De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Kijkers uit 27 landen voor de Four Freedoms Meet-up

Donderdag 1 april 2021 - 00:00

Vanuit Middelburg ontvingen vijf bijzondere mensen en organisaties een Four Freedoms Award, omdat zij zich met grote toewijding inzetten voor de vier vrijheden van Franklin Delano Roosevelt. De laureaten werden tijdens een online ceremonie toegesproken door o.a. koning Willem-Alexander en demissionair minister-president Mark Rutte. De laureaten gingen na de ceremonie live in gesprek met diverse jongeren onder leiding van presentator Joris Luyendijk tijdens de Four Freedoms Meet-up. Ook konden kijkers via de chat live vragen stellen.

Laureaten
De winnaars van de Four Freedoms Awards zijn de Filipijnse journalist Maria Ressa, presentator en wereldverbeteraar Sander de Kramer, Religions for Peace (Azza Karam) en de burgemeester van Palermo Leoluca Orlando. De International Four Freedom Award werd uitgereikt aan de Verenigde Naties (António Guterres). De verschillende awards werden vanwege corona digitaal uitgereikt door bekende en betrokken Nederlanders (presenters). Dit jaar waren dat demissionair minister-president Mark Rutte, voetbaltrainer Guus Hiddink, journaliste Simone Weimans, reclamemaker Mark Woerde en actrice Hadewych Minis.

Regulering van macht van sociale media
Om 13 uur was de première van de Four Freedoms Awards ceremonie. Maria Ressa (Freedom of Speech) sprak in haar dankspeech over het onder druk staan van de persvrijheid door de invloed van sociale media; “De algoritmes geven voorrang aan het verspreiden van leugens vol woede en haat, boven feiten. Zonder feiten geen waarheid. Zonder waarheid geen vertrouwen. Zonder feiten, waarheden en vertrouwen, is democratie onmogelijk.” Volgens Ressa moet de macht van sociale media gereguleerd worden: “Als we nu niet in actie komen en sociale media-platformen reguleren gaan we een decennium, misschien wel een decennium van fascisme tegemoet. En wij leggen ze geen strobreed in de weg.”

Koning over corona
In de ceremonie zat een bijdrage van koning Willem Alexander die verwees naar de coronapandemie; “Door de coronapandemie hebben we stukjes van onze vrijheid moeten opgeven. Dat doen we uit vrije wil en voor een hoger doel: Bescherming van onze gezondheid en die van de mensen om ons heen. Maar toch, gemakkelijk is het niet. Ons geduld en uithoudingsvermogen worden zwaar beproefd. Dat kan ons moe en murw maken, of juist opstandig en boos. De Four Freedoms Awards-winnaars kunnen ons hoop en inspiratie geven in deze moeilijke tijd. Ze zijn voorbeelden waaraan we ons kunnen optrekken.” De koning benoemde ook het belang van mensenrechten: “Laten we werken aan economisch herstel, zonder mensen aan hun lot over te laten. En bovenal: laten we niet toestaan dat de coronapandemie wordt gebruikt als excuus om fundamentele vrijheden en mensenrechten te beknotten.”

Jongeren in gesprek met Laureaten

Meet-up met kijkers uit 27 landen
Na de ceremonie was er een live verbinding met de laureaten. Namens de VN was Executive Director van UNICEF Henrietta Fore online aanwezig. Tijdens deze live Meet-up gingen de laureaten onder leiding van presentator Joris Luyendijk in gesprek met vier aanwezige jongeren. Kijkers konden live via de chatfunctie vragen stellen aan de laureaten. Dit werd volop gedaan onder anderen door diverse leerlingen van enkele deelnemende scholen.

Er waren ook gesprekken te zien met vier vrijheidssprekers: Simone Weimans, Nathascha van Weezel, Joris Linssen en Massih Hutak. Deze uitzending werd live uitgezonden door Omroep Zeeland, een samenvatting op Nederland 2, werd online bekeken op enkele deelnemende scholen en werd meteen na afloop al door honderden mensen (terug) gekeken. Kijkers kwamen grotendeels uit Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld Australië, de Filipijnen, Zweden, Maleisië en Nepal. De Meet-up is ontstaan uit de samenwerking tussen de Roosevelt Foundation en Stichting Vrijheidscolleges.

Terugkijken van de ceremonie kan via deze link
Kijk hier de Meet-up terug op Youtube

 

Vorige pagina