Mai Khôi
Đỗ Nguyễn Mai Khôi wordt dan wel de Lady Gaga van Vietnam genoemd, maar ze is meer dan één van de bekendste singer-songwriters uit haar land. Onverschrokken strijdt zij voor het vrije woord en daar zijn de regerende Vietnamese politici lang niet altijd blij mee.
In 2015 deed Mai Khoi als allereerste artiest een poging om gekozen te worden voor het Vietnamese parlement, de Nationale Assemblee. Deze wordt sinds jaar en dag volledig beheerst door de communistische partij. Haar historische, maar kansloze operatie, leverde haar een ontmoeting op met president Barack Obama tijdens zijn bezoek aan Vietnam. Hierdoor werd ze ook een mikpunt van het regime. Vietnam is ondanks de snelle economische en sociale modernisering toch een land waar vrijheid van meningsuiting gevaarlijk kan zijn. Volgens Human Rights Watch zitten ruim honderd dissidenten vast in de gevangenis. May Khôi is een van de deelnemers van de Meet Up op 21 april. Wil je er bij zijn?
Pussy Riot van Vietnam
Mai Khôi mag al jaren geen grote optredens meer doen meer in haar eigen land. In 2018 werd ze zelfs gearresteerd op het vliegveld van Hanoi na een Europese. Aanleiding voor de arrestatie was vermoedelijk haar album Bat Dong, wat ‘Verschil van Mening’ betekent. De politici waren blijkbaar getriggerd door het protestliedje ‘Alstublieft meneer’, een oproep aan de leider van de communistische partij om de Vietnamese burgers meer vrijheid te geven om zich te uiten op sociale media en om vrij te reizen. Na acht uur werd ze pas vrijgelaten, maar deze ervaring stopte haar activisme niet. Khôi voerde talloze acties voor de vrijheid van meningsuiting. Ook sprak ze zich uit over seks, gelijke kansen voor vrouwen en de LHBTI+-gemeenschap en over geweld tegen vrouwen. Het leverde haar de bijnaam op; Pussy Riot van Vietnam.
Treiterende geheime diensten
Mai Khoi en haar Australische echtgenoot worden vanwege de kritiek op de heersende macht stelselmatig getreiterd door de autoriteiten. Ze werden meerdere malen door de geheime dienst uit hun appartement gezet. Ondanks de beperkingen gaat Mai Khôi dapper verder met haar activisme. In haar muziek en andere kunstvormen vraagt zij aandacht voor het belang van vrijheid van meningsuiting, sociale rechtvaardigheid en verbetering van de mensenrechtensituatie in Vietnam en het milieu. Zo zette zich zeer strijdbaar in om aandacht te krijgen voor de giframp van Formosa in 2016. Toen een staalfabriek grote hoeveelheden giftig afval lekte, raakte een 200 kilometer lang kustgebied vervuild, stierven miljoenen vissen en zaten vissers met een miljoenenschade. ‘In deze tijden zouden we allemaal activisten moeten zijn’, is het credo van Mai Khôi.