De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

Blaudzun | Hugo de Groot-jaar

Op 12 oktober organiseren we een Vrijheidscollege met Blaudzun. De colleges zijn in samenwerking met Slot Loevestein en staan volledig in het teken van Hugo de Groot en zijn gedachtegoed.

Blