thuis bij de vijand, over de relatie tussen moslims en Joden in Nederland. Met haar vader schreef ze een wisselcolumn in Trouw en ze is vaste columnist bij het Parool. In 2018 reisde een maand op de fiets voor haar serie Natascha’s Beloofde Land (VPRO) door Israël en de Westbank. Haar doel was om het conflict van alle kanten op een genuanceerde manier in beeld te brengen. 

Bekijk hier het Vrijheidscollege of het mini-college Natascha van Weezel:

Beeld: Els Zweerink

Vorige pagina