De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Dit zijn de Vrijheidssprekers van 2021

Woensdag 24 maart 2021 - 16:00

De nieuwe sprekers van de Vrijheidscolleges zijn comedian Soundos el Ahmadi, auteur Haroon Ali, presentator Edson da Graça , presentator Joris Linssen, militair Gijs Tuinman en presentatrice Simone Weimans. Radio DJ Angelique Houtveen en auteur Robert Vuijsje geven hun colleges uit 2020 met actuele toevoegingen nog enkele keren op nieuwe locaties. Alle sprekers verwoorden hun persoonlijke visie op vrijheid in een college. Speciaal voor 5 mei is er een coronaproof online programma ontwikkeld in samenwerking met diverse Bevrijdingsfestivals en Nationale Comité 4 en 5 Mei.

Actueel onderwerp
Sinds 2013 organiseren de Vrijheidscolleges in de aanloop naar 5 mei colleges over vrijheid. Deze inspirerende verhalen zijn een vast onderdeel in het programma van veel bevrijdingsfestivals. “Voor 5 mei maken we een interactief online programma waar kijkers vragen kunnen stellen aan de vrijheidssprekers via de chat. Met ons nieuwe online format hopen we rond 5 mei nog meer mensen te betrekken bij het onderwerp,” aldus Esther Lubberding directeur van de Vrijheidscolleges. “Sinds de coronamaatregelen doen we bepaalde colleges online, maar we hopen na de vaccinaties snel weer live bijeenkomsten te kunnen organiseren. Het onderwerp vrijheid is actueler dan ooit”.

Persoonlijke invalshoek
Elke spreker heeft zijn eigen invalshoek voor het college. Presentator Simone Weimans bespreekt het belang van persvrijheid. Zij is op 31 maart al te zien in de Four Freedoms Awards ceremonie te Middelburg waar zij een award uitreikt aan de vervolgde Filipijnse journalist Maria Ressa. “Journalisten zoals Ressa zijn een voorbeeld voor mij,” zegt Weimans.

Het college van komiek Soundos El Ahmadi gaat over kansen en vooroordelen. Voor veel vrouwen bestaat er een glazen plafond, maar dit is nog veel harder voor vrouwen uit een minderheidsgroep. In haar Vrijheidscollege spreekt Soundos over wat er gebeurt als je hard op dat plafond bonkt.

Auteur Haroon Ali vertelt in zijn Vrijheidscollege over zijn zoektocht naar identiteit. In 2020 bracht hij zijn eerste boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst. Hij deelt ook hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie.

Stand-up comedian en presentator Edson da Graça spreekt in zijn Vrijheidscollege over hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden, wat armoede en schuld voor invloed hebben op je vrijheid. Hij vertelt over welke keuzes hij maakte en hoe hij zijn eigen weg vond.

Zanger en presentator Joris Linssen gaat in zijn Vrijheidscollege in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. Joris toont in zijn programma’s graag paradijsvogels en andere mensen die op een bijzondere wijze afwijken van de norm. Zelf wil hij zich ook niet altijd conformeren.

Gijs Tuinman is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire Willemsorde en de Bronzen Leeuw. In zijn Vrijheidscollege onderzoekt Gijs aan de hand van onder andere zijn eigen ervaringen de concepten oorlog, vrede en vrijheid. Kent het begrip vrede en vrijheid alleen winnaars of zijn er ook verliezers?

Angelique Houtveen spreekt in haar college over de vrijheid van meningsuiting in de muziek. Mag je over alles muziek maken? Ook als het aanzet tot gebruik van geweld? In Engeland mogen sommige drill rappers van de rechter bepaalde woorden niet meer gebruiken. Angelique maakt in haar college reis door de geschiedenis. De vrijheid die een muzikant. De jeugd van tegenwoordig maakt volgens iedere generatie weer duivelse muziek. Wanneer wordt iets 'verboden' muziek?

Auteur Robert Vuijsje vierde zijn 30e verjaardag, door omstandigheden, in het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Hij vertelt in zijn vrijheidscollege over deze absurde samenloop van omstandigheden. Op komische en confronterende wijze beschrijft hij in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Zijn idee over vrijheid anno nu is: de vrijheid je gekwetst te voelen.

Binnenkort komt het hele programma voor 5 mei online. Hou onze nieuwsbrief en socials in de gaten!

Vorige pagina