Noraly Beyer
Noraly Beyer is vooral bekend als nieuwslezer en redacteur bij het NOS Journaal. In haar college gaat ze in op het leven onder een dictatuur, waarin het verlangen naar vrijheid altijd aanwezig is.
Noraly Beyer (1946) is vooral bekend als nieuwslezer en redacteur bij het NOS Journaal en Radio Nederland Wereldomroep, waar ze 23 jaar werkte. Daarna was ze onder andere actief bij het toneel als onderzoeker. In 2008 verschenen haar memoires De Antillen en ik, over haar jeugdjaren op Curaçao. In 2008 publiceerde ze een boek over de Decembermoorden in Suriname, dat aanleiding was voor de tv-documentaire Het is geen Verleden - 08 12 1982. In haar college gaat ze in op het leven onder een dictatuur, waarin het verlangen naar vrijheid altijd aanwezig is.
De Vrijheidstips van Noraly
Vrijheid is urgenter dan ooit. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we die vrijheid blijven koesteren. Daarom vragen we aan alle vrijheidssprekers om hun meest invloedrijke artikelen, documentaires en films te delen. Hieronder check je die van Noraly.
Documentaire: het is geen verleden
Noraly Beyer spreekt in Het is geen Verleden - 08 12 1982 met onder andere Dugard, advocaat Gerard Spong, studenten van de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo en verschillende hedendaagse kunstenaars. Daarnaast voert Beyer gesprekken met getuigen die niet eerder hun verhaal deelden, zoals toenmalig verpleegkundig directeur Rita Small van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en uitvaartmedewerker Cornelly Bruyning. Violist Yannick Hiwat schreef het nummer 08 12 1982, de soundtrack van de film.
Radio: Brainwash Zomerradio met Noraly Beyer
Het was wel een bommetje dat insloeg, zegt oud-nieuwslezer en journalist Noraly Beyer. Lange tijd was ze het enige zwarte gezicht bij de NOS. En gedurende 23 jaar kwam dat gezicht om acht uur 's avonds de Nederlandse huiskamers binnen.
Boek: Recht en waarheid maken vrij
Recht en waarheid maken vrij vertelt een verhaal dat niet vergeten mag worden.
Op 8 december 1982 zijn in Suriname vijftien mannen vermoord door het toenmalige militaire regime onder leiding van Desi Bouterse. Sindsdien zijn de slachtoffers elk jaar, in Suriname en in Nederland, herdacht en elk jaar klonk de schreeuw om gerechtigheid. 37 jaar lang. Tot op 29 november 2019 drie vrouwelijke rechters van de Surinaamse Krijgsraad in Paramaribo twintig jaar celstraf oplegden aan de hoofdverdachte. De herdenkingsbijeenkomsten op 8 december 2019 stonden dan ook in het teken van opluchting en blijdschap dat er eindelijk recht was gesproken.
Fotograaf: Raul Neijhorst