Honderden jongeren in gesprek met Four Freedoms Award-winnaars in Nieuwe Kerk Middelburg
ma 26 februari 2024
Onder meer Save Ukraine-directeur Mykola Kuleba en Bellingcat-oprichter Eliot Higgins te gast
Dit jaar organiseert Stichting Vrijheidscolleges in opdracht van de Roosevelt Foundation voor het vierde jaar op rij de Four Freedoms Meet-up. Op donderdag 11 april gaan meer dan vierhonderd jongeren in de Nieuwe Kerk in Middelburg in gesprek over vrijheid met Four Freedoms Award-ontvangers van over de hele wereld. Tijdens dit gesprek staan de Four Freedoms van Roosevelt centraal.
Jongeren in gesprek
Tijdens deze editie kunnen jongeren in gesprek met internationale voorvechters van vrijheid, die eerder op de dag de Four Freedoms Awards in ontvangst nemen: Mykola Kuleba (directeur van hulporganisatie Save Ukraine), Eliot Higgins (oprichter van onderzoekscollectief Bellingcat), Zumretay Arkin (woordvoerder voor het World Uyghur Congress), Sônia Guajajara (minister van Inheemse Zaken in Brazilië) en Grace Forrest (oprichter van Walk Free, dat zich verzet tegen moderne slavernij). Ook kunnen zij vragen stellen aan journalist Derk Sauer en activist Melati Wijsen, die de verbinding leggen met de Nederlandse context en belevingswereld van jongeren. De presentatie is in handen van filmmaker Ikenna Azuike.
Over de Four Freedoms
Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de State of the Union uit, de jaarlijkse ‘troonrede’ in de Verenigde Staten. Zijn rede ging de geschiedenis in als de Four Freedoms-rede. Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: freedom of speech and expression, freedom of worship, freedom from want en freedom from fear.
Four Freedoms Meet-up
Roosevelts woorden zijn nog steeds actueel: ook vandaag de dag is vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom organiseren de Vrijheidscolleges en de Roosevelt Foundation jaarlijks de Four Freedoms Meet-up. Tijdens deze bijeenkomst gaan jongeren in gesprek met bekende Vrijheidssprekers over wat vrijheid voor ons allemaal betekent en hoe je daar zelf aan kunt bijdragen. Dit jaar vindt deze bijeenkomst plaats op donderdag 11 april van 15.00 tot 16.30 uur in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Daaropvolgend vindt ook dit jaar het scholenprogramma Four Freedoms in de klas plaats, waarbij studenten en leerlingen op een leerzame en toegankelijke manier uitgelegd krijgen waar de Four Freedoms van Roosevelt voor staan.
Kijk de Four Freedoms Meet-up 2023 terug:
Over de laureaten
Grace Forrest
De Australische Grace Forrest is de oprichter van Walk Free, een internationale mensenrechtengroep die zich richt op de uitroeiing van moderne slavernij in al haar vormen. Forrest werkt al meer dan tien jaar in de strijd tegen slavernij en dankzij haar inspanningen beschikken politici, beleidsmakers en bedrijven nu over de Global Slavery Index, een dataset voor het meten en begrijpen van moderne slavernij. Ook bracht Forrest veel tijd door in het veld om de ervaringen van overlevenden te verankeren. Een cruciaal onderdeel van het werk van Walk Free is het benadrukken van de behoefte aan meer transparantie in wereldwijde toeleveringsketens om moderne slavernij te identificeren en het versterken van het leiderschap van overlevenden tegen moderne slavernij. Grace Forrest ontvangt de Freedom from Fear Award.
Sônia Guajajara
Sônia Guajajara is de eerste minister voor Inheemse Volkeren van Brazilië, na een leven van inheems activisme. In haar nieuwe functie zet Guajajara haar strijd voort voor het erkennen en beschermen van inheems land. Door ontbossing, onteigening of uitzetting van inheemse volken wordt het leefgebied van inheemse volken steeds kleiner, onder andere in het Amazonegebied. Ook klimaatverandering vormt een bedreiging voor de leefgebieden van inheemse volken: bossen zijn cruciaal voor de opslag van CO2. Daarom trekt Guajajara ook ten strijde tegen klimaatverandering. Milieubeleid gaat daarbij hand in hand met de strijd voor rechten van inheemse volken. Sônia Guajajara ontvangt de Freedom from Want Award.
Zumretay Arkin
Zumretay Arkin zet zich al jaren in voor de rechten van Oeigoeren, een volk in het westen van China. Arkin vraagt internationaal aandacht voor de onderdrukking van de religieuze vrijheid en schending van de mensenrechten van het Oeigoerse volk. Zij heeft een Oeigoerse vriendschapsgroep voor vrouwen wereldwijd opgericht en zet zich onvermoeibaar in voor Oeigoerse vluchtelingen. Ook is zij woordvoerder voor het World Uyghur Congress op internationale fora, waaronder de Verenigde Naties. Zij pleit daarbij voor de bescherming en het behoud van de Oeigoerse cultuur, religie en taal. Zumretay Arkin ontvangt de Freedom of Worship Award.
Bellingcat
Onderzoekscollectief Bellingcat spant zich in om feiten van fictie te scheiden. In tijden waarin nepnieuws voor veel onzekerheid zorgt, is feitelijke en accurate informatie cruciaal voor een goed geïnformeerde samenleving. Bellingcat speelt daarbij een belangrijke rol: de stichting onderzoekt internationale conflicten en heeft een onderscheidende aanpak ontwikkeld om dichter, sneller en nauwkeuriger bij de waarheid te komen. Dat gebeurt met behulp van een groot netwerk en talloze vrijwilligers, die gespecialiseerd zijn in factchecken en Open Source onderzoek. Het werk van Bellingcat is baanbrekend, zinvol en getuigt van een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Bellingcat ontvangt de Freedom of Speech Award.
Save Ukraine
Sinds de grootschalige invasie van Oekraïne zijn vele duizenden Oekraïense kinderen tegen hun wil ontvoerd en naar Rusland of door Rusland bezette gebieden gebracht. Daarbij werden de kinderen beroofd van hun identiteit, hun cultuur en hun vrijheden. Save Ukraine zet zich er met succes voor in dat de ontvoerde kinderen terugkeren en worden herenigd met hun families. Met hulp van de organisatie proberen de kinderen en hun families bij terugkeer in Oekraïne hun leven weer op te pakken. Save Ukraine ontvangt de International Four Freedoms Award.