5 mei: Vrijheidscollege Live!

Lees meer

Kijk de Four Freedoms Awards & Meet-up terug

Kijk terug

Vincent Bijlo 2016

Vincent Bijlo werd op 27 april 1965, 10.30 uur lokale tijd, geboren in Amsterdam. Hoewel de geest van de swinging sixties hem zeer aansprak, verhuisde hij in 1968 met zijn ouders naar Bussum. Daar wijdde hij zich aan het kleuter- en lager onderwijs op het Koninklijk Instituut Tot Onderwijs Van Blinden. Die instelling verliet hij in 1978, na slechts 1 jaar aan de Mavo aldaar te hebben gestudeerd. Mavo bleek voor Bijlo toch wat laag gegrepen. Hij vervolgde zijn schoolcarrière aan het St. Vituscollege te Bussum. In 1985 rondde hij daar zijn VWO-opleiding af. Hij ruilde het dorp Bussum in voor de provinciestad Utrecht, waar hij Nederlandse taal- en letterkunde ging studeren. Door tal van oorzaken schopte hij het echter nooit tot de toen nog felbegeerde doctorandusstatus.

Na 3 jaar van geconcentreerd studeren en nachtenlange debatten met medestudenten, kwam er een nieuwe liefde op zijn pad, het cabaret. Door overmoed en bluf gegrepen gaf hij zich op voor het Leids Cabaretfestival. Hij won het niet, alle mythes ten spijt. Het duo dat won was een maand na het festival al uit elkaar. Bijlo niet. Hij werd tweede, won de publieks- en persoonlijkheidsprijs en begon daarna aan het maken en spelen van een indrukwekkende reeks cabaretprogramma's. “Voorstellingen maken is voor mij als ademen. Theater is lucht geven, zon geven, zin geven. ik heb nu, het is nu 2016, 16 solovoorstellingen gemaakt, ik ben niet van plan ermee op te houden.” Naast solovoorstellingen heeft Bijlo een aantal projectvoorstelingen gemaakt, onder meer met Ellen ten Damme en de Konrad Koselleck Bigband. 

Hij heeft inmiddels 4 romans op zijn naam staan, en hij schrijft columns voor het Algemeen Dagblad en diverse maandbladen, waaronder het Feyenoord Magazine, Down To Earth, een uitgave van Milieudefensie en UWV Perspectief. Bijlo bracht 2 cd's uit. 1 met porsongs en 1 met liederen geschreven en gezongen door zijn vrouw, zangeres Mariska Reijmerink.  

 

Bekijk hier het Vrijheidscollege van Vincent Bijlo

Vorige pagina