Four Freedoms Awards 2021

Kijk ook online op 31 maart

Podcast Vrijheidsgasten

nieuws

Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Bekijk het college

Podcast Vrijheidsgasten met Fresku

Podcast

Nagesprek Vrijheidscollege Sinan Can

Bekijk het college

Vrijheidscollege Robert Vuijsje

Bekijk het college

Podcast Vrijheidsgasten met Natascha van Weezel

Podcast

Shirin Musa 2020

Over het vrijheidscollege van Shirin Musa

Toen Shirin Musa wilde scheiden van haar man bleek het in de eerste instantie niet mogelijk om het islamitische huwelijk te ontbinden. Musa noemde het zelf ‘het huwelijkse gevangenschap’. Ze spande een kort geding aan tegen haar ex-man om het contract te ontbinden en kreeg uiteindelijk van de rechter gelijk. Ze is de eerste Nederlandse vrouw die een religieuze scheiding heeft afgedwongen via de rechter. Mede door haar lobbywerk het Wetboek van Strafrecht aangepast. Na deze ervaring richtte Musa Femmes for Freedom op. Sindsdien strijdt ze tegen gedwongen huwelijken, eerwraak, vrijheidsbeperkingen van vrouwen en het huwelijkse gevangenschap.

Musa vertelt in haar college over haar persoonlijke strijd voor gerechtigheid en vrijheid. Ook gaat ze in op hoe eigen initiatieven, van iedereen, kunnen bijdragen aan de individuele vrijheid. Musa: "Als vrouw ben je in het huwelijk, volgens sommigen, ondergeschikt aan de man. Het is moeilijk om je daar los van te maken, het gaat gepaard met angst en intimidatie. Dat geldt niet alleen voor vrouwen in zo'n relatie, maar ook voor mensen die zich er over uitlaten. Als je je als expert of pleitbezorger van vrouwenrechten in het publieke debat mengt. Wanneer je zegt: vrouwen mogen hun eigen keuzes maken, kan je veel kritiek krijgen. We kunnen dan zeggen: ja, maar volgens de wet is het prima geregeld! Maar mensenrechten en het privaatrecht, in verschillende landen, werken niet altijd goed. Daardoor komt de vrijheid van het individu in het gedrang. De komende tijd moet dat dus veranderen."

Wil je meer weten over het belangrijke werk van Shirins organisatie Femmes for Freedom en zelf in actie komen?

Download gratis het boekje 'kom in actie'

Shirin Musa (1977) is de oprichter van de mensenorganisatie Femmes for Freedom. Een stichting die zich inzet voor de gelijke rechten tussen mannen en vrouwen en opkomt voor de rechten van alle meisjes en vrouwen. In haar vrijheidscollege gaat Musa in op de rollen van mannen en vrouwen in het huwelijk. Een college over de vrijheid van het individu en eigen keuzes maken. “Ik wil dat vrouwen vrij zijn om zelf hun keuzes te maken zonder dat ze ervoor gestraft worden.”

Musa hielp veel meisjes geholpen die ongehuwd zwanger werden of een relatie kregen met iemand die bij voorbaat werd afgekeurd door de familie. Vanuit die ervaringen ontstond het idee voor een postercampagne van etnisch gemengde zoenende stelletjes met eronder de tekst: ‘In Nederland kies je je partner zelf’. De campagne veroorzaakte veel opschudding, wat bevestigde dat deze noodzakelijk was.

Beeld: Rogier Maaskant

Vorige pagina