Natascha van Weezel
Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt haar werk. In haar Vrijheidscollege onderzoekt Van Weezel hoe conflicten op het wereldwijde strijdtoneel invloed uitoefenen op ons persoonlijke leven.
Natascha van Weezel (1986) is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt haar werk. Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en de in 2019 overleden Max van Weezel, beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Als dit met één minderheid kan gebeuren, dan kan het iedere minderheid overkomen, leerde zij van haar opa. Samen met journalist en goede vriend Sinan Can nam ze in 2023 in de documentaire Brug over de breuklijn de gevolgen van de Gaza-oorlog in Nederland onder de loep. In 2024 verscheen haar boek Hoe houd je je hart zacht, een pleidooi voor het radicale midden in tijden van oorlog. In haar Vrijheidscollege onderzoekt Van Weezel hoe conflicten op het wereldwijde strijdtoneel invloed uitoefenen op ons persoonlijke leven. Zij pleit voor nuance en hoe belangrijk het is elkaar als mens te blijven zien, juist als de polarisatie toeneemt.
De Vrijheidstips van Natascha
Vrijheid is urgenter dan ooit. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we die vrijheid blijven koesteren. Daarom vragen we aan alle vrijheidssprekers om hun meest invloedrijke artikelen, documentaires en films te delen. Hieronder check je die van Natascha.
Luister: Shir LaShalom: Israelisch vredeslied
Lyrics: Yankale (Ya'akov) Rotblit Music: Yair Rosenblum
Essay: Hoe genees je een fanaticus?
Hoe wordt iemand een extremist en hoe kun je hem daar weer van af helpen? In twee lichtvoetige en scherpzinnige essays probeert Amos Oz een antwoord op deze vragen te geven. Hij onderzoekt de wortels van het fanatisme en rekent af met de clichés over het Palestijns-Israëlische conflict. De briljante eenvoud waarmee hij deze wezenlijke kwesties behandelt maken dit boekje bijzonder aansprekend en inspirerend voor iedereen die zich voor de wereldvrede interesseert: van jong tot oud, van scholier tot politicus.
Documentaire: Promises
Promises, een humaan portret van een generatie, laat zien hoe diepgeworteld en bijna onoplosbaar de problemen in het Midden-Oosten zijn geworden. Hoewel de kinderen maar twintig minuten van elkaar vandaan wonen, leven ze in totaal verschillende werelden en weten ze bijna niets over elkaar.
Fragment: Buitenhof
Rabbijn en Imam schudden elkaar de hand, oktober 2023
Documentaire: Breuk over de breuklijn
Natascha van Weezel en Sinan Can zaten onlangs aan tafel bij Khalid & Sophie om de oorlog tussen Israël en Hamas te bespreken. De twee vrienden pleitten daar voor verbinding, vrede en wederzijds begrip. De gevolgen van het conflict dendert hun leven binnen. Vriendschappen staan onder druk, ze ontvangen bedreigingen en worden uitgescholden. Ze worden geacht partij te kiezen: je bent voor of tegen. Meningsverschillen leiden tot kloven die onoverbrugbaar lijken. Daarom gaan ze proberen om deze breuklijnen te overbruggen, óók met vrienden die hen de rug toekeerden. Ze pleiten voor herstel van de dialoog, zoeken steun bij dierbaren en bij elkaar.
Beeld: Els Zweerink
Socials
Fotograaf: Els Zweerink