Joenoes Polnaija
Joenoes Polnaija is een Nederlands acteur, muzikant en theatermaker.
Joenoes Polnaija is een Nederlands acteur, muzikant en theatermaker. Hij is vooral bekend van de films waarin hij heeft gespeeld, zoals de in 2020 uitgekomen bioscoopfilm De Oost. Polnaija is derde generatie Moluks en groeide op tussen allerlei culturen in de Molukse wijk in Tiel. Het vrijheidsideaal van de Molukkers staat vaak centraal in zijn werk, zoals in de documentaire over zijn achtergrond waar hij momenteel aan werkt. Zijn Vrijheidscollege haakt in op de geschiedenis van de Molukkers en het intergenerationeel doorgegeven trauma.
Polnaija zet zich in om jongeren hun eigen verhaal te laten vertellen en staat erom bekend openhartig te zijn in zijn werk. De vraag hoe je een eigen identiteit creëert met een geschiedenis die altijd mee zal spelen komt regelmatig terug in de stukken die hij maakt.
Kleinkinderen van de Oost
De acteurs Daan Citters en Joenoes Polnaya raakten bevriend op de set van de speelfilm De Oost, een film uit 2020 waarin het gaat over de Indonesische onafhankelijkheid. Een film die vanwege de strijd met het Nederlandsch-Indisch leger voor veel discussie zorgde. In Kleinkinderen van de Oost treden de twee acteurs in de voetsporen van hun opa's, die beiden vochten voor Nederland.
De Vrijheid tips van Joenoes Polnaija
Vrijheid is urgenter dan ooit; op slechts twee uur vliegen woedt een enorm heftige oorlog waarin duizenden mensen doodgaan en hun huizen en familie verliezen. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we niet vergeten waar we nooit naar terug mogen. Daarom vragen we aan alle vrijheidssprekers om hun meest invloedrijke artikelen, documentaires en films te delen. Hieronder check je die van Joenoes:
1. Dit is mijn kijk op De Oost
2. Documentaire: ‘The wisdom of trauma’ van Gabor Maté
Trauma is the invisible force that shapes our lives. It shapes the way we live, the way we love and the way we make sense of the world. It is the root of our deepest wounds. Dr. Maté gives us a new vision: a trauma-informed society in which parents, teachers, physicians, policy-makers and legal personnel are not concerned with fixing behaviors, making diagnoses, suppressing symptoms and judging, but seek instead to understand the sources from which troubling behaviors and diseases spring in the wounded human soul.
3. Podcast: Molukse Takkie - Noreen Tatuhey ademcoach
Een bijzondere Takkie over spiritualiteit en Molukse heritage. Noreen is ademcoach en diep verbonden met haar voorouders. Ze organiseert workshops voor Molukse vrouwen en vanaf 2022 ook voor mannen genaamd: Merantau. Rio nam deel aan de workshop en deelt haar ervaring samen met Noreen in de podcast van deze week. Doormiddel van de Merantau workshops wilt Noreen iets betekenen in de healing van onze gemeenschap. Iets wat in onze ogen onwijs waardevol is. Verder vertelt Noreen haar levensreis tot nu toe die haar over de hele wereld bracht en uiteindelijk liet thuiskomen op de Molukken. Nieuwsgierig?