De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

SPREKERS 2021

De sprekers van Vrijheidscolleges 2021 zijn Edson da Graça, Haroon Ali, Joris Linssen, Simone Weimans en Soundos el Ahmadi. Angelique Houtveen, Gijs Tuinman en Robert Vuijsje verwoorden eerder al hun visie op vrijheid in een college en keren in 2021 terug met een geactualiseerd, persoonlijk verhaal. Het zal een mix worden van online en offline events in samenwerking met diverse podia, mbo's, bibliotheken en de Bevrijdingsfestivals.

Blaudzun

Singer songwriter Johannes Sigmond (45) is bekend onder zijn artiestennaam Blaudzun. De Tweede Wereld Oorlog heeft diepe sporen in zijn familie achtergelaten en dit heeft zijn visie op vrijheid beïnvloed. Zijn Vrijheidscollege gaat over vrij zijn van angst en haat.

Lees meer

Sheila Sitalsing

Sheila Sitalsing (1968) is journaliste en columniste van o.a. de Volkskrant. Sheila is geboren in Suriname en kwam op naar 17e naar Nederland om economie te studeren. 

Lees meer

Gijs Tuinman

Gijs Tuinman (1979) is Luitenant-Kolonel van de Koninklijke Landmacht. Hij is onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor zijn missies in Afghanistan. Eerder kreeg hij al de Bronzen Leeuw uitgereikt. Hij werd door zijn collega's geprezen om 'zijn natuurlijke manier van leidinggeven, zijn snelle inschattingsvermogen en tactisch inzicht'. 

Lees meer

Herman Pleij

Hoe vrij mag een mening zijn? Dat is de vraag die Herman Pleij opwerpt in zijn Vrijheidscollege.

Over de vrijheid van meningsuiting zijn we het in een moderne rechtsstaat als Nederland snel eens: dat spreekt vanzelf. En we zijn er trots op dat Erasmus, Coornhert en ook Willem van Oranje daar vroeg voor gepleit hebben. Maar in de praktijk leverde die met de mond beleden vrijheid voortdurend problemen op. En dat is nog steeds zo. Waar liggen de grenzen van deze vrijheid? Waarom verschuiven ze telkens? En wie gaan daarover? 

Lees meer

Dieuwertje Blok

Presentator Dieuwertje Blok (1957) is al decennia een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Van Sinterklaasjournaal tot De Wereld Draait Door. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma was een internationaal bekende kleinkunstenares: Stella Fontaine. Deze wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in concentratiekampen Sobibór en Auschwitz. Dieuwertje verzorgt na het succes van vorig jaar ook in 2020 de speciale kidscolleges voor leerlingen van 9 tot 12 jaar.

Lees meer

Soundos El Ahmadi

Soundos El Ahmadi (1981) is komiek, actrice en presentatrice. Haar vrijheidscollege gaat over kansen en vooroordelen. Voor vrouwen bestaat er een glazen plafond, maar voor vrouwen uit een minderheidsgroep is dat nog veel harder. Want alles wat je doet, wordt verstoord door heel veel ruis, meestal gebaseerd op vooroordelen en clichés. Die kunnen heel grappig klinken, maar zijn vaak pijnlijk. In haar Vrijheidscollege spreekt Soundos over hoe die ruis klinkt, wat voor consequenties het heeft als je op dat plafond bonkt, hoe je jezelf kunt betrappen op vooroordelen en clichés.

Lees meer

Joris Linssen

Joris Linssen (1966) is zanger en presentator van geliefde televisieprogramma’s zoals Taxi, Hello Goodbye en Joris’ Showroom. In zijn Vrijheidscollege gaat hij in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. “Er zijn veel meer bijzondere mensen dan ik altijd dacht. Ook weet ik nu dat je prettiger leeft als je mensen opbouwend toespreekt in plaats van quasi-kritisch of afbrekend. Je krijgt veel meer uit mensen als je nog geen oordeel hebt.”

