Devika Partiman
Devika Partiman is spreker en adviseur. In haar Vrijheidscollege gaat ze in op de vraag hoe we kunnen zorgen voor een vrijere politieke arena, waarin ook vrouwen en mensen van kleur de kans krijgen van zich te laten horen zonder weggepest te worden vanwege hun identiteit.
Devika Partiman (1988) is spreker en adviseur. Sinds ze in 2017 de stichting Stem op een Vrouw oprichtte, is ze in Nederland een invloedrijke feministische stem voor politieke gelijkheid. Als directeur van de stichting zet ze zich dagelijks in voor een betere positie van vrouwen in de politiek. Daarnaast is ze dagvoorzitter, bestuurder en toezichthouder bij diverse maatschappelijke organisaties. In 2024 verscheen haar essay Stem op een vrouw. De strijd voor vrouwen in de politiek.
In haar Vrijheidscollege gaat ze in op de vraag hoe we kunnen zorgen voor een vrijere politieke arena, waarin ook vrouwen en mensen van kleur de kans krijgen van zich te laten horen zonder weggepest te worden vanwege hun identiteit.
De Vrijheidstips van Devika Partiman
Vrijheid is urgenter dan ooit. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we die vrijheid blijven koesteren. Daarom vragen we aan alle vrijheidssprekers om hun meest invloedrijke artikelen, documentaires en films te delen. Hieronder check je die van Devika Partiman.
Boek: The Power, Naomi Alderman
Dit sciencefictionboek beschrijft een wereld waarin zich bij meisjes en vrouwen een elektrische superkracht openbaart. Ineens zijn zij fysiek sterker dan mannen. Waar leidt dat toe? Worden vrouwen net zo gewelddadig als eerdere mannelijke machthebbers? Of verandert de wereld nu vrouwen hun kracht ontdekken? Een geweldig, fantasierijk boek dat een inkijkje biedt in een wereld waarin mannen niet langer de dienst uitmaken.
Artikel: Hoera, 100 jaar vrouwenkiesrecht! Maar niet voor iedereen
In 2019 werd in Nederland het honderdjarig bestaan van het vrouwenkiesrecht gevierd. In 1919 werd het kiesrecht echter niet ingevoerd voor álle vrouwen: het perspectief van vrouwen uit de toenmalige koloniën wordt in deze geschiedenis vaak vergeten. Samen met Rachel Rumai Diaz schreef ik daarom een stuk waarin we aandacht vragen voor de kiesrechtstrijd van álle vrouwen in Nederland, dus ook in Suriname, de voormalige Antillen en Nederlands-Indië.
Lied: Er is een land waar vrouwen willen wonen, Coby Schreijer
(tekst: Joke Kool-Smit, muziek: Ruud Bos)
Wat had ik Joke Smit graag een keer ontmoet om haar te vertellen hoe geweldig ze is. Deze bekende feminist uit de tweede golf overleed jong, maar schreef in haar leven vele artikelen, boeken en teksten die nog steeds zeer de moeite waard zijn. Een van die teksten is Er is een land waar vrouwen willen wonen, later door volkszangeres van de vrouwenbeweging Coby Schreijer omgezet in een lied. De tekst is simpel, maar zo raak. Het leest en luistert als hartenkreet: een diep verlangen naar een wereld die niet zo vreselijk onrechtvaardig is en waarin vrouwen én mannen zichzelf kunnen zijn. Lees de tekst hier terug.
Podcast: Mystery Show door Starlee Kine
Een podcast die ogenschijnlijk niets met vrijheid te maken heeft. Mystery Show is een bizarre podcast waarin host Starlee Kine mysteries oplost. Geen grote, meeslepende of criminele mysteries, maar mysteries die niemand belangrijk genoeg acht om op te lossen. Zoals: 'waar is de videotheek heen verdwenen die ooit op deze plek zat?', 'waar is de riem gesp die ik ben kwijtgeraakt?', en 'hoe komt Britney Spears aan dat ene boek waarmee ze op de foto staat?'. Waarom dan toch een Vrijheidstip? Door het plezier, de humor en de toewijding van de podcast. Want wat is er vrijer dan iets moois, menselijks en bekenisvols maken van iets wat op het eerste gezicht totaal onbenullig lijkt?
Socials
Fotograaf: Elisabeth Lanz Fotografie