Tineke Ceelen
Tineke Ceelen is al meer dan twintig jaar directeur van Stichting Vluchteling. In haar Vrijheidscollege gaat Ceelen in op de vrijheid die vluchtende mensen verliezen, het geweld dat ze treffen en wat het betekent dat niemand ze wil hebben.
Tineke Ceelen (1963) is al meer dan twintig jaar directeur van Stichting Vluchteling. Sinds 1993 zet zij zich in voor humanitaire hulp. In 2020 werd zij daarvoor beloond met een lintje en de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Door in de media regelmatig te vertellen over individuele vluchtelingen geeft ze deze groep een stem. Om met eigen ogen te zien hoe de situatie is in landen die niet rijk en stabiel zijn, reist Ceelen regelmatig naar de crisisgebieden waar Stichting Vluchteling hulp biedt. In haar Vrijheidscollege gaat Tineke in op de vrijheid die vluchtende mensen verliezen, het geweld dat ze treffen en wat het betekent dat niemand ze wil hebben.
De Vrijheidstips van Tineke Ceelen
Vrijheid is urgenter dan ooit; op slechts twee uur vliegen woedt een enorm heftige oorlog waarin duizenden mensen doodgaan en hun huizen en familie verliezen. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we niet vergeten waar we nooit naar terug mogen. Daarom vragen we aan alle vrijheidssprekers om hun meest invloedrijke artikelen, documentaires en films te delen. Hieronder check je die van Tineke Ceelen.
Serie: Onze man bij de Taliban – Thomas Erdbrink
Als na het plotselinge vertrek van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten, ook buitenlandse journalisten Afghanistan verlaten, gaat journalist Thomas Erdbrink juist voor een paar maanden naar Kabul. Hij ervaart daar hoe de Taliban elke dag de touwtjes steeds iets strakker aanhalen.
Kijk de serie op NPO Start
Boek: De Kracht van Vrouwen – Denis Mukwege
Het verhaal van Nobelprijswinnaar Denis Mukwege is een monument voor de veerkracht van vrouwen die, waar ook ter wereld, slachtoffer zijn van seksueel geweld.
Beeld Bart Koetsier
Boek: Ik zal de laatste zijn – Nadia Murad
Ik zal de laatste zijn is het schokkende en inspirerende verhaal van mensenrechtenactiviste Nadia Murad over haar vlucht uit de Islamitische Staat. Voor het eerst vertelt Nadia Murad in detail over haar levensgevaarlijke vlucht naar de vrijheid.
Film: Shadow Game
Shadow Game is een experimenteel gefilmd verslag van de verstrekkende gevolgen van het Europese asielbeleid. Nu overal in Europa hekken zijn opgetrokken, is asiel zoeken bijna onmogelijk geworden. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en komen op hun pad agressieve grenspolitie tegen. Het is moeilijker dan ooit geworden om hun eindbestemming te bereiken. Hun tocht leidt ze door heel Europa: van Griekenland to Noord-Macedonië, Servië en Bosnië en Herzegovina, van Italië naar Frankrijk en Nederland. De film is in drie jaar tijd gedraaid, deels door de hoofdpersonen zelf met hun telefoons.
Programma: Pauw in Oekraïne
Ruim zeven maanden na de landelijke Giro555-actiedag voor Oekraïne bezoekt Jeroen Pauw het land in oorlog. Een tocht van zo'n 3500 kilometer brengt Jeroen Pauw van Krakau in Polen via het veilige westen van Oekraïne naar het oorlogsgebied in het oosten van het land. En weer terug.
Socials
Fotograaf: Janus van den Eijnden