Podcast Vrijheidsgasten

nieuws

Angelique Houtveen & Fresku op HZ Vlissingen

Bekijk het college

Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Bekijk het college

Gijs Tuinman in het Maczek Memorial Breda

Bekijk het college

Nagesprek Vrijheidscollege Sinan Can

Bekijk het college

Vrijheidscollege Robert Vuijsje

Bekijk het college

Dieuwertje Blok in Krimpen a/d IJssel

Agenda

Nieuw lesmateriaal Four Freedoms

Donderdag 14 januari 2021 - 15:00
Nieuw lesmateriaal Four Freedoms

De Roosevelt Foundation ontwikkelde onlangs een nieuw lesboek, boordevol inspiratie om het gedachtegoed van de Roosevelts een vaste plek te geven in het burgerschapsonderwijs van vandaag. Van groep 6 tot en met de 6e, van het VMBO tot het VWO, bij geschiedenis of maatschappijleer, Nederlands of Engels. Waarom nu, zoveel jaren later, nou net dit gedachtegoed centraal te stellen in onze klassen?

Lees meer

Podcast Vrijheidsgasten: persoonlijke gesprekken over vrijheid

Dinsdag 17 november 2020 - 21:05
Podcast Vrijheidsgasten: persoonlijke gesprekken over vrijheid

De Vrijheidscolleges start vanaf 18 november met de podcast Vrijheidsgasten. In deze nieuwe podcast interviewt journalist Nicole Terborg sprekers van de Vrijheidscolleges over hoe hun visie op vrijheid is ontstaan. In de eerste editie van Vrijheidsgasten vertellen onder anderen Rajae el Mouhandiz, Robert Vuijsje, Angelique Houtveen, Eric Corton, Lucas de Man en Fresku over hoe zij vrijheid beleven en invullen. Om de twee weken komt er een nieuwe aflevering online.

Lees meer

12 november livestream Vrijheidscollege Sinan Can

Vrijdag 6 november 2020 - 10:00
12 november livestream Vrijheidscollege Sinan Can

Vanwege de nieuwe maatregelen rond COVID-19 verzorgen wij op 12 november, om 20.00 uur, een gratis livestream van het Vrijheidscollege van Sinan Can vanuit het Maczek Memorial Breda. De livestream is te bekijken via ons YouTubekanaal. Het event is helaas niet toegankelijk voor publiek wegens de tijdelijke sluiting van het museum.

Lees meer

Vrijheidscollege van Gijs Tuinman

Zondag 1 november 2020 - 00:00
Vrijheidscollege van Gijs Tuinman

Op 4 november is er een speciaal Vrijheidscollege van militair Gijs Tuinman in het Maczek Memorial in Breda. Tuinman is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire Willemsorde en de bronzen leeuw. Laat je inspireren door zijn visie op vrijheid.

Lees meer

Vrijheidscolleges werken ook in 2021 samen met Roosevelt Foundation

Vrijdag 23 oktober 2020 - 00:00
Vrijheidscolleges werken ook in 2021 samen met Roosevelt Foundation

Ook in 2021 blijven de Vrijheidscolleges samenwerken met de Roosevelt Foundation aan de Four Freedoms Award uitreiking waar bijzondere mensen die zich inzetten voor de vrijheid een prijs krijgen. De Vrijheidscolleges dragen bij aan een coronaproof publieksprogramma. Nieuwe datum voor de uitreiking is 31 maart 2021.

Lees meer

Shirin Musa geeft digitaal college over vrouwenrechten

Dinsdag 13 oktober 2020 - 11:00
Shirin Musa geeft digitaal college over vrouwenrechten

Lees meer

Vrijheidscolleges en Human

Dinsdag 26 mei 2020 - 00:00
Vrijheidscolleges en Human

De Vrijheidscolleges voorlopig niet doorgaan, maar onze sprekers laten wel van zich horen. In samenwerking met Human en Brainwash lichten we vijf van de sprekers uit de reeks uit. Zij reflecteren op vrijheid in Coronatijden, op wat onvrijheid betekent en hoe we kunnen leren van de geschiedenis.

