Natascha van Weezel in Maastricht najaar 2019

Naar de agenda

Vrijheidscollege Massih Hutak op MBO Utrecht

Naar de agenda

Kidscollege Dieuwertje Blok

Naar de agenda

Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht

Naar de agenda

Vrijheidscollege Sinan Can

Naar de agenda

Ondertekening samenwerking Roosevelt Foundation

Vrijheidscollege Femke Halsema

Sinan Can 2020

Sinan Can (1977) is een Nederlands onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS, maar ook om zijn deelname aan Wie is de Mol? Voor zijn televisiewerk ontving Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede. In 2017 maakte hij het tweeluik In het spoor van IS en in 2018 portretteerde hij de ellende van kinderen van jihadgangers in De verloren kinderen van het kalifaat. Tijdens zijn vrijheidscollege vertelt Sinan Can over landen als Libië, Tunesië, Egypte, Irak en Syrië. Hij beschrijft de achtergrond en de geschiedenis van de dictaturen in die regio. Hij laat zien wat het betekent om te moeten leven met de angst en repressie die een dictatuur met zich meebrengt. Een college over verzet en het brengen van grote offers.

Can studeerde journalistiek in Tilburg en werkte daarna voor CNN in Istanbul en in Nederland voor de NMO, NTR en VARA. Voor zijn televisiewerk ontving Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede. In 2017 maakte hij het tweeluik In het spoor van IS en in 2018 portretteerde hij de ellende van kinderen van jihadgangers in De verloren kinderen van het kalifaat. Onlangs was hij te zien met de vierdelige documentairereeks Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië

Can: “Journalistiek is mijn roeping. Dan ga je niet bij de eerste grote tegenslag opgeven.”

Afgelopen jaar maakte Can de serie Sinan zoekt de klas van Elias waarvoor hij naar Aleppo afreisde. In het programma gaat Can aan de hand van de klassenfoto op zoek naar de klasgenoten van de gevluchte Elias. Samen met zijn team deed hij maanden research naar de kinderen van de klassenfoto en zij vonden het meerendeel van de klas. Hij vertelt aan Trouw dat hij na het maken van In het spoor van IS zijn vertrouwen in de mensheid een beetje kwijt was maar door Sinan zoekt de klas van Elias naast de lelijkheid van de oorlog weer wat hoop kreeg door de gesprekken met de sterke kinderen. 

Naast zijn televisiewerk schrijft Sinan ook achtergrondverhalen en boeken bij zijn series. Hij zou graag in Irak een kindertehuis willen starten. Can is geregeld als deskundige te zien bij diverse talkshows als Pauw, Jinek, De Wereld Draait Door en RTL Late Night om te praten over o.a. internationale conflicten, vluchtelingenproblematiek, het Midden-Oosten, Turkije en terreur.

Over het vrijheidscollege van Sinan Can

De Arabische lente leek een ommekeer in het Midden-Oosten. Eindelijk werden dictators één voor één afgezet. Er zou eindelijk democratie, vrijheid en gelijkwaardigheid komen. Maar nu, 8 jaar later, kunnen we vaststellen dat de ‘lente’ is mislukt. Daar zijn verschillende oorzaken voor. En een daarvan is dat dictaturen niet zomaar zijn ontstaan. Dat democratieën niet van de grond komen in het Midden-Oosten, is als je goed naar de geschiedenis kijkt, vaak logisch.

Tijdens zijn vrijheidscollege vertelt Sinan Can over de landen die hij bezocht; Libië, Tunesië, Egypte, Irak en Syrië. Hij beschrijft de achtergrond en de geschiedenis van de dictaturen in die regio. Hij laat zien hoe mensen ermee leven en wat het betekent om te moeten leven met de angst en repressie die een dictatuur met zich meebrengt. En hij vertelt over mensen die zich, ondanks alles, verzetten en soms grote offers brengen.

 

Beeld: Michel Schnater

wo 15
apr

Sinan Can

10:00 • Drenthe College, Assen
Besloten
vr 24
apr

Sinan Can

20:00 • Bibliotheek Oostland, Nootdorp
Reserveer
wo 29
apr

Sinan Can

20:00 • Bibliotheek Katwijk
Reserveer
di 05
mei

Sinan Can

Get Together for Freedom - inclusief lunch • 11:00 • Bevrijdingsfestival Brabant
Reserveer
Vorige pagina