Nikki Sterkenburg
Hoe kun je je uitspreken in een onveilige omgeving? Daarover vertelt onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg in haar Vrijheidscollege.
Nikki Sterkenburg (1984) is plaatsvervangend hoofd Analyse Nationale Veiligheid bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en bestuurslid bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ze studeerde Nederlands, Religiestudies en Journalistiek. Daarnaast werkte ze ruim tien jaar als onderzoeksjournalist voor onder meer Elsevier en Vrij Nederland. Als journalist en onderzoeker bracht Sterkenburg drie jaar intensief door met extreemrechtse bewegingen. Daarover schreef ze, naast haar proefschrift, ook het boek Maar dat mag je niet zeggen, dat lovende recensies ontving. In 2017 won ze de Mercur voor Tijdschriftreportage van het Jaar voor haar artikel over de Nederlandse altright-beweging. In haar Vrijheidscollege houdt ze een pleidooi tegen onverschilligheid, waarbij ze het verzetsverhaal van haar familie verbindt aan haar drive om te wijzen op het gevaar van normalisering van extreemrechts gedachtegoed. Want als je het al moeilijk vindt om je uit te spreken in een veilige omgeving, wat doe je dan als het echt onveilig wordt? Sterkenburg geeft deze lezing op persoonlijke titel.
De Vrijheidstips van Nikki Sterkenburg
Vrijheid is urgenter dan ooit. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we die vrijheid blijven koesteren. Daarom vragen we aan alle vrijheidssprekers om hun meest invloedrijke artikelen, documentaires en films te delen. Hieronder check je die van Nikki Sterkenburg.
Serie: Band of Brothers
Inmiddels verschillende malen gekeken, maar het blijft indrukwekkend om te zien welke offers anderen voor ons hebben gebracht.
Podcast: De kunst van het verdwijnen
Prachtige podcast waarin het verhaal van een moderne bankroof wordt afgewisseld met een tragische gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog, die op dezelfde straathoek heeft plaatsgevonden.
Boek: Nacht – Elie Wiesel
Huiveringwekkend boek over waartoe de mensheid in staat is, beschreven door de ogen van een vijftienjarige jongen.
Boek: Hidden for 1000 Days – Sara Veffer
Over hoe mijn eigen familie bijna 2,5 jaar lang een Joods gezin in huis verborg.
Podcast: Gonzo. Op zoek naar hoe Russen denken
Olaf Koens blikt in deze podcast terug op zijn tijd als correspondent in Rusland en doet – tussen alle Kuifje-verhalen door – weinig hoopgevende voorspellingen voor de toekomst.