Lees meer

Studenten en scholieren schrijven 115 columns over vrijheid

Dinsdag 19 mei 2020 - 04:00
Studenten en scholieren schrijven 115 columns over vrijheid

Lieve Smeets (22) student aan de Maastricht University is de winnaar van de columnwedstrijd van de Vrijheidscolleges en Roosevelt Foundation. Haar column werd geselecteerd uit 115 inzendingen. De opdracht was om een column te schrijven over één van de vier vrijheden van president Roosevelt. Smeets wint 200 euro en de column wordt gepubliceerd op de online media van de Vrijheidscolleges en Roosevelt Foundation. Veel scholieren en studenten schreven in hun columns over de coronacrisis en wat dit doet met hun gevoel voor vrijheid.

Lees meer

Een nieuwe manier van herdenken

Donderdag 7 mei 2020 - 00:00
Een nieuwe manier van herdenken

We blikken terug op een bijzondere week. Nederland beleefde 4 en 5 mei op een nieuwe manier. Herdenkingen verliepen anders, maar waren ondanks de afwezigheid van publiek heel bijzonder.

Lees meer

Samen Vrijheidssoep eten

Maandag 4 mei 2020 - 00:00

Geen Bevrijdingsfestivals, maar er is wel Vrijheidssoep! In Amsterdam en Rotterdam maken een programma met Vrijheidssoep. Samen een soep maken, samen eten en kijken naar een online bevrijdingsprogramma.

Lees meer

Videoboodschappen van vrijheidssprekers

Donderdag 16 april 2020 - 00:00
Videoboodschappen van vrijheidssprekers

De fysieke Vrijheidscolleges konden in maart, april en mei niet doorgaan in verband met de corona-quarantaine. Diverse vrijheidssprekers hebben videoboodschappen voor jullie opgenomen waaruit blijkt hoe zijn deze quarantaineperiode ervaren en wat dat doet met hun gevoel van vrijheid.

"We zitten diep in de shit, maar...", zegt Charles Groenhuijsen in zijn vlog. En zo vertelt Angelique Houtveen bijvoorbeeld welke muziek haar door deze weken heen sleept. Dieuwertje Blok roept ons vooral op solidair met elkaar te zijn, Sinan geeft hoop en Maarten van Rossem trakteerde ons vanuit zijn achtertuin op een mini-college. In hun vlogs delen onze vrijheidssprekers hoe zij omgaan met de coronacrisis en vaak hebben ze ook nog goeie kijk-, luister of leestips voor deze bijzondere periode. We hopen dat we eind dit jaar weer Vrijheidscolleges kunnen organiseren. Hou onze sociale media en nieuwsbrief in de gaten voor nieuwe data.

Lees meer

IVM Coronavirus: Vrijheidscolleges verplaatst naar later dit jaar

Maandag 23 maart 2020 - 19:45

Vanwege de vergaande maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19) kunnen de Vrijheidscolleges t/m 1 juni niet doorgaan. In overleg met de locaties proberen we zoveel mogelijk colleges op een later tijdstip dit jaar in te halen. Vrijheidscolleges had in de aanloop naar 5 mei ruim 70 colleges gepland. Directeur van de Vrijheidscolleges, Esther Lubberding: “Het onderwerp vrijheid is actueler dan ooit. Door dit virus ervaren we plots allemaal hoe belangrijk het is om te leven vrij van angst, vrij van gebrek en hoe waardevol het is om je vrij te kunnen bewegen.”

Lees meer

Dit zijn de namen van 2020!

Woensdag 12 februari 2020 - 19:14
Dit zijn de namen van 2020!

In het najaar zijn er ook Vrijheidscolleges. De sprekers van Najaar 2020 zijn Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Angelique Houtveen, Liesbeth Zegveld en Shirin Musa. Alle sprekers delen in een Vrijheidscollege hun eigen visie op vrijheid. Check de agenda of we ook bij jou in de buurt komen.

Lees meer

Four Freedoms Tour

Dinsdag 11 februari 2020 - 13:07
Four Freedoms Tour

IVM het Coronavirus zijn veel events met de Roosevelt Foundation voorlopig verplaatst naar 2021.

Dit jaar werkt de Vrijheidscolleges samen met de Roosevelt Foundation. Deze organisatie geeft elk jaar enkele mensen een Four Freedom Award die zich op een uitzonderlijke manier inzetten voor de vrijheid. Na de officiële uitreiking op 14 april nemen de Vrijheidscolleges de winnaars van de Four Freedom Awards op tour door Nederland. Er zijn op verschillende locaties in het land bijeenkomsten met de winnaars; Filipijnse journaliste Maria Ressa, burgemeester van Palermo Leoluca Orlando, Sander de Kramer en Azza Karam namens Religions for Peace International.

