De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Faces of Freedom | Freedom Talks

Woensdag 26 mei 2021 - 15:19

‘De Gezichten van Margraten’ organiseert bijzonder digitaal herdeningsweekend

Herdenking gesneuvelde soldaten en Freedom Talks op 29, 30 & 31 mei in Maastricht

Op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten staan in het herdenkingsweekend van 29, 30 en 31 mei de namen, gezichten en de historische verhalen van de op de Amerikaanse herdachte soldaten centraal. Op zaterdag 29 mei zullen Nederlanders en Amerikanen hen gezamenlijk herdenken door hun namen op te lezen. De stream hiervan, vergezeld door de vertoning van de tot dusver bijna 8200 gevonden gezichten, zal online worden uitgezonden op 31 mei tijdens Memorial Day. Dankzij voortdurende onderzoek van historisch beeldmateriaal is het gelukt om bijna 8200 gesneuvelde soldaten een gezicht te geven. Voor het eerst worden er Freedom Talks georganiseerd in samenwerking met de Vrijheidscolleges. Tijdens dit online event op zondag 30 mei zullen diverse (inter)nationale sprekers invulling geven aan de betekenis van vrijheid. Het programma is coronaproof en publiek kan het online bijwonen via www.degezichtenvanmargraten.nl.

Een terugblik naar De Gezichten van Margraten 2018

Zaterdag 29 mei en 31 mei: Opdat wij niet vergeten

Het zijn er 10.000 maar liefst. 10.000 namen van Amerikaanse mannen en vrouwen die omkwamen tijdens of net na de Tweede Wereldoorlog. In Margraten vonden zij hun laatste rustplaats of worden zij herdacht als vermiste. Op zaterdag 29 mei zullen Nederlanders en Amerikanen hen gezamenlijk herdenken door hun namen op te lezen op de plek waar de bevrijding van de eerste stad van Nederland, Maastricht, begon in september 1944. De stream hiervan, vergezeld door de vertoning van de tot dusver bijna 8200 gevonden gezichten, zal online worden uitgezonden op 31 mei vanaf 15.00 uur tijdens Memorial Day.

Meld je aan

Zondag 30 mei: Freedom Talks

Hoe gaan we tegenwoordig om met onze vrijheid? Op zondag 30 mei zijn er vanaf 11.00 uur online Freedom Talks; gesprekken met bijzondere mensen die zich op hun eigen manier inzetten voor vrijheid. Met onder meer LGBTQ+ activist Tanner Crunelle, Azza Karam (Relgions for Peace) en Gijs Tuinman, luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht. De Freedom Talks zijn een samenwerking tussen The Fields of Honor Foundation en de Vrijheidscolleges. In het programma is ook aandacht voor het boek ‘De Gezichten van Margraten: Zij bleven voor altijd jong’. Dit boek werd gemaakt speciaal voor de herdenking van 75 jaar vrijheid. Vele soldaten die herdacht worden op Margraten kregen weer een gezicht door deze bijzondere bundeling van honderden persoonlijke foto’s en meer dan honderd verhalen. De auteurs Arie-Jan van Hees, Jori Videc en Sebastiaan Vonk belichten verschillende verhalen. Er is in alle programmaonderdelen ruimte voor debat en het stellen van vragen. Alles is online te volgen via www.degezichtenvanmargraten.nl

Meld je aan

Four Freedoms

De rode draad van het grotendeels digitale programma is gebaseerd op de Four Freedoms van de toenmalig Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. In een toespraak zei Roosevelt dat democratie alleen tot bloei kan komen als mensen, overal ter wereld, het recht hebben op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en van vrees. Het eerbetoon omarmt deze verschillende vrijheden om te laten zien dat niet alleen soldaten, maar ook burgers een bijdrage kunnen leveren.

Over de Gezichten van Margraten

Het eerbetoon De Gezichten van Margraten is een tweejaarlijkse herdenking georganiseerd door de Fields of Honor Foundation op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Tijdens het eerbetoon worden de foto’s van de soldaten geplaatst bij hun graven en namen op de ‘Muren der Vermisten’. Ook worden hun verhalen verteld, want verhalen uit het verleden bieden hernieuwde inzichten over het verleden en het heden. Meer info op: degezichtenvanmargraten.nl 

Vorige pagina