Natascha van Weezel in Maastricht najaar 2019

Naar de agenda

Vrijheidscollege Massih Hutak op MBO Utrecht

Naar de agenda

Kidscollege Dieuwertje Blok

Naar de agenda

Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht

Naar de agenda

Vrijheidscollege Sinan Can

Naar de agenda

Ondertekening samenwerking Roosevelt Foundation

Vrijheidscollege Femke Halsema

Dit zijn de namen van 2020!

Woensdag 12 februari 2020 - 19:14
Dit zijn de namen van 2020!

In de aanloop naar en op 5 mei worden in het hele land ruim 70 Vrijheidscolleges gegeven. De sprekers van 2020 zijn Philip Freriks, Splinter Chabot, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Angelique Houtveen, Liesbeth Zegveld, Shirin Musa en Bilal Wahib. Alle sprekers delen in een vrijheidscollege hun eigen visie op vrijheid. “We organiseren dit jaar bijna twee keer zo veel colleges als vorig jaar en dat zijn er meer dan ooit. Er is duidelijk een behoefte aan inspirerende verhalen over vrijheid”, aldus Esther Lubberding, directeur van de Vrijheidscolleges.

Lees meer

Four Freedoms Tour

Dinsdag 11 februari 2020 - 13:07
Four Freedoms Tour

Dit jaar werkt de Vrijheidscolleges samen met de Roosevelt Foundation. Deze organisatie geeft elk jaar enkele mensen een Four Freedom Award die zich op een uitzonderlijke manier inzetten voor de vrijheid. Na de officiële uitreiking op 14 april nemen de Vrijheidscolleges de winnaars van de Four Freedom Awards op tour door Nederland. Er zijn op verschillende locaties in het land bijeenkomsten met de winnaars; Filipijnse journaliste Maria Ressa, burgemeester van Palermo Leoluca Orlando, Sander de Kramer en Azza Karam namens Religions for Peace International. Data en locaties worden spoedig bekend gemaakt.

Lees meer

Wedstrijd: Schrijf een column over vrijheid

Dinsdag 7 januari 2020 - 00:00
Wedstrijd: Schrijf een column over vrijheid

De Vrijheidscolleges en Roosevelt Foundation dagen studenten en scholieren uit: Schrijf een column over één van ‘Four Freedoms’ van President Roosevelt. Win 200 euro en lees de column voor tijdens de uitreiking van de Four Freedoms
op 14 april in Middelburg.

In 1941 formuleerde Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt de Vier Vrijheden: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van Godsdienst, Vrijheid van Gebrek, Vrijwaring van Vrees.

Jaarlijks worden we tijdens de Four Freedom Awards herinnerd dat we voor deze vrijheden moeten blijven strijden. Kies een vrijheid en schrijf een column over waarom juist deze vrijheid volgens jou zeer relevant is. Een jury selecteert de meest inspirerende column. De winnaar wint 200 euro en mag de column voorlezen tijdens de Four Freedoms Meet Up op 14 april in Middelburg in aanwezigheid van de winnaars van de Four Freedoms Awards.

Four Freedoms Meet Up
Op 14 april ontvangen enkele mensen die zich hebben ingezet voor de vrijheid een Four Freedoms Award. Na de officiële ceremonie is het mogelijk om tijdens deze Meet Up de laureaten te ontmoeten en een vraag te stellen. Kom ook: meld je aan:

Regels
Iedereen mag een column insturen.
Nederlands of Engels, 350-500 woorden.
Deadline 22 Maart 2020.
Inzendingen/vragen = column@vrijheidscolleges.nl

Lees meer

Met de Roosevelt Foundation werken aan vrijheid

Maandag 6 januari 2020 - 20:14
Met de Roosevelt Foundation werken aan vrijheid

De Roosevelt Foundation en de stichting Vrijheidscolleges gaan in 2020 intensief samenwerken om een groter publiek bewust te maken van de waarde van vrijheid. Op 6 januari 2020 legden vertegenwoordigers van beide organisaties de samenwerking vast in een overeenkomst. Op deze symbolische dag 79 jaar geleden hield de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt zijn beroemde ‘Four Freedoms speech’ waarin hij vier belangrijke vrijheden omschreef. De Roosevelt Foundation reikt in april 2020 in Zeeland de tweejaarlijkse Four Freedoms Awards uit en werkt dan ook samen met de Vrijheidscolleges.

Lees meer