Check het najaarsprogramma

Agenda

Dieuwertje Blok brengt hoopvolle boodschap

Vlogs Vrijheidssprekers

Over Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt.

Angelique Houtveen, Philip Freriks, Danny Ghosen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Shirin Musa, Liesbeth Zegveld, Bilal Wahib, Natascha van Weezel, Sinan Can en Dieuwertje Blok zouden in de aanloop naar en op 5 mei in het hele land Vrijheidscolleges geven. Zij delen in hun colleges hun visie op vrijheid. Verleden en heden worden nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Omdat het in 2020 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd, stonden er dit jaar meer colleges dan ooit gepland; ruim 70 colleges in bibliotheken, op scholen, diverse podia en bevrijdingsfestivals. De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid.

Vanwege de vergaande maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19) kunnen de Vrijheidscolleges t/m 1 juni niet doorgaan. In overleg met de locaties proberen we zoveel mogelijk colleges op een later tijdstip dit jaar in te halen. Directeur van de Vrijheidscolleges, Esther Lubberding: “Het onderwerp vrijheid is actueler dan ooit. Door dit virus ervaren we plots allemaal hoe belangrijk het is om te leven vrij van angst, vrij van gebrek en hoe waardevol het is om je vrij te kunnen bewegen.”

naar de AGENDA

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd in nauwe samenwerking met elf Bevrijdingsfestivals, bibliotheken en de MBO-raad. De colleges zijn op een enkele na gratis toegankelijk. Sommige colleges zijn besloten, bijvoorbeeld op scholen.


Waar gaat het over?
Thema’s zijn vrijheid van meningsuiting, van godsdienst en overtuiging, maar ook honger en tekort en de vrijheid om buiten gevaar te leven. Zaken die relevant zijn voor toen en voor nu. Maar de Vrijheidscolleges zijn er ook om jou te prikkelen en te inspireren: er is interactie en discussie, en ieder zijn mening wordt op prijs gesteld en gerespecteerd.

In 2013 vond de eerste reeks Vrijheidscolleges plaats in Utrecht. Sprekers waren toen Abdelkader Benali, Hans Achterhuis, Kustaw Bessems en Barbara Oomen. In 2014 werden er Vrijheidscolleges georganiseerd in Utrecht, Amsterdam en Den Haag, met Naeeda Aurangzeb, Ewald Engelen, Rob Wijnberg en Monique Samuel als spreker. In 2015 breidde Vrijheidscolleges uit naar Almere, Den Haag, Groningen, Utrecht, Wageningen, Zwolle en diverse plaatsen in Zeeland, met lezingen van onder andere Gerdi Verbeet, Maarten van Rossem, Arend Jan Boekestijn, Jan Jaap van der Wal en Yassin Elforkani. In 2016 waren de sprekers Ancilla Tilia, André Manuel, Henk van Houtum, Jessica Durlacher, Mardjan Seighali, Mostafa Hilali, Vincent Bijlo, Zihni Özdil en Dominee Gremdaat. In 2017 werden de colleges verzorgd door Maarten van Rossem, Sunny Bergman, Eric Corton, Fidan Ekiz, Dolf Jansen, Boris van der Ham, Naema Tahir, Simone van Saarloos en Prem Radhakishun. In 2018 waren de sprekers: Fresku, Jan Terlouw, Femke Halsema, Massih Hutak, Ali Rizvi, Herman Pleij, Afshin Ellian, Anousha Nzume, Joseph Oubelkas, Lucas De Man en Tinkebell. In 2019 gaven Özcan Akyol, Charles Groenhuijsen, Dieuwertje Blok, Stephan Sanders, Ronald Giphart, Jonathan Holslag, Natascha van Weezel, Sinan Can, Aafke Romeijn en Rajae El Mouhandiz samen 45 vrijheidscolleges.

Bekijk hier alle registraties


Vorige pagina