Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

12 november livestream Vrijheidscollege Sinan Can

Vrijdag 6 november 2020 - 10:00

Vanwege de nieuwe maatregelen rond COVID-19 verzorgen wij op 12 november, om 20.00 uur, een gratis livestream van het Vrijheidscollege van Sinan Can vanuit het Maczek Memorial Breda. De livestream is te bekijken via ons YouTubekanaal. Het event is helaas niet toegankelijk voor publiek wegens de tijdelijke sluiting van het museum.

Bekijk de livestream hier

Over het college

Sinan Can (1977) is een Nederlands onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS.

De Arabische lente leek een ommekeer in het Midden-Oosten. Eindelijk werden dictators één voor één afgezet. Er zou eindelijk democratie, vrijheid en gelijkwaardigheid komen. Maar nu, 8 jaar later, kunnen we vaststellen dat de ‘lente’ is mislukt. Daar zijn verschillende oorzaken voor. En een daarvan is dat dictaturen niet zomaar zijn ontstaan. Dat democratieën niet van de grond komen in het Midden-Oosten, is als je goed naar de geschiedenis kijkt, vaak logisch.

Tijdens zijn vrijheidscollege vertelt Sinan Can over de landen die hij bezocht; Libië, Tunesië, Egypte, Irak en Syrië. Hij beschrijft de achtergrond en de geschiedenis van de dictaturen in die regio. Hij laat zien hoe mensen ermee leven en wat het betekent om te moeten leven met de angst en repressie die een dictatuur met zich meebrengt. En hij vertelt over mensen die zich, ondanks alles, verzetten en soms grote offers brengen.

Maczek Memorial

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door een Poolse divisie onder bevel van generaal Maczek. Het Maczek Memorial is een Pools militair ereveld ter herinnering aan de Poolse soldaten die stierven tijdens deze bevrijding.

 

Vorige pagina