Podcast Vrijheidsgasten

nieuws

Angelique Houtveen & Fresku op HZ Vlissingen

Bekijk het college

Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Bekijk het college

Gijs Tuinman in het Maczek Memorial Breda

Bekijk het college

Nagesprek Vrijheidscollege Sinan Can

Bekijk het college

Vrijheidscollege Robert Vuijsje

Bekijk het college

Dieuwertje Blok in Krimpen a/d IJssel

Agenda

SPREKERS 2020

Dit najaar waren er extra Vrijheidscolleges door Angelique Houtveen, Gijs Tuinman, Robert Vuijsje, Shirin Musa, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok. In ons archief vind je alle informatie over deze colleges en kijk je (de meeste) colleges terug.

De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

Philip Freriks

Phillip Freriks (1944) is journalist, columnist en presentator. In zijn vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds. Freriks was dertien jaar nieuwslezer bij het NOS Journaal en presenteert vanaf 2012 het programma De Slimste Mens. In 2019 maakte hij voor Omroep Max 75 jaar na D-Day het programma In de voetsporen van D-Day. Freriks is kort na de oorlog geboren en dus opgegroeid en opgevoed met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Door een tragische samenloop van omstandigheden werd zijn broertje per ongeluk doodgeschoten door een Canadees tijdens de bevrijding van Nederland. 

Lees meer

Danny Ghosen

Danny Ghosen (1978) is journalist en presentator. Hij werd bekend als verslaggever bij Pownews en is sinds 2016 werkzaam bij de NTR waar hij onder andere Danny in Arabistan, Danny Demonstreert en De Slag om Libanon maakte. Momenteel is hij te zien met zijn nieuwe programma Narcostaat en Danny op straat. Ghosen vertelt in zijn vrijheidscollege over zijn reis naar zijn geboorteland Libanon, waar zijn familie vandaan vluchtte. Een college over de moedige opstand tegen het heersende regime en over de drang naar vrijheid.


Lees meer

Shirin Musa

Shirin Musa (1977) is de oprichter van de mensenorganisatie Femmes for Freedom. Een stichting die zich inzet voor de gelijke rechten tussen mannen en vrouwen en opkomt voor de rechten van alle meisjes en vrouwen. In haar vrijheidscollege gaat Musa in op de rollen van mannen en vrouwen in het huwelijk. Een college over de vrijheid van het individu en eigen keuzes maken. “Ik wil dat vrouwen vrij zijn om zelf hun keuzes te maken zonder dat ze ervoor gestraft worden.”

Lees meer

Bilal Wahib

Bilal Wahib (1999) is acteur en rapper. Hij speelde onder andere in 'Brugklas', 'Spangas', 'Malik', 'Mocro Maffia' en 'De Libi'. Hij is geboren en getogen in Amsterdam en studeert aan de Amsterdamse toneelschool. Hij bracht de single ‘Vliegen’ uit, tevens de soundtrack van 'De Libi' en speelt dit jaar in de voorstelling Hamlet. Bilal Wahib vertelt in zijn college over de vrijheidsgrens van jezelf en de ander. Want achter iedere drang naar vrijheid zit een verhaal, vol obstakels en struggles. In zijn college deelt hij die ervaringen en inzichten.

Lees meer

Angelique Houtveen

Angelique Houtveen (1986) is radio-dj bij 3FM waar ze haar eigen programma Angelique presenteert. Ook is ze een graag geziene gast in talkshows. In 2013 won ze de Marconi Award voor 'aanstormend Talent'. In haar college gaat Houtveen op zoek naar de balans tussen vrijheid van expressie in de muziek. Ze bespreekt 'drill rap' en andere 'duivelse' muziek. Wanneer wordt iets 'verboden' muziek?

Lees meer

Robert Vuijsje

Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver. In 2008 debuteerde hij als schrijver met de roman Alleen Maar Nette Mensen. Een roman over de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam. In 2019 publiceerde Vuijsje de opvolger van het boek; Salomons oordeel. Op komische en confronterende wijze beschrijft Vuijsje in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Een college over de vrijheid je gekwetst te voelen.

Lees meer

Splinter Chabot

Splinter Chabot (1996) werd bij het grote publiek bekend door zijn optredens bij De Wereld Draait door. Hij was de landelijke voorzitter van de JOVD en maakt radio bij Radio 1. Ook presenteerde hij in 2019 zijn eigen televisieserie 'Splinter, in de politiek' waarmee hij politiek toegankelijk wilde maken voor jongeren en hen motiveren om te gaan stemmen. Splinter: "Onvrijheid is soms letterlijk een muurtje van je verwijderd en kan je verrassen als je er niet alert op bent." Daarom gaat zijn college over het belang van vrijheid voor de generatie die niet direct een herinnering aan onvrijheid heeft.

