Jan Terlouw
Als tiener maakte Jan Terlouw de Tweede Wereldoorlog bewust mee en ervoer hij wat het betekent tijdelijk niet in een rechtsstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege refereert hij aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze.
Jan Terlouw is schrijver en oud-politicus. In de jaren zeventig was hij voor D66 lid van de Tweede Kamer en vervolgens minister van Economie, Commissaris van de Koningin in Gelderland en senator in de Eerste Kamer. Naast zijn politieke carrière schreef Jan Terlouw met veel succes kinderboeken, waaronder Koning van Katoren, Briefgeheim en Oorlogswinter. Ook schreef Terlouw met zijn dochter Sanne detectives. Eind 2016 hield hij in het tv-programma De Wereld Draait Door een bewogen pleidooi voor meer onderling vertrouwen. Zijn metafoor van het ‘touwtje uit de brievenbus’ maakte veel indruk.
“De vier vrijheden van president Rooseveld uit 1941 staan tegenover het fascisme van Hitler-Duitsland uit die tijd. Ze staan in feite voor democratie, rechten van de burger tegenover de staat, sociale rechtvaardigheid, afwezigheid van oorlog. Maar vrijheid is een complex begrip, ook in onze dagen in gevaar, zodat we er aandacht voor moeten blijven vragen.”
Bekijk het Vrijheidscollege van Jan Terlouw