Op 5 mei weer live Vrijheidscolleges in het land
di 01 maart 2022
Nieuwe Vrijheidssprekers 2022; Ferry Zandvliet, Lale Gül, Merijn Tinga
De eerste nieuwe sprekers van de Vrijheidscolleges 2022 zijn o.a. auteur Lale Gül, ‘Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga en Ferry Zandvliet die de terroristische aanslag op de Bataclan overleefde. Zij delen hun persoonlijke visie op vrijheid in diverse Vrijheidscolleges op Bevrijdingsfestivals. Lale Gül zit op 5 mei in een live talkshow in het Utrechtse podium TivoliVredenburg. “We zijn blij dat we weer live samen de vrijheid kunnen vieren aan de hand van de verhalen van deze bijzondere mensen. Zeker nu zie je hoe belangrijk en kwetsbaar deze vrijheid is. In de aanloop naar 5 mei zullen er nog meer sprekers bekend worden gemaakt.” aldus Esther Lubberding van de Vrijheidscolleges. Omdat in 2021 bijna geen liveoptredens mogelijk waren, trekken sprekers zoals presentator Joris Linssen, auteur Haroon Ali en presentator Edson da Graça alsnog het land in met hun Vrijheidscolleges.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.
Programma in de aanloop naar 5 mei
In de aanloop naar 5 mei zijn er al verschillende Vrijheidscolleges in bibliotheken in Arnhem, Vlissingen, Dordrecht, Zwolle en Winterswijk. Door de recente versoepeling van de coronaregels zijn veel Bevrijdingsfestivals nu nog hun programmering aan het maken dus er komen nog nieuwe Vrijheidscolleges op 5 mei bij.
Op 5 mei vanuit TivoliVredenburg
Op 5 mei organiseren de Vrijheidscolleges een talkshow vanuit TivoliVredenburg in samenwerking met Bevrijdingsfestival Utrecht. De sprekers en het publiek verkennen wat ‘vrijheid anno 2022’ betekent. Is vrijheid de afwezigheid van oorlog? Of zijn bepaalde persoonlijke vrijheden ‘om jezelf te kunnen zijn’ net zo essentieel? Inspiratiebron voor deze talkshow is het thema jaarthema van 5 mei: ‘vrijheid in verbondenheid’. Onder leiding van een presentator gaan Lale Gül en andere sprekers met elkaar in gesprek en geven hun persoonlijke visie op vrijheid. Aangezien het onderwerp vrijheid enorm actueel is, worden er later nog enkele gasten aan het programma toegevoegd. Eind maart wordt het volledige programma bekend gemaakt en vanaf 21 maart is het mogelijk om kaarten te reserveren. Meestal zijn de colleges gratis, maar reservering is verplicht. Sommige programma’s zijn ook online te volgen.
Internationale sprekers op 21 april
De Vrijheidscolleges werken dit jaar weer samen met de Roosevelt Foundation. Na de officiële uitreiking van de Four Freedoms Awards op 21 april verzorgen de Vrijheidscolleges een ‘Meet-Up’ voor jongeren en tour langs scholen. In dit bijzondere programma staan de verhalen van de internationale winnaars van de Four Freedoms Awards centraal; leider van de democratische beweging in Wit-Rusland Sviatlana Tsikhanouskaya, de Vietnamese singer-songwriter en strijder voor het vrije woord Mai Khoi Do Nguyen, Indonesische mensenrechtenactivist Lian Gogali, Keniaanse mensenrechtenactiviste Nice Nailantei Leng’ete en de Turkse LGBTI+ organisatie, ÜniKuir.
Meer weten over de Four Freedoms Meet-up?
Sprekers van de Vrijheidscolleges 2022
Het Vrijheidscollege van Lale Gül gaat over de vrijheid van het individu ten opzichte van het collectief. Gül werd in 2021 beroemd met haar debuut ‘Ik ga leven’. Met deze autobiografische bestseller nam ze afstand van haar strenggelovige opvoeding. Na de publicatie werd Gül vanuit extremistische islamitische hoek ernstig bedreigd en moest ze een tijd onderduiken. Gül; “Als vrijheid beknot wordt door de verwachtingen van anderen, dan heb je geen vrijheid om jezelf te zijn en te ontwikkelen.”
Bioloog en multidisciplinair kunstenaar Merijn Tinga is vooral bekend als de Plastic Soup Surfer. Zijn acties leidden er onder andere toe dat er statiegeld op kleine plastic flesjes is ingevoerd. Zijn Vrijheidscollege gaat over onze individuele vrijheid om iets weg te gooien, maar dat dit de collectieve vrijheid schaadt. Tinga; “Als individu denk je dat het moeilijk is om een verschil te maken. Maar het kan wel.”
In 2015 overleefde Ferry Zandvliet de terroristische aanslag op de Bataclan. In de Parijse concertzaal schoten drie terroristen met automatische wapens 89 mensen dood en raakten honderden gewond. “Ik was ervan overtuigd dat ik daar binnen een kogel zou krijgen.’’ Toch wist hij te ontkomen. Hij heeft een leven vóór de aanslag en een leven daarna. Het Vrijheidscollege van Ferry gaat over wat het betekent om op de vlucht te moeten slaan, om alles achter te laten en te zoeken naar een plek waar je veilig bent. Ferry vertelt hoe hulp soms uit onverwachte hoek komt.
Auteur Haroon Ali maakte in 2021 een indrukwekkend Vrijheidscollege over zijn zoektocht naar identiteit. Hij schreef in zijn boek ‘Half’ over zijn Pakistaanse vader. Hij deelt hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie.
Zanger en presentator Joris Linssen gaat in zijn Vrijheidscollege in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. Joris toont in zijn programma’s graag paradijsvogels en andere mensen die op een bijzondere wijze afwijken van de norm. Zelf wil hij zich ook niet altijd conformeren.
Edson da Graça is een Nederlandse stand-up comedian, acteur en presentator. Da Graça spreekt in zijn Vrijheidscollege over hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden, wat armoede en schuld kunnen betekenen voor je vrijheid. “Als je constant bezig bent met overleven, dan heb je geen tijd om vrijheid te voelen”.
Vrijheid het hele jaar door
Er worden inmiddels het hele jaar door en in het hele land Vrijheidscolleges gegeven. Het is een populaire manier om voor bezoekers van alle leeftijden om zich in het concept vrijheid te verdiepen. De inspirerende verhalen vanuit verschillende perspectieven staan ook online en worden verwerkt in lespakketten. De Vrijheidscolleges worden mede mogelijk gemaakt door diverse Bevrijdingsfestivals, Nationaal Comité 4 en 5 mei, TivoliVredenburg, Elise Mathilde Fonds, Rijnbrink, Roosevelt Foundation en het Vfonds.