Lydia de Leeuw
Lydia de Leeuw is criminoloog en jurist, met een specialisatie in internationaal strafrecht. In haar Vrijheidscolleges gaat ze in op het gebrek aan vrijheid in Palestina, en de betekenis van de leefsituatie van mensen daar voor ons leven hier en andersom.
Lydia de Leeuw (1986) is criminoloog en jurist, met een specialisatie in internationaal strafrecht. Op dit moment is ze onderzoeker bij Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Ook is ze voorzitter van Stichting Kifaia, dat zich inzet voor medische hulp in de Gazastrook. Ze woonde twee jaar in Gaza en twee jaar op de Westoever. Sindsdien is ze meermaals terug geweest, onder andere voor haar voormalig werkgever, het Palestinian Center for Human Rights, en voor Stichting Kifaia. In haar Vrijheidscolleges gaat ze in op het gebrek aan vrijheid in Palestina, en de betekenis van de leefsituatie van mensen daar voor ons leven hier en andersom. Ze doet dit aan de hand van haar eigen ervaringen en die van dierbaren in Palestina, en haar expertise van internationaal recht.
Vrijheidscolleges Special: Israël en Palestina
Na een uitverkochte eerste editie in november 2023 organiseert Stichting Vrijheidscolleges in februari en maart 2024 opnieuw een reeks avonden rondom de oorlog in Gaza. Tussen vrijdag 16 februari en woensdag 6 maart gaan in Wageningen, Zwolle, Den Haag, Tilburg en Utrecht programmamaker Raoul Heertje, journalist Radi Suudi, documentairemaker Natascha van Weezel en criminoloog Lydia de Leeuw in gesprek met elkaar en het publiek.
- Vrijdag 16 februari: Wageningen - Natascha van Weezel en Lydia de Leeuw
- Maandag 19 februari: Den Haag - Radi Suudi en Natascha van Weezel
- Maandag 26 februari: Zwolle - Radi Suudi en Raoul Heertje
- Maandag 4 maart: Tilburg - Lydia de Leeuw en Raoul Heertje
- Woensdag 6 maart: Talkshow Utrecht - Natascha van Weezel, Raoul Heertje, Lydia de Leeuw en Radi Suudi
De Vrijheidstips van Lydia de Leeuw
Vrijheid is urgenter dan ooit. Stilstaan bij vrijheid en erover praten is van groot belang, zodat we die vrijheid blijven koesteren. Daarom vragen we aan alle vrijheidssprekers om hun meest invloedrijke artikelen, documentaires en films te delen. Hieronder check je die van Lydia de Leeuw.
Documentaire: The Great March of Return
Begin 2018 stelt Ahmed Abu Artema, een Palestijnse dichter en journalist, de volgende vraag op sociale media: “Wat zou er gebeuren als duizenden inwoners van Gaza, de meesten van hen vluchtelingen, zouden proberen op vreedzame wijze het hek over te steken dat hen scheidt van hun voorouderlijk land?” Zijn bericht gaat viraal en er komt een brede beweging waarbij vrouwen, mannen en kinderen tot december 2019 bij het grenshek demonstreren tegen de blokkade van de Gazastrook en voor hun rechten als vluchtelingen. Deze documentaire laat zien wat de demonstranten beweegt wat ze opofferen in de strijd voor hun rechten.
Platform: We Are Not Numbers
We Are Not Numbers is een platform geleid door jonge Palestijnen in Gaza die hun ervaringen onder de bezetting en in de vluchtelingenkampen delen met de rest van de wereld, om zo de dehumanisering van Palestijnen te doorbreken. Omdat ze geen getal zijn, maar mensen net als jij en ik met dromen en talenten, familie en liefde, hoop, angst en verdriet. Of zoals Arundhati Roy zei: “There’s really no such thing as the ‘voiceless.’ There are only the deliberately silenced, or the preferably unheard.”
Statement: Apartheid in Israël/Palestina
Israël voert apartheidspolitiek tegen de Palestijnen; die conclusie trekken Amnesty International en talloze andere mensenrechtenorganisaties. Op deze pagina lees en zie je hoe Amnesty tot deze conclusie komt en hoe het eraan toe gaat onder het apartheidssysteem in Israël/Palestina.
Project: Zochrot
In 1948, tijdens de Nakba (de ‘catastrofe’), werden meer dan 750 duizend Palestijnse moslims en christenen verdreven om plaats te maken voor een joodse staat. Inmiddels werken joodse Israëliërs en Palestijnen van de organisatie Zochrot (‘Herinneren’) al ruim 20 jaar samen om de uitgewiste geschiedenis weer zichtbaar te maken. Ze spitten archieven door en brengen met name joodse Israëliërs in contact met de sporen uit het verleden. Vanuit die kennis van het verleden werken ze samen aan een visie voor een samenleving die invulling geeft aan het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen.
Socials
Fotograaf: SOMO