Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Jongeren praten live met burgemeester Palermo en vervolgde Filipijnse journalist

Woensdag 3 maart 2021 - 00:00

Jongeren praten live met burgemeester Palermo en vervolgde Filipijnse journalist

Op woensdag 31 maart 2021 om 14:00 uur gaan jongeren in gesprek met bijzondere vrijheidsstrijders na de ceremonie van de Four Freedoms Awards. De Vrijheidscolleges hebben een programma gemaakt bij de Four Freedoms Awards waar jongeren live in gesprek gaan met de laureaten van deze bijzondere award. Tijdens deze Meet-Up kan het online publiek live vragen stellen via de chatroom op www.FourFreedoms.nl

Alle vier de jongeren hebben een binding met de Four Freedoms en zijn verheugd mee te doen aan de Meet-up. Student aan University College Roosevelt Demi de Randamie (21) gaat in gesprek over de Freedom from Want. Zeeuwse zangeres en rechtenstudent Isabel Provoost (21) bevraagt Maria Ressa over de Freedom of Speech. Rapper Cycz (Bram Mvambanu, 27) is Middelburgs en verbonden met Freedom from Fear en Amsterdamse Just Pallandt (17) praat met Azza Karam over de Freedom of Worship.

Schrijver en journalist Joris Luyendijk presenteert de Meet-up en sprekers van Vrijheidscolleges; auteur Natascha van Weezel, journalist Simone Weimans, auteur Massih Hutak en presentator Joris Linssen, reflecteren op het werk van de laureaten. Ook gaan ze in gesprek met de vier jongeren over hun visie op vrijheid.

Jongere generaties
De Meet-up is een inhoudelijke samenwerking tussen de Roosevelt Foundation en Stichting Vrijheidscolleges. Esther Lubberding, directeur van Stichting Vrijheidscolleges: “We willen graag dat jongeren direct in gesprek kunnen met deze bijzondere mensen. Het is belangrijk dat we deze verhalen en het belang van vrijheid doorgeven aan de jongere generaties.”

In gesprek met internationale vrijheidsstrijders
Op 31 maart 2021 is er om 13 uur vanuit Middelburg een online ceremonie met de uitreiking van de Four Freedoms Awards 2020 aan de Filipijnse journalist Maria Ressa, presentator en wereldverbeteraar Sander de Kramer (Sunday Foundation), Religions for Peace (Azza Karam), de burgemeester van Palermo Leoluca Orlando en de Verenigde Naties (António Guterres). Deze bijzondere mensen en organisaties krijgen een prijs, omdat zij zich met grote toewijding hebben ingezet voor de vier vrijheden van President Roosevelt. Na de officiële ceremonie, om 14 uur, is er vanuit Middelburg een live programma waar jongeren in gesprek gaan met deze bijzondere vrijheidsstrijders en kijkers online vragen kunnen stellen. “Dat we nu samen met de Roosevelt Foundation de verhalen van deze internationale vrijheidsstrijders kunnen uitdragen zien we als een grote eer. Door een programma te maken voor en met jongeren, willen we de belangrijke kennis over vrijheid doorgeven aan de volgende generatie," aldus Esther Lubberding, directeur van de Vrijheidscolleges.

80 jaar Four Freedoms
Het is dit jaar 80 jaar geleden dat President Franklin Delano Roosevelt in 1941 in zijn historische Four Freedoms speech de vier essentiële vrijheden formuleerde die volgens Roosevelt noodzakelijk zijn voor een duurzame democratie: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Sinds 1982 worden de Roosevelt Four Freedoms Awards elke twee jaar in Middelburg uitgereikt aan mensen en organisaties die op een zeer inspirerende wijze invulling geven aan deze vier essentiële vrijheden. Eerdere laureaten zijn onder anderen Angela Merkel, Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Desmond Tutu en Artsen zonder Grenzen.

Vorige pagina