Lees meer

Liesbeth Zegveld

Liesbeth Zegveld (1970) is advocaat en hoogleraar. Zij is gespecialiseerd in mensenrechtenschendingen en compensatie voor oorlogsslachtoffers. Zegveld werkt momenteel bij het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira. Zegveld studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde cum laude aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zegveld: "Het internationale recht is de sleutel om die waarheid boven tafel te krijgen." Liesbeth Zegveld gaat tijdens haar vrijheidscollege in op deze wisselwerking aan de hand van concrete conflictsituaties zoals Screbrenica, het WK in Qatar, de Nederlandse Spoorwegen en Hawija.

Lees meer

Natascha van Weezel

Natascha van Weezel (1986) is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt haar werk. Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en de in 2019 overleden Max van Weezel. Beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Van haar veertiende tot haar negentiende leed ze aan anorexia. Een bezoek aan Auschwitz had invloed op haar herstel. “Als dit met één minderheid kan gebeuren, dan kan het iedere minderheid overkomen,” leerde Natascha van Weezel van haar opa. Natascha zoekt in haar Vrijheidscollege naar verbinding tussen groepen in de samenleving die denken dat ze elkaars vijand zijn.

Lees meer

Sinan Can

Sinan Can (1977) is een Nederlands onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS, maar ook om zijn deelname aan Wie is de Mol? Voor zijn televisiewerk ontving Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede. In 2017 maakte hij het tweeluik In het spoor van IS en in 2018 portretteerde hij de ellende van kinderen van jihadgangers in De verloren kinderen van het kalifaat. Tijdens zijn vrijheidscollege vertelt Sinan Can over landen als Libië, Tunesië, Egypte, Irak en Syrië. Hij beschrijft de achtergrond en de geschiedenis van de dictaturen in die regio. Hij laat zien wat het betekent om te moeten leven met de angst en repressie die een dictatuur met zich meebrengt. Een college over verzet en het brengen van grote offers.

Lees meer

Dieuwertje Blok

Presentator Dieuwertje Blok (1957) is al decennia een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Van Sinterklaasjournaal tot De Wereld Draait Door. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma was een internationaal bekende kleinkunstenares: Stella Fontaine. Deze wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in concentratiekampen Sobibór en Auschwitz. Dieuwertje verzorgt na het succes van vorig jaar ook in 2020 de speciale kidscolleges voor leerlingen van 9 tot 12 jaar.

Lees meer

Azza Karam

Azza Karam (1968) ontvangt de Four Freedoms Award namens Religions for Peace International die zich inzet voor de vrijheid van geloof. Karam is half Nederlandse, half Egyptisch en werkt als hoogleraar religie en theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Karam is aanwezig bij de Four Freedoms Meet Up en vertelt tijdens de Four Freedoms Tour meer over haar werk bij Religions for Peace International en het belang van de vrijheid van religie.

Lees meer

Leoluca Orlando

Leoluca Orlando (1947) is de huidige burgemeester van Palermo (Sicilië). Hij ontvangt de Four Freedoms Award voor zijn buitengewone inzet voor de vrijheid. Een tijd verwelkomde de charismatische burgemeester migranten persoonlijk in de haven wanneer zij voet op Italiaanse, en daarmee Europese, bodem zetten. Orlando is aanwezig bij de Four Freedoms Meet Up en vertelt tijdens de Four Freedoms Tour over hoe hij kijkt naar vluchtelingen en migranten, deelt hij zijn ervaringen in de strijd tegen de maffia en geeft hij zijn visie op mensenrechten in een globaliseerde wereld. 

 

Lees meer

Maria Ressa

De Filipijnse journalist Maria Ressa (1963) is met haar strijd voor geëngageerde journalistiek één van de meest gelauwerde – én vervolgde – journalisten van de Filipijnen. TIME riep haar uit tot een van de honderd invloedrijkste mensen van 2019. ‘Zo’n 90 procent van mijn tijd ben ik bezig met de processen die tegen ons zijn aangespannen.’ Ressa is aanwezig bij de Four Freedoms Meet Up en vertelt tijdens de Four Freedoms Tour over haar werk en leven in de Filipijnen en het belang van persvrijheid.

Lees meer

Sander de Kramer

Sander de Kramer (1973) is journalist, schrijver en presentator en ontvangt de Four Freedoms Award 2020 voor zijn werk voor zijn Sunday Foundation in Sierra Leone die scholen sticht waar honderdduizenden kinderen onderwijs krijgen. Hij vertelt tijdens de Four Freedoms Tour over zijn ervaringen en zijn idealen.

Lees meer

Gijs Tuinman

Gijs Tuinman (1979) is Luitenant-Kolonel van de Koninklijke Landmacht. Hij is onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor zijn missies in Afghanistan. Eerder kreeg hij al de Bronzen Leeuw uitgereikt. Hij werd door zijn collega's geprezen om 'zijn natuurlijke manier van leidinggeven, zijn snelle inschattingsvermogen en tactisch inzicht'. 

Lees meer