Lees meer

Met de Roosevelt Foundation werken aan vrijheid

Maandag 6 januari 2020 - 20:14
Met de Roosevelt Foundation werken aan vrijheid

De Roosevelt Foundation en de stichting Vrijheidscolleges gaan in 2020-2021 intensief samenwerken om een breed publiek bewust te maken van de waarde van vrijheid. Op 6 januari 2020 legden vertegenwoordigers van beide organisaties de samenwerking vast in een overeenkomst. Op deze symbolische dag 79 jaar geleden hield de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt zijn beroemde ‘Four Freedoms speech’ waarin hij vier belangrijke vrijheden omschreef. De Roosevelt Foundation reikt in 2021 in Zeeland de tweejaarlijkse Four Freedoms Awards uit en werkt dan ook samen met de Vrijheidscolleges.

Lees meer

Limburg viert 75 jaar bevrijding

Maandag 14 oktober 2019 - 09:46
Limburg viert 75 jaar bevrijding

In september 2019 vonden in Limburg, in het kader van 75 jaar bevrijding, een aantal speciale vrijheidscolleges plaats. In het Gouvernement aan de Maas en het Bernardinuscollege in Heerlen luisterden honderden studenten aandachtig naar auteur en documentairemaker Natascha van Weezel. Zij deelde haar eigen visie op vrijheid, deelde ervaringen en legde nadrukkelijk verband tussen verleden, heden en […]

Lees meer

75 jaar vrijheid

Vrijdag 28 juni 2019 - 09:26

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven en dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.  Ook de Vrijheidscolleges zijn actief in dit lustrumjaar! Zo organiseren we extra colleges in het land, maken we […]

Lees meer

Dieuwertje Blok geeft extra kidscollege in Terneuzen

Vrijdag 28 juni 2019 - 09:24

IVBM het Coronavirus zijn veel events voorlopig verplaatst. Hou de nieuwsbrief en sociale media in de gaten.

Op 31 augustus start het lustrumjaar 75 jaar vrijheid in Terneuzen. Hier wordt de Slag om de Schelde herdacht en vieren we de herwonnen vrijheid. Dieuwertje Blok verzorgt een speciaal kidscollege voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. In haar college staat ze stil bij het onderduikverleden van haar moeder en de verantwoordelijkheid die we allemaal […]

Lees meer

Alle registraties 2019 online!

Woensdag 8 mei 2019 - 11:16

Dat waren ze, de Vrijheidscolleges van 2019! We hebben geluisterd naar lezingen die ontroerend en inspirerend waren, tot nadenken stemden en discussies losmaakten. Op de Bevrijdingsfestivals, in bibliotheken, op scholen, in debatcentra: onze sprekers reisden de afgelopen weken door heel Nederland om hun verhaal te vertellen. Op de pagina video’s staat van iedere spreker een […]

Lees meer

5 mei: 14 colleges over vrijheid

Dinsdag 30 april 2019 - 11:24

Op 5 mei zijn er op Bevrijdingsfestivals in 12 verschillende steden colleges over vrijheid. Alle sprekers van deze Vrijheidscolleges delen in een college hun eigen visie op vrijheid. De afgelopen vier weken gaven tien sprekers door het hele land al ruim dertig Vrijheidscolleges. Op 5 mei sluiten we de reeks af met Aafke Romeijn in […]

Lees meer

Gratis lesmateriaal Four Freedoms beschikbaar

Dinsdag 23 april 2019 - 09:53

In samenwerking met Prodemos ontwikkelde Vrijheidscolleges de afgelopen tijd nieuw lesmateriaal geschikt voor leerlingen van VMBO-TL, HAVO, VWO en MBO niveau 3 en 4. Deze lesbrieven en videomateriaal zijn nu gratis te downloaden via onze website. Al eerder verzamelden we onderwijsmaterialen op onze site van verschillende landelijke aanbieders als School TV, Prodemos en het Nationaal […]

Lees meer

15 april: Extra college door Charles Groenhuijsen

Zaterdag 13 april 2019 - 14:26

Wegens het overlijden van journalist Max van Weezel, vader van Vrijheidscollegespreker Natascha van Weezel, wordt het college op maandag 15 april in Nijmegen verzorgd door Charles Groenhuijsen.  Natascha is vastbesloten om alle andere colleges zelf te geven. “Want dat is zoals mijn vader het graag gewild zou hebben.” Lees hier het prachtige dubbelinterview uit 2016 […]

Lees meer

Openingscollege Jonathan Holslag nu online te bekijken

Donderdag 11 april 2019 - 14:06

2 april opende de Vlaamse historicus Jonathan Holslag de Vrijheidscolleges. Hij stelt onder andere dat de verdediging van onze vrijheid gepaard gaat met een eerlijke welvaartsdeling. ” Een groot deel van de bevolking in West-Europa is politiek vrij, maar economisch geknecht. Ook in rijke landen zie je miljoenen mensen met handen en voeten gebonden aan […]

Lees meer

Dit zijn de sprekers van 2019

Donderdag 14 februari 2019 - 07:48

Özcan Akyol, Charles Groenhuijsen, Natascha van Weezel en Dieuwertje Blok spreken tijdens Vrijheidscolleges 2019. De sprekers van de Vrijheidscolleges 2019 zijn Özcan Akyol, Charles Groenhuijsen, Dieuwertje Blok, Stephan Sanders, Ronald Giphart, Natascha van Weezel, Sinan Can, Aafke Romeijn en Rajae El Mouhandiz. In de aanloop naar 5 mei houden zijn in het hele land 45 Vrijheidscolleges. Alle sprekers […]

Lees meer

Aftrap Vrijheidscolleges op 2 april in TivoliVredenburg

Donderdag 14 februari 2019 - 07:48

Op dinsdag 2 april wordt de zevende editie van de Vrijheidscolleges geopend te TivoliVredenburg in Utrecht met een college van de Vlaamse politicoloog Jonathan Holslag. Volgens hem gaat Europa ten onder aan het consumentisme van de Europeanen. “We zijn uit het oog verloren dat wat voor ons vrede betekende. Met ons roekeloze consumentisme dragen we bij […]

Lees meer

Kijk de colleges terug

Vrijdag 18 mei 2018 - 12:22

Alle Vrijheidscolleges worden opgenomen. Kijk ook de colleges van de voorgaande jaren terug. Wat vertelden Jan Terlouw, Femke Halsema, Massih Hutak, Ali Rizvi, Herman Pleij, Afshin Ellian, Anousha Nzume, Joseph Oubelkas, Lucas De Man en Tinkebell over Vrijheid? Kijk hier hun inspirerende verhalen terug

Lees meer

5 mei: wie spreekt waar?

Maandag 23 april 2018 - 06:51

Op Bevrijdingsdag geven de sprekers 12 Vrijheidscolleges op de Bevrijdingsfestivals in het land. Wie komt er bij jou in de buurt?     Bevrijdingsfestival Groningen (Stadspark) 10.00u, bij Weide Wereld: Herman Pleij Reserveren: www.vrijheidscolleges.nl/agenda   Bevrijdingsfestival Brabant, Den Bosch (De Pettelaar) 10.30u, Provinciehuis: Fresku Reserveren: www.vrijheidscolleges.nl/agenda   Bevrijdingsfestival Gelderland, Wageningen 10.30u, De Bblthk: Jan Terlouw […]

Lees meer

Colleges Jan Terlouw (bijna) allemaal vol

Woensdag 4 april 2018 - 13:20

Zes van de zeven Vrijheidscolleges die Jan Terlouw de komende maand geeft zijn helemaal uitverkocht. Voor zijn college op 2 mei bij IepenUp Live in De Neushoorn in Leeuwarden kunnen geen kaarten gereserveerd worden. Daar geldt vol is vol, dus kom op tijd!   Voorkom dat je achter het net vist bij het Vrijheidscollege waar […]

Lees meer

Reserveer nu je kaarten!

Woensdag 7 maart 2018 - 10:16

De 41 Vrijheidscolleges vinden tussen 27 maart en 5 mei plaats in Almere, Amsterdam, Assen, Den Bosch, Den Haag, Emmen, Groningen, Hoogeveen, Leeuwarden, Meppel, Middelburg, Tilburg, Utrecht, Vlissingen, Wageningen en Zwolle.   Op de pagina www.vrijheidscolleges.nl/agenda staat waar Fresku, Jan Terlouw, Femke Halsema, Afshin Ellian, Ali Rizvi, Massih Hutak, Anousha Nzume, Herman Pleij, Joseph Oubelkas, […]

Lees meer

Ali Rizvi als spreker toegevoegd

Donderdag 22 februari 2018 - 08:12

De Canadese medicus en schrijver Ali Rizvi geeft in april Vrijheidscolleges in de Rode Hoed in Amsterdam en bij Studium Generale in Groningen. De auteur van het nu ook in het Nederlands verschenen boek ‘De Atheïstische Moslim’ vertelt in deze lezingen over de uitdagingen van de moderne islam en de factoren die kunnen helpen om […]

Lees meer

Opening Vrijheidscolleges 2018: Femke Halsema

Dinsdag 30 januari 2018 - 08:18

Deze zesde editie van de Vrijheidscolleges wordt dinsdag 27 maart geopend met een college van Femke Halsema in TivoliVredenburg in Utrecht. Zij gaat in haar lezing, geïnspireerd op haar voorstelling ‘Een Vrij Land’, in op de vraag of onze identiteit wordt bedreigd. Nee, zegt zij. Maar wie zijn wij dan? Is er zoiets als een Nederlandse […]

Lees meer

Jouw mening telt!

Zondag 10 september 2017 - 18:48

+ update: We hebben in oktober uitvoerig met een aantal jongeren gesproken over Vrijheid en de Vrijheidscolleges. Leerzaam en leuk. En uiteraard staan we altijd open voor suggesties: info@vrijheidscolleges.nl +   Heb jij afgelopen jaar een van de Vrijheidscolleges bijgewoond? En ben je niet ouder dan 30? Dan zoeken wij jou. Wil je in een […]

Lees meer

Dit waren de Vrijheidscolleges 2017

Zaterdag 6 mei 2017 - 12:01

In maart, april en mei hebben 10 sprekers bij elkaar 38 Vrijheidscolleges gegeven. Thema was telkens de Four Freedoms. Iedere spreker gaf een andere, eigen invulling aan zijn of haar lezing over Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. witregel Van elke spreker is een van de colleges opgenomen. […]

Lees meer

Lees het Vrijheidscollege van Naema Tahir

Maandag 1 mei 2017 - 21:26

Hoe meer we integreren, hoe meer verwijderd we raken van onze familie. Tegelijkertijd worden we in het Westen gezien als mensen die hier niet horen. Schrijfster Naema Tahir beschrijft op indringende en persoonlijke wijze de dilemma’s van een migrant. De gelukszoeker versus de verdrietvinder. Lees hier het hele verhaal.

Lees meer

Winnaars columnwedstrijd bekend

Vrijdag 28 april 2017 - 12:38

De winnaars van de columnwedstrijd zijn bekend. We mochten een groot aantal bijzondere bijdragen ontvangen. Sommige prikkelend, andere weer grappig of ontroerend. Maar allemaal met een duidelijke mening over de Four Freedoms.   De winnaars mogen hun column voorlezen op het podium van een van de Bevrijdingsfestivals en hun column komt op Joop.nl. De winnaars […]

Lees meer

Sprekers voor Vrijheidscolleges 2017 aangekondigd

Vrijdag 27 januari 2017 - 13:00

Programmamakers Eric Corton en Prem Radhakishun, schrijfsters Simone van Saarloos en Naema Tahir, cabaretier Dolf Jansen, journaliste Fidan Ekiz, documentairemaker Sunny Bergman, oud-politicus Boris van de Ham en Amerikadeskundige Maarten van Rossem zijn bevestigd als sprekers voor Vrijheidscolleges 2017. De colleges zijn een jaarlijkse serie lezingen over vrijheid die tussen 12 maart en 5 mei […]

Lees meer

Winnaars schrijfwedstrijd Humanity in Action bekend!

Dinsdag 26 april 2016 - 15:02

Samen met Humanity in Action Nederland riepen we jou op om jouw gedicht, column, tekst, verhaal, rap, lied of spoken word over één van de Four Freedoms in te zenden. Met trots presenteren we 4 winnaars, die allen hun werk voordragen tijdens één van de Bevrijdingsfestivals op 5 mei.   De winnaars zijn:   Naomi […]

Lees meer

Minister Lodewijk Asscher opent Vrijheidscolleges 2016

Donderdag 3 maart 2016 - 09:58

Lezingenreeks start op 29 maart in TivoliVredenburg met lezing Mostafa Hilali (Nietmijnislam). Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tevens vice-premier, vindt de Vrijheidscolleges belangrijk voor de meningsvorming in Nederland: “De beste bescherming van onze vrijheid is namelijk zelf blijven nadenken: tegenspraak bieden, kritisch zijn en aannames testen. Vrijheid is soms ongemakkelijk, maar dat is […]

Lees meer