De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Limburg viert 75 jaar bevrijding

Maandag 14 oktober 2019 - 09:46

In september 2019 vonden in Limburg, in het kader van 75 jaar bevrijding, een aantal speciale vrijheidscolleges plaats. In het Gouvernement aan de Maas en het Bernardinuscollege in Heerlen luisterden honderden studenten aandachtig naar auteur en documentairemaker Natascha van Weezel. Zij deelde haar eigen visie op vrijheid, deelde ervaringen en legde nadrukkelijk verband tussen verleden, heden en toekomst. 

Foto: Philip Driessen – Natascha van Weezel in het Bernardinuscollege

Aan het eind van de colleges was er ruimte voor discussie, waar groepjes met elkaar spraken over de betekenis van vrijheid. Klas 4 Havo van het Bernardinuscollege werd daarnaast uitgedaagd een opstel te schrijven over vrijheid. Een aantal opvallende quotes uit de opstellen:

“Het sprak het mij enorm aan dat Natascha van Weezel niet meteen vooroordelen gelooft en zelf “onderzoek” doet naar hoe iemand is. En dat ze zichzelf durft te zijn. Ondanks dat ze een enorme lading haat en bedreigingen over zich heen heeft gekregen, is ze niet bang om zichzelf te zijn en haar gevoelens te tonen en haar mening uit te spreken.”

“Vrijheid hoeft niet perse te betekenen dat je bevrijd wordt van een oorlog en daarna niet meer bezet bent en je aan regels moet houden waar je je niet aan wilt houden, maar ook je vrijheid als mens en de vrijheid om te doen wat je wilt doen, of de vrijheid als je losbreekt van iets dat altijd heel slecht voor je is geweest. Vrijheid is een van de meest kostbare dingen die we hebben en die we moeten koesteren.”


“Je bent niet vrij als je jezelf in een hokje zet. Je bent pas vrij als je jezelf kunt zijn.”

“(..) niet iedereen hoeft slecht te zijn als je het niet met ze eens bent. Je moet gewoon naar de ander luisteren.”


“Voor mij is vrijheid ook dat je kan leven, dat je kan genieten, dat je gezond mag zijn. Vrij zijn, is dat je je niet hoeft te beschermen of te schuilen voor een ander, dat je je kan laten zien wie je bent, waar jij voor staat, waar jij in gelooft en dat niemand dat kan veranderen, zo vond ik dat ook mooi, hoe ‘’puur’’ Natascha van Weezel wel niet is, ze praat met mensen zonder enig oordeel te hebben van tevoren, dat zie je niet vaak deze tijd, in deze tijd hebben mensen snel een oordeel over iemand, meestal is dat oordeel negatief, en dat Natascha daar zo doorheen kijkt, en de mensen echt probeert te leren kennen, vind ik echt knap, je weet wat iedereen zegt; ‘’Don’t judge a book by it’s cover’’ dit is precies wat Natascha doet/bedoelt.”

Foto: Philip Driessen – 75 jaar Vrijheid – Gouvernement Maastricht


Benieuwd naar het vrijheidscollege van Natascha van Weezel? Bekijk de registratie hier.

Vorige pagina