Lees meer

Haroon Ali

Haroon Ali (1983) is journalist en schrijver. In 2020 bracht hij zijn eerste boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst, zijn vader en de zoektocht naar de verhouding tussen de verschillende dimensies van zijn identiteit. In zijn Vrijheidscollege deelt Haroon hoe hij ziet dat in Pakistan inspirerende mensen vechten voor de vrijheid om hun leven zelf vorm te geven. Hij vertelt ook hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie.

Lees meer

Edson da Gra├ža

Edson da Graça (1981) is een stand-up comedian, acteur en presentator bekend van programma's zoals Willem Wever, Nieuwe Baasjes en Gewoon Bloot. Da Graça spreekt in zijn Vrijheidscollege over hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden, wat armoede en schuld kunnen betekenen voor vrijheid. Hij vertelt over welke keuzes hij zelf maakte en hoe hij zijn eigen weg vond.

 

Lees meer

Simone Weimans

Simone Weimans (1971) is sinds 2011 werkzaam als presentator bij de NOS. In haar Vrijheidscollege gaat zij in op het belang van persvrijheid en hoe vrije meningsvorming te lijden heeft onder diverse vormen van repressie. Op 31 maart reikt Simone een Four Freedoms Award uit aan de Filipijnse journalist Maria Ressa die in haar eigen land vervolgd wordt.

 

Lees meer

Angelique Houtveen

Angelique Houtveen (1986) is radio-dj bij 3FM waar ze haar eigen programma Angelique presenteert. Ook is ze een graag geziene gast in talkshows. In 2013 won ze de Marconi Award voor 'aanstormend Talent'. In haar college gaat Houtveen op zoek naar de balans tussen vrijheid van expressie in de muziek. Ze bespreekt 'drill rap' en andere 'duivelse' muziek. Wanneer wordt iets 'verboden' muziek?

Lees meer

Robert Vuijsje

Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver. Zijn Vrijheidscollege gaat onder andere over de vrijheid om je gekwetst te voelen. Robert heeft sinds zijn jeugd, de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, totaal zien veranderen. Vuijsje vierde zijn 30e verjaardag, door omstandigheden, in het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Op komische en confronterende wijze - en tegen de achtergrond van die absurde viering - beschrijft hij in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden.

Lees meer

Azza Karam

Azza Karam (1968) ontvangt de Four Freedoms Award namens Religions for Peace International die zich inzet voor de vrijheid van geloof. Karam is half Nederlandse, half Egyptisch en werkt als hoogleraar religie en theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Karam is aanwezig bij de Four Freedoms Meet-Up en vertelt over haar werk bij Religions for Peace International en het belang van de vrijheid van religie.

Lees meer

Leoluca Orlando

Leoluca Orlando (1947) is de huidige burgemeester van Palermo (Sicilië). Hij ontvangt de Four Freedoms Award voor zijn buitengewone inzet voor de vrijheid. Een tijd verwelkomde de charismatische burgemeester migranten persoonlijk in de haven wanneer zij voet op Italiaanse, en daarmee Europese, bodem zetten. Orlando is aanwezig bij de Four Freedoms Meet-Up en vertelt over hoe hij kijkt naar vluchtelingen en migranten, deelt hij zijn ervaringen in de strijd tegen de maffia en geeft hij zijn visie op mensenrechten in een globaliseerde wereld.

Lees meer

Maria Ressa

De Filipijnse journalist Maria Ressa (1963) is met haar strijd voor geëngageerde journalistiek één van de meest gelauwerde – én vervolgde – journalisten van de Filipijnen. TIME riep haar uit tot een van de honderd invloedrijkste mensen van 2019. ‘Zo’n 90 procent van mijn tijd ben ik bezig met de processen die tegen ons zijn aangespannen.’ Ressa is aanwezig bij de Four Freedoms Meet-Up en vertelt over haar werk en leven in de Filipijnen en het belang van persvrijheid.

Lees meer

Sander de Kramer

Sander de Kramer (1973) is journalist, schrijver en presentator en ontvangt de Four Freedoms Award 2020 voor zijn werk voor zijn Sunday Foundation in Sierra Leone die scholen sticht waar honderdduizenden kinderen onderwijs krijgen. Hij vertelt tijdens de Four Freedoms Meet-Up over zijn ervaringen en zijn idealen.

Lees meer