De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Eerste editie Vrijheidscolleges Live geslaagd

Donderdag 6 mei 2021 - 09:00

De eerste editie van Vrijheidscolleges Live vanuit TivoliVredenburg is succesvol verlopen. Het nieuwe online programma is ontwikkeld omdat de bevrijdingsfestivals niet fysiek door konden gaan. Afgelopen woensdag gaven auteur Haroon Ali, presentator Joris Linssen en comedian Soundos El Ahmadi online een Vrijheidscollege en na afloop volgde een gesprek met presentator Cesar Majorana die ook vragen stelde namens het online publiek. Deze Vrijheidscolleges waren onderdeel van het online programma van dertien Bevrijdingsfestivals. 

Terug kijken

(Foto: Jelmer de Haas)

Hele jaar door Vrijheidscolleges
De Vrijheidscolleges zijn al jaren een vast onderdeel op veel bevrijdingsfestivals. Het programma ‘Vrijheidscolleges Live’ wordt uitgezonden vanuit TivoliVredenburg. Presentator Cesar Majorana (o.a. VPRO en Zapp); “Ik spreek voor mijzelf, maar ik ging vaak heel obligaat naar een bevrijdingsfestival en was een beetje ingedut, maar onze vrijheid en de gesprekken daar omheen zijn plots voor heel veel mensen super urgent geworden. Met de Vrijheidscolleges kunnen we de taal waarmee we over vrijheid spreken verbreden - dat is hard nodig!”

Esther Lubberding, directeur Vrijheidscolleges: "Wat ons betreft was dit een geslaagd experiment, we bereiken op deze manier ook de mensen thuis die niet van festivals houden.”

(Foto: Jelmer de Haas)

Persoonlijke invalshoek
De gasten van ‘Vrijheidscolleges Live’ kozen hun eigen een persoonlijke invalshoek om te spreken over vrijheid en online kijkers kunnen in de chat vragen stellen. Het Vrijheidscollege van comedian Soundos El Ahmadi ging over kansen en vooroordelen. spreekt over wat er gebeurt als je als vrouw met een migratie-achtergrond hard op het glazen plafond bonkt. Soundos: “Vrijheid is niet iets wat je krijgt. Vrijheid moet je creëren. Je moet ruimte in nemen en schijt hebben.”

Auteur Haroon Ali vertelde in zijn Vrijheidscollege over zijn zoektocht naar identiteit. In 2020 bracht hij zijn eerste boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst. Hij deelt hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie. Haroon: “Ik kan nu wel zeggen dat ik vrij ben. Vrij omdat ik niemand meer laat bepalen wie ik ben. Ik pas niet in een hokje en daar ben ik eigenlijk best blij mee.”

Zanger en presentator Joris Linssen gaat in zijn Vrijheidscollege in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. Joris: "Gun elkaar de vrijheid om fouten te maken!" 

Kijk de speciale verkorte Vrijheidscollege terug op ons YouTube kanaal

Vrijheidscolleges Shorts

Actueel onderwerp
Sinds 2013 organiseren de Vrijheidscolleges in de aanloop naar 5 mei colleges over vrijheid. Na de vaccinaties hoopt de Vrijheidscolleges weer fysieke bijeenkomsten te kunnen organiseren in bibliotheken, scholen en theaters. Lubberding; "We krijgen nog veel aanvragen van scholen, bibliotheken en podia die graag een Vrijheidscollege willen. Het is een heel actueel onderwerp, want met live publiek en debat nog meer tot zijn recht komt, maar deze online editie was een mooi alternatief."

Vrijheidscolleges Live is mede mogelijk gemaakt door diverse Bevrijdingsfestivals, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Prodemos, TivoliVredenburg en het Vfonds. 

(Foto: Jelmer de Haas)

Vorige pagina