De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Vrijheidscolleges en Human

Dinsdag 26 mei 2020 - 00:00

De Vrijheidscolleges rond 5 mei verliepen door Corona wat anders dan gepland. Maar onze sprekers laten wel van zich horen. In samenwerking met Human en Brainwash lichten we enkele Vrijheidssprekers uit de reeks uit. Zij reflecteren op vrijheid in Coronatijden, op wat onvrijheid betekent en hoe we kunnen leren van de geschiedenis.

Robert Vuijsje: "Opgroeien met oorlogsverhalen geeft het besef dat het weer kan gebeuren"
Robert Vuijsje vertelt over zijn Vrijheidscollege en hoe hij kijkt naar het holocaustverleden van zijn familie."Als er al 75 jaar lang niks ernstigs gebeurd is, dan is het logisch dat mensen denken dat problemen zich niet in onze omgeving afspelen. We plaatsen het buiten onszelf. (...) Nu de meesten van de overlevenden hun verhalen zelf niet meer kunnen vertellen, is het aan de generatie na hen om het in leven te houden." Lees het hele artikel op Brainwash:

Vrijheid volgens Robert Vuijsje


Onderzoeksjournalist Sinan Can reisde meerdere malen door het Midden-Oosten voor zijn documentaires over voortdurende oorlogen en verstikkende regimes. Hij zag de onvermijdelijke verwoesting en sprak met de mensen die achterbleven in het puin. Door zijn reizen is hij gaan inzien hoe bijzonder en uniek democratie is. Lees verder op de site van Human:

Vrijheid volgens Sinan Can


Vrouwenrechtenverdediger Shirin Musa zegt dat talloze vrouwen in Nederland te maken hebben met huwelijksgeweld, genitale verminking en eerwraak. Musa is de oprichter van Femmes for Freedom en dwong als eerste Nederlandse vrouw een religieuze scheiding af via de rechter. Meer over haar lees je hier:

Vrijheid volgens Shirin Musa


Liesbeth Zegveld: "Vrijheid betekent het kunnen uitvoeren van mijn beroep"

Op Human lees je het bijzondere interview met Vrijheidsspreker Liesbeth Zegveld. Zij deelt wat vrijheid betekent voor haar als mensenrechtenadvocaat. Ze ervaart vrijheid door te kunnen zeggen en te doen wat zij vindt dat goed is en dat dit voor een ander net zo geldt. "Voor mij betekent vrijheid het kunnen uitvoeren van mijn beroep," zegt Zegveld. "Bij defensie zijn ze bijvoorbeeld echt niet blij met mij. Vrijheid is ook dat ik in dit land, en over de grenzen, mijn werk kan doen en daarbij niet actief in de weg wordt gezeten. Het wordt gerespecteerd."
Lees meer op de site van Human;

Vrijheid door de ogen van Liesbeth Zegveld

 

Vorige pagina