Raoul Heertje
Raoul Heertje is comedian, schrijver en programmamaker. In zijn Vrijheidscolleges gaat hij in op de vraag hoe we op deze planeet goed met elkaar kunnen samenleven.
Raoul Heertje (1963) is comedian, schrijver en programmamaker. Hij was jarenlang teamcaptain van Dit was het nieuws en presenteerde de televisieprogramma’s Wintergasten en Heerlijk Eerlijk Heertje. Ook schreef hij voor NRC en publiceerde hij verschillende boeken, waaronder Mark Rutte is Lesbisch. Verder schreef en vertaalde hij de afgelopen jaren toneelstukken en regisseert hij de shows van verschillende comedians, onder wie Daniël Arends. Samen met documentairemaker Frans Bromet maakte hij de tv-serie Het Israël van Heertje & Bromet. In zijn Vrijheidscollege gaat hij in op de vraag hoe we op deze planeet goed met elkaar kunnen samenleven zonder blind of doof te zijn voor de pijn van een ander en contact juist als een manier te gebruiken om elkaar te begrijpen.
Vrijheidscolleges Special: Israël en Palestina
Na een uitverkochte eerste editie in november 2023 organiseert Stichting Vrijheidscolleges in februari en maart 2024 opnieuw een reeks avonden rondom de oorlog in Gaza. Tussen vrijdag 16 februari en woensdag 6 maart gaan in Wageningen, Zwolle, Den Haag, Tilburg en Utrecht programmamaker Raoul Heertje, journalist Radi Suudi, documentairemaker Natascha van Weezel en criminoloog Lydia de Leeuw in gesprek met elkaar en het publiek.
Raoul Heertje over de kwestie Israël-Gaza: ‘Humor helpt mij niet te huilen’ Lees het volledige artikel van Trouw.
- Vrijdag 16 februari: Wageningen - Natascha van Weezel en Lydia de Leeuw
- Maandag 19 februari: Den Haag - Radi Suudi en Natascha van Weezel
- Maandag 26 februari: Zwolle - Radi Suudi en Raoul Heertje
- Maandag 4 maart: Tilburg - Lydia de Leeuw en Raoul Heertje
- Woensdag 6 maart: Talkshow Utrecht - Natascha van Weezel, Raoul Heertje, Lydia de Leeuw en Radi Suudi
De Vrijheidstips van Raoul Heertje
Vrijheid is urgenter dan ooit. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we die vrijheid blijven koesteren. Daarom vragen we aan alle vrijheidssprekers om hun meest invloedrijke artikelen, documentaires en films te delen. Hieronder check je die van Raoul Heertje.
Documentaire: What's My Name: Muhammad Ali
Deze achtdelige documentaireserie schetst een intiem portret van de drievoudig wereldkampioen zwaargewicht. Ali was in de ring een snelle, gracieuze en sterke bokser, buiten de ring een charmante opschepper. Hij was onvoorwaardelijk zichzelf en inspireerde mensen wereldwijd. Regisseur Ken Burns schetst, vijf jaar na Ali’s dood, het complete levensverhaal van een uitzonderlijk atleet met invloed die veel verder reikte dan het boksen.
Boek: De wereld van gisteren - Stefan Zweig
Op 22 februari 1942 pleegde de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. Deze in 1944 postuum verschenen autobiografie biedt een indrukwekkend beeld van het Europa en met name van het Oostenrijk van zijn tijd. Hij schrijft over zijn kinderjaren, z'n studententijd, z'n reizen en ontmoetingen met invloedrijke intellectuelen, kunstenaars en schrijvers van zijn tijd: Maxim Gorki, Einstein, Gustav Mahler, Sigmund Freud en vele anderen.
Film: Junction 48
Bijna-dertiger Kareem, nog thuiswonend in het sjofele Lod nabij Tel Aviv, overleeft van baantje tot baantje. Zijn droom: beroemd rapper worden. Dat valt tegen, wanneer je achterbuurtmatties dope dealen, je moslimneven religieuze druk zetten, je vader is verongelukt en je moeder tot labiele koran-gebedsgenezeres is opgestegen. Kareems lichtpunt is zijn loyale vriendin, zangeres Manar. Levendig politiek filmpamflet voor eeuwige adolescenten cultiveert vooral de underdogpositie van Arabieren in Israël. Hoofdrolspeler Nafar is bekend als verbroederingsactivist en medeoprichter van hiphopsuccesgroep DAM, voor wie Aloni eerder een clip regisseerde.
Film: I Am Not Your Negro
Verfilming rondom het onvoltooide manuscript 'Remember this House' van schrijver en burgerrechtenactivist James Baldwin.
Socials
Fotograaf: Roeltje van de Sande Bahuis