De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

De Vrijheidscolleges luistertips voor de vakantie

Vrijdag 23 juli 2021 - 09:00

De Vrijheidscolleges zijn in vakantiemodus, maar dat bekent natuurlijk niet dat je ons hoeft te missen! Speciaal voor die overdaad aan vrije uren selecteerden we een aantal boeken, fragmenten programma’s en podcasts, zodat je je niet hoeft te vervelen. Ben je onverhoopt toch aan het werk? Geen zorg: deze tips lenen zich ook prima voor de avonduren en weekenden, treinreizen en fietstochten en andere momenten waarop je op zoek bent naar wat meer verdieping en inspiratie. We beginnen met podcasts en programma's, dit zijn onze 7 luistertips:

Maria Ressa – How to fix democracy

Maria Ressa strijdt al haar hele leven voor de vrijheid van meningsuiting. Sinds dit jaar doet ze dit ook met een Freedom of speech award 2020 op zak. In de podcast How to fix democracy gaat zij in gesprek met Andrew Keen over de rol van social media binnen een democratie.

How to fix democracy

Robert Vuijsje – Met Groenteman in nieuwe normaal

In zijn Vrijheidscollege gaat Robert Vuijsje op zoek naar de vrijheid om je gekwetst te voelen. Hij heeft sinds zijn jeugd, de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, totaal zien veranderen. In deze podcast gaat Robert in gesprek met Gijs Groenteman over het leven in het nieuwe normaal.

het nieuwe normaal

Grootspraak

400 jaar na zijn ontsnapping in een boekenkist, is het werk van één van ’s Neerlands grootste denkers nog altijd actueel. In de podcast Grootspraak vanuit gaat Jort Kelder vanuit slot Loevestein op zoek naar één van de grootste denkers die ons land heeft gekend.

Grootspraak

Annelien de Dijn over 'Vrijheid. Een woelige geschiedenis'

Vrijheid, dat betekent toch dat je kunt doen en laten wat je wilt, en dat niemand zich met je bemoeit?’ In haar boek gaat Annelien op zoek naar wat vrijheid betekent. Kijk je met de context van de geschiedenis anders naar de vrijheid die nu zo onder druk staat? Tijdens het VPRO-programma Nooit meer slapen luister je naar hoe woelig onze geschiedenis eigenlijk was.

Nooit meer slapen

 

Vrijheidsgasten

In de podcast series Vrijheidsgasten gaan we opzoek naar het persoonlijke verhaal van onze sprekers. Hoe is hun visie op vrijheid ontstaan? Welke belangrijke momenten in hun leven heeft hen gevormd? We hebben een uiteenlopende selectie voor je op een rijtje gezet:

Fresku

Rapper Fresku spreekt met Nicole Terborg in de podcast Vrijheidsgasten over zijn visie op vrijheid, kunst en leven.

Vrijheidsgasten met Fresku

Rajae El Mouhandiz

Film- en theatermaker Rajae El Mouhandiz laat zich niet in één discipline beschrijven. In de podcast Vrijheidsgasten heeft ze een openhartig gesprek met Nicole Terborg.

Vrijheidsgasten met Rajea El Mouhandiz

Blaudzun

Hij spreekt met Nicole over hoe zijn oma de jappenkampen wist te overleven en hoe dit zijn visie op vrijheid heeft veranderd. Ps: wist je dat Blaudzun ook een eigen fietspodcast heeft.

Vrijheidsgasten met Blaudzun

Veel luisterplezier! 

Vorige pagina