Nieuw leesvoer van onze Vrijheidssprekers
di 08 april 2025
astriddenhaan-250303_MG_9858.jpg)
Onze Vrijheidssprekers staan natuurlijk niet alleen op de planken, ze schrijven ook de mooiste boeken. Heb je zin om je in hun nieuwste schrijfsels te verdiepen? We zetten ze voor je op een rijtje.
Jessica van Geel: Een steen op mijn bureau. Aantekeningen van vrees en hoop
Terwijl historicus Jessica van Geel haar Vrijheidscollege over verzetsstrijder Truus van Lier voorbereidde, merkte ze dat er een grote woede in haar opkwam. Woede om de richting waarin onze wereld zich beweegt, aangevoerd door een president van het machtigste land op aarde die alle verworvenheden van de laatste halve eeuw met een enkele handtekening aan het wegvagen is. Daarom schreef ze dit essay: uit boosheid en angst, maar ook in de hoop dat er opnieuw verzet zal komen, dat iets zal veranderen.
Job Hulsman & Ricardo McDougal: Mijn eigen wereld. Het gefreakte leven van Phreako Rico
Mijn eigen wereld is het verhaal van Ricardo ‘Rico’ McDougal, bekend van de rapformatie Opgezwolle. Hij gunt de lezer een unieke inkijk in de vroege Nederlandse hiphopscene, maar ook in het leven van een artiest die gebukt gaat onder zijn verslaving. Rico geeft aan schrijver Job Hulsman alles bloot: de highs tijdens optredens, de lows op slechte dagen, de ervaringen in de kliniek, het contact met diehard fans en zijn stappen richting het maken van nieuwe muziek. Mijn eigen wereld is een aangrijpend portret van een succesvolle artiest die achter de schermen een eenzame strijd levert.
Astrid Sy: De glazenwasser van het Rijksmuseum
In De glazenwasser van het Rijksmuseum neemt Astrid Sy je mee naar historisch Amsterdam, wanneer de 12-jarige Freddie een groot geheim in het Rijksmuseum ontdekt. Hij woont alleen in een torenkamertje in het Rijksmuseum, waar hij sinds de dood van zijn vader de glazenwasser is. Op een nacht ziet hij een groepje mannen De Nachtwacht onderzoeken. Wat zijn ze van plan? Freddie raakt verwikkeld in een avontuur vol wilde achtervolgingen, schilderijen die tot leven komen en raadsels die hem terug in de tijd brengen. Een meeslepend avontuur over tijdreizen, kunst en identiteit.
Wilma Geldof: Het meisje dat er niet mocht zijn
Na haar indrukwekkende young adult-romans Elke dag een druppel gif en Het meisje met de vlechtjes schreef Wilma Geldof opnieuw een aangrijpend boek over de Tweede Wereld, aansluitend bij haar Vrijheidscollege. Het meisje dat er niet mocht zijn speelt zich af in 1961. In het jaar dat het Eichmann-proces loopt, moet de zestienjarige Ditte een schoolopdracht maken over de Tweede Wereldoorlog. Ze wordt gekoppeld aan een nieuw meisje in de klas, Rivka. Maar Ditte weet vrijwel niets over het oorlogsverleden van haar moeder, Nora. Ze weet zelfs niet wie haar biologische vader is. Omdat haar moeder weigert iets te vertellen, gaat Ditte zelf op onderzoek uit. De waarheid is onthutsender dan ze had kunnen denken. Ben je meer dan de keuzes van je ouders? En kan ze bevriend blijven met Rivka?