Hoe kun jij in actie komen op en rondom 5 mei?
di 03 mei 2022
In Nederland vieren wij op 5 mei onze vrijheid, nadat we daar op 4 mei ook bij stilstaan door onder andere twee minuten stil te zijn en de gevallen slachtoffers te herdenken. 5 mei is een nationale feestdag in Nederland, maar het is meer dan een dag van alleen maar feestvieren en een dag waarop de vlag uit mag: we vieren onze vrijheid dat de oorlog in 1945 stopte en we vieren de bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië. De overheid heeft voor deze datum gekozen omdat de Duitsers zich op die dag overgaven en de strijd staakten.
Omdat vrijheid iets is waar we allemaal een aandeel in hebben en aan bij kunnen dragen, willen we je op weg helpen om 5 makkelijke manieren te delen waarop jij je ook kunt inzetten voor vrijheid. Ook al voelt het soms alsof je niets kunt doen of machteloos bent, met kleine gebaren komen we samen een heel eind.
1. Doneer aan Oekraïne
Zoals de van origine Oekraïense Evgeniy Levchenko bij de Four Freedoms Meet-up al zei, het is erg moeilijk en pijnlijk om naar de beelden uit Oekraine te kijken. Het is in 2022 bijna ondenkbaar dat er duizenden mensen doodgaan door oorlog, maar toch is het zo – en zelfs dichtbij huis. ‘Er zijn in 2022 twee dictators die een hoop levens verwoesten’, vertelde Levchenko afgelopen 21 april in Middelburg. Aanstaande donderdag tijdens de live talkshow van Vrijheidscolleges gaat de oud-profvoetballer hier dieper op in, omdat deze oorlog hem en zijn vrienden direct raakt. Honderdduizenden mensen zijn nu al op de vlucht, gezinnen zijn van elkaar gescheiden en er zijn een hoop doden gevallen.
Hoe kun jij helpen?
Je kunt bijvoorbeeld geld doneren aan Giro555. Op deze manier weet je zeker dat je geld goed terecht komt en dat de mensen die nu in angst en onzekerheid leven door de oorlog daadwerkelijk geholpen worden met voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Daarnaast kun je ook spullen zoals kleding doneren. Dit gaat via het platform van VluchtelingenWerk Nederland, die alle initiatieven waar je kunt doneren op een rijtje hebben gezet voor je.
Evgeniy Levchenko heeft ook een eigen stichting, die zich specifiek inzet voor kinderen in zijn thuisland. Bekijk de website en doneer, mocht je willen helpen.
2. Steun de stichting van Nice Leng’ete
Een van de laureaten die dit jaar een Four Freedoms Award heeft gewonnen, is de Keniaanse Nice Leng’ete. Zij heeft al minstens 20.000 meisjes gered van besnijdenis en kindhuwelijken. Het is de volle overtuiging en missie van de Keniaanse vrijheidsstrijder om alle meisjes in haar thuisland en over heel de wereld een eigen keuze te geven over hun lichaam en hun leven; een prachtig voorbeeld van hoe vrijheid eruit kan zien.
Hoe kun jij helpen?
Koop het boek van Nice, of doneer direct aan haar stichting Nice Place. Op deze manier draag jij bij aan de vrijheid en het zelfbeschikkingsrecht van duizenden meisjes in Afrika.
3. Verdiep je in The Black Archives
Vrijheid kan niet zonder kennis en educatie. Daarom is er The Black Archives, een uniek historisch archief waar men terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven, die vaak onderbelicht blijven. The Black Archives hebben boekencollecties, archieven en fotomaterialen van zwarte schrijvers en wetenschappers verzameld, waarin onderwerpen als racisme, slavernij, kolonisatie, gender en feminisme naar voren komen.
Zoals ook Lian Gogali zei tijdens de Four Freedoms Meet-up: ‘Pas als we elkaar begrijpen, kunnen we echt vrij zijn’.
Hoe kun jij helpen?
Doe een bestelling via de webshop, bekijk hun podcasts en/of doe een donatie.
4. Lees en leer over vrijheid vanuit meerdere perspectieven
Door te lezen en te leren, kun je ook bijdragen aan vrijheid. We dragen namelijk allemaal bij aan vrijheid door het te koesteren, door erover na te denken en er over te praten. Een perspectief dat niet vaak wordt uitgelicht als het om oorlog gaat, is dat van de vrouw.
Daarom is het boek ‘De oorlog heeft geen vrouwengezicht’ van de Wit-Russische schrijfster en onderzoeksjournalist Svetlana Alexijevitsj een aanrader. Zij pende de verhalen op van enkele van de achthonderdduizend vrouwen die in de oorlog vochten voor Rusland, het land dat de Tweede Wereldoorlog ook wel de Grote Vaderlandse Oorlog noemt. Slechts 3% van het hele Rode leger bestond uit vrouwen. Alexijevitsj heeft een groot aantal meeslepende, verschrikkelijke en vooral toch ook alledaagse verhalen weten te vangen van juist die mensen die in oorlog leefden.
Hoe kun jij helpen?
Het boek is in 1985 bij de eerste uitgave flink gecensureerd, maar de herdruk uit 2002 heeft passages die eerder niet werden toegestaan door het Sovjetregime. Je kunt het boek bestellen, of lenen bij de bibliotheek. Wil je meer weten over de huidige stand van zaken in Wit-Rusland? Kijk dan de Four Freedoms Meet-up terug, waar Sviatlana Tsikhanouskaya vertelt over haar strijd voor vrijheid in haar thuisland.
5. Kijk mee naar de Vrijheidscolleges Live Talkshow
Hoewel onze vrijheid natuurlijk feestelijk gevierd kan worden op de Bevrijdingsfestivals, is het ook goed om op 5 mei een moment stil te staan bij wat vrijheid anno 2022 voor ons betekent. Daarom organiseert Vrijheidscolleges het hele jaar door inspirerende colleges die worden gegeven door vrijheidssprekers; mensen die zich persoonlijk inzetten voor een betere, vrijere wereld. Dit jaar nodigen we Evgeniy Levchenko, Lale Gül en Natascha van Weezel uit om op Bevrijdingsdag in gesprek te gaan over vrijheid.
Hoe kun jij helpen?
Deze vrijheidssprekers komen op 5 mei 2022 samen in TivoliVredenburg voor de Vrijheidscolleges Live talkshow. Je kunt er ook bij zijn door gratis kaarten te bestellen voor het event, of mee te kijken via livestream.