De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Herman Pleij | Hugo de Groot-jaar

Op 6 oktober organiseren we een Vrijheidscollege met Herman Pleij. De colleges zijn in samenwerking met Slot Loevestein en staan volledig in het teken van Hugo de Groot en zijn gedachtegoed.

Historicus Herman Pleij vertelt meeslepend historisch verhaal over vrijheid en recht. Zijn vertrekpunt is de tijd waarin Hugo de Groot leefde. Is er in onze huidige tijd nog iets merkbaar van het gedachtengoed van 'Grotius'?

Locatie: Hoge Raad, Den Haag
Adres: Korte Voorhout 8, 2511 EK, Den Haag
Datum: 06 oktober 2021 
Tijd: 19:30 tot 21:00 uur 

Hugo de Groot jaar

Op 22 maart was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein. Op verschillende locaties in Nederland vieren we samen met Slot Loevestein het Hugo de Grootjaar met een viertal Vrijheidscolleges. Naast het spectaculaire verhaal van zijn ontsnapping, laat Hugo de Groot nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag relevanter dan ooit.

6 oktober: Herman Pleij | Hugo de Groot-jaar
7 oktober: Sheila Sitalsing | Hugo de Groot-jaar
12 oktober: Blaudzun | Hugo de Groot-jaar
14 oktober: Gijs Tuinman | Hugo de Groot-jaar

Locatie & Tickets

Sinds 1 maart 2016 is de Hoge Raad gevestigd in een speciaal ontworpen modern, strak en transparant gebouw aan het Korte Voorhout in Den Haag. In verband met deze bijzondere locatie worden er enkel persoonsgebonden kaartjes uitgegeven. Heeft u meerdere kaartjes nodig? Vraag deze los en op naam aan.

Medewerkers van de beveiliging kunnen u vragen uw ID-bewijs te tonen. Ook kunnen zij u verzoeken een detectiepoort te passeren, dan wel mee te werken aan doorzoeking van uw persoonlijke eigendommen en/of een fouillering voordat u de zaal kunt betreden.

Herman Pleij

Herman Pleij (1943) is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. Pleij schreef hier een groot aantal artikelen, essays en boeken over, waaronder recent ‘Moet nog steeds kunnen: op zoek naar een Nederlandse identiteit’ (2016) en het essay ‘Geluk!? Van hemelse gave tot hebbeding’ (2017). 

 

Bekijk hier het Vrijheidscollege van Herman Pleij

Foto: Esther van Dam

Vorige pagina