De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges
ma 06 september 2021
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein. Op verschillende bijzondere locaties in Nederland vieren we samen met Slot Loevestein het Hugo de Grootjaar met een viertal Vrijheidscolleges. Sprekers zijn historicus Herman Pleij (6 oktober, De Hoge Raad in Den Haag), journalist Sheila Sitalsing (7 oktober, Museum Prinsenhof te Delft), singer-songwriter Blaudzun (12 oktober, Rijksmuseum te Amsterdam) en militair Gijs Tuinman (14 oktober, Slot Loevestein).
Naast het spectaculaire verhaal van zijn ontsnapping, laat Hugo de Groot nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag relevanter dan ooit. Meer informatie over het Hugo de Groot-jaar.
6 oktober: Herman Pleij | Hugo de Groot-jaar
7 oktober: Sheila Sitalsing | Hugo de Groot-jaar
12 oktober: Blaudzun | Hugo de Groot-jaar
14 oktober: Gijs Tuinman | Hugo de Groot-jaar
Blaudzun & godsdienstvrijheid – 12 oktober, Rijksmuseum, Amsterdam
Blaudzun is artiest en podcastmaker. Hij groeide op in Pinkstergemeente; “Het is de schuld van God dat ik muziek ben gaan spelen”. Blaudzun verliet deze strenge religieuze gemeenschap, maar bleef wel muziek maken. Zijn college gaat over wat je als mens aan religie kunt hebben, wat het in de loop van je leven kan betekenen en wat het betekent om los van de kerk je eigen keuzes te maken.
Meld je aan:
Gijs Tuinman over het oorlogsrecht – 14 oktober, Slot Loevenstein, Poederoijen
Bestaat er een rechtvaardige oorlog? Hoe heeft het oorlogsrecht zich ontwikkeld sinds de tijd van Hugo de Groot? Is zijn gedachtengoed nog merkbaar voor hedendaagse militairen? Gijs Tuinman is luitenant-Kolonel van de Koninklijke Landmacht, en onderscheiden met de Militaire Willemsorde voor zijn werk in Afghanistan. Momenteel is hij docent krijgswetenschappen aan de Hogere Defensie Vorming in Breda.
Meld je aan:
Gijs Tuinman | Hugo de Groot-jaar
Herman Pleij over de tijd van Hugo de Groot– 6 oktober, Hoge Raad, Den Haag
Historicus Herman Pleij vertelt meeslepend historisch verhaal over vrijheid en recht. Zijn vertrekpunt is de tijd waarin Hugo de Groot leefde. Is er in onze huidige tijd nog iets merkbaar van het gedachtengoed van 'Grotius'?
Meld je aan:
Herman Pleij | Hugo de Groot-jaar
Sheila Sitalsing over de vrijheid van meningsuiting – 7 oktober in Museum Prinsenhof, Delft
Als journalist en columniste staat Sitalsing bekend om haar vlijmscherpe analyses. Het college van Sitalsing is een zoektocht naar de grenzen van wat je mag zeggen, vinden en geloven. Hebben de 'maar dat mag niet meer zeggen'-zeggers gelijk? Hoe kijkt zij naar Hugo de Groot en wat kunnen wij nu nog leren van zijn tijd?
Meld je aan:
Sheila Sitalsing | Hugo de Groot-jaar
Hugo de Groot: Intellectuele alleskunner
In de zeventiende-eeuw was Hugo de Groot internationaal bekend als een briljant jurist. Hij beschreef het zeerecht, het oorlogsrecht en vrijheid van religie. Deze stukken zijn de basis voor het huidige internationale recht. De Franse koning Lodewijk XIII was zo onder de indruk van zijn intellect en noemde hem ‘het wonder van Holland’. Toch komt ‘Grotius’ rond 1618 in een politiek en godsdienstig conflict met Prins Maurits van Oranje over de vrijheid van religie. De Groot pleitte voor tolerantie. Dat werd bestraft met een levenslange veroordeling in staatsgevangenis Slot Loevestein, vlakbij Gorinchem. In 1621 ontsnapt Hugo met de boekenkist uit het slot. Hij leefde verder in ballingschap in Parijs. In 1645 overleed hij bij een schipbreuk op de Oostzee.
Hoe zou zijn ontsnapping er anno 2021 uitgezien hebben?