Peter Kwint
Wie bepaalt wat in Nederland en hoe is dat zo gekomen? Daarover vertelt voormalig Tweede Kamer-lid Peter Kwint in zijn Vrijheidscollege.
Peter Kwint (1984) is voormalig lid van de Tweede Kamer. Hij werkte eerder in de zorg en ging de politiek in in de hoop daar het verschil te kunnen maken. Meer dan zes jaar hield hij zich bezig met onderwijs, cultuur, media en jeugdbeleid. Tegenwoordig maakt maakt hij zich hard voor de Nederlandse muziekscène en is hij voorzitter van de Nederlandse vechtsportbond. In zijn Vrijheidscollege staat hij stil bij de vraag wie wat bepaalt in Nederland en hoe dat zo gekomen is.
De Vrijheidstips van Peter Kwint
Vrijheid is urgenter dan ooit. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we die vrijheid blijven koesteren. Daarom vragen we aan alle Vrijheidssprekers om de films, boeken, documentaires en artikelen te delen die hen het meest hebben beïnvloed. Hieronder vind je die van Peter Kwint.
Film: La meglio gioventù (2003)
Wat mij betreft de beste film ooit. Dat mag ook wel, want hij duurt zes uur. Via een halve eeuw Italiaanse geschiedenis leer je een familie kennen, maar ook onze samenleving. Hoe we denken over wat normaal is en wat niet, maar ook hoe we vrijheid zoeken en soms door omstandigheden totaal ontsporen.
Boek: Kurt Vonnegut, Slaughterhouse Five (1969)
Een magisch, geschift en tegelijkertijd heel overzichtelijk boek. Als je precies gaat omschrijven hoe het verhaal gaat, loop je vast. Maar als je zegt waarover, dan gaat het een stuk beter. De verschrikkingen van oorlog, geschreven met een stalen – en zo af en toe in een inktpot van cynisme – gedoopt pennetje.
Muziek: Sierra Ferrell, Years (2022)
Deze John Anderson-cover is perfect. Een geweldig geschreven liedje over de vergankelijkheid van tijd. En dus ook over ouder worden. Loslaten. En liefde. En dat dan ook nog met een samenzang die hysterisch mooi is en Sierra Ferrell die de moeilijkste noten zingt alsof het niets is.
Fotograaf: Ivo van der Bent