Awardwinnaar Sander de Kramer staat op tegen onrecht
wo 28 april 2021
Vanuit Middelburg ontvingen vijf bijzondere mensen en organisaties op 31 maart jl. een Four Freedoms Award, omdat zij zich met grote toewijding inzetten voor de vier vrijheden van Franklin Delano Roosevelt. Deze laureaten werden tijdens een online ceremonie toegesproken door o.a. koning Willem-Alexander en demissionair minister-president Mark Rutte. Na afloop van de ceremonie gingen zij tijdens de Four Freedoms Meet-up live in gesprek met diverse jongeren, onder leiding van presentator Joris Luyendijk. Kijkers konden via de chat live vragen stellen. Omdat niet alle vragen direct konden worden behandeld, vroegen we de laureaten om de vragen die overbleven, alsnog te beantwoorden. In dit artikel lichten we laureaat Sander de Kramer uit.
De Four Freedoms Ceremonie gemist? Bekijk hem hier
Sander de Kramer (1973) is journalist, schrijver en presentator. Hij ontving de award voor de Vrijwaring van Gebrek als blijk van waardering voor zijn innovatieve manier van hulpverlening en toegewijde inzet voor minderbedeelden, zowel in binnen- als in het buitenland. In 2007 reisde hij als journalist naar Sierra Leone, dat door de Verenigde Naties was uitgeroepen tot 'de ellendigste plek op aarde'. Hij was diep geraakt door het leed en richtte met Hugo Borst de Sunday Foundation op. Hun stichting biedt hulp op zogenoemde 'vergeten plekken' op aarde en zet projecten op om de ergste nood te lenigen: projecten van hoop. In Sierra Leone haalde Sander de Kramer kindslaven uit de mijnen en zorgde ervoor dat ze naar school konden. Door lokale aannemers zijn intussen meer dan twintig scholen gebouwd voor jongens en meisjes. Voormalige straatprostituees maken nu schooluniformen en oorlogsweduwen krijgen een microkrediet, zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ook heeft hij voor gehandicapten een werkplaats en opleidingscentrum opgericht, waardoor ze een menswaardiger plek in de samenleving hebben. Zijn hulp was niet altijd zonder risico en ging soms zelfs gepaard met gevaar voor eigen leven. Dit heeft hem echter nooit tegengehouden. Zijn positieve instelling en medemenselijkheid zijn een voorbeeld voor velen in een wereld waarin het individualisme lijkt te floreren.
Tijdens de Four Freedoms Meet-Up vertelde hij over zijn ervaringen en zijn idealen.
De Four Freedoms Meet-up gemist? Bekijk hem hier
Van kinderactivist naar actie-journalist
De eerste vraag die naar aanleiding van de ceremonie voor Sander binnen kwam, is die van Silke Lea. Zij vraagt zich af wat de eerste keer was dat Sander besloot niet toe te kijken, maar echt te helpen. Sander reageert: “Toen ik een jaar of 6 of 7 jaar was vertelde mijn moeder over kinderen in Roemenië. De kinderen in Roemenië hadden het zwaar, geen eten en drinken, geen dak boven hun hoofd. Ik pakte een kleed en koos een paar knuffels uit die ik voor de deur ging verkopen voor die arme kinderen in Roemenië. Dat was de eerste keer dat ik in actie kwam.” Een vraag die Sander vaker krijgt, is deze, van Hans Boersma: “Beschouw je jezelf meer als een journalist of als een activist? En voel je je op je gemak bij het combineren van die twee misschien tegenstrijdige 'beroepen'?” Sander zegt daarover het volgende: “Ik ben journalist van professie, maar bovenal mens. Dus als ik onrecht zie, dan kom ik in actie. Ik voel dan een oerwoede opkomen. Ik denk juist dat die twee heel goed te combineren zijn, want als journalist kun je wantoestanden aan de kaak stellen en meteen een groot publiek aanspreken om te inspireren om in actie te komen. Mijn beroemde collega-journalist noemt mij actie-journalist, daar kan ik mij goed in vinden.”
Sta op tegen onrecht en sla je vleugels uit
Alex de Vos keek ook naar de award uitreiking en merkt op: “De vrijheden staan over heel de wereld steeds meer onder druk, ook in de meer welvarende landen. Kwetsbare groepen staan aan de kant. In mijn ogen vraagt dit een plan van aanpak om hier wat aan te doen. Hoe kijken de winnaars van de awards hier naar?” Sander is het hier volledig mee eens: “Het aantal arme mensen dat honger lijdt, is nog nooit zo hoog geweest. Terwijl duizenden miljarden worden uitgegeven aan oorlogsmaterieel. En de twee duizend rijkste miljardairs hebben meer geld dan de 60% van de allerarmste wereldpopulatie. De rijke landen houden zichzelf rijk met handelsembargo's. Ik denk dat er zeker een plan van aanpak moet komen om het in de wereld beter en eerlijker te verdelen.” Petra Kok vraagt zich af wat we kunnen doen om allemaal een beetje Sander te zijn. Welke 5 tips kun je ons geven? Sander: “Volg je hart, als je ergens van overtuigd bent, laat je niet door anderen van je stuk brengen, wees altijd oprecht naar jezelf en je omgeving en als je onrecht ziet, doe er iets aan.” Een andere mooie vraag die binnen kwam, was die van C.S.W. van de Perre. Hij stelde de volgende vraag: “wat was het meest indrukwekkende moment dat je beleefde tijdens het werk dat je voor andere mensen deed?” Daar is Sander kort over. “De dankbaarheid op de gezichten van de kinderen die nu naar school gaan, is elke keer weer zo indrukwekkend.” Een laatste vraag die we willen behandelen is die van de Jongerenraad Borsele: “We hebben gelezen dat je moeder een grote inspiratie voor je is. Op welke manier is zij een inspiratie voor jou en kun je wat meer over haar vertellen?” Sander reageert: “Mijn moeder heeft me geleerd om mijn hart te volgen en op te staan tegen onrecht. Ze heeft mij de ruimte te geven om mijn vleugels uit te slaan.”
Meer weten over Sander?
Beluister de podcast Vrijheidsgasten met Sander de Kramer.
Nicole Terborg vraagt Sander wat het is dat hem drijft zich in te zetten voor de zwakkeren. Soms met gevaar voor eigen leven. Wat is zijn gevoel van vrijheid? Je hoort het in de podcast Vrijheidsgasten!
Bekijk hier het portret dat TV Rijnmond maakte van Sander op de dag van de uitreiking
Foto's: Bart van der putten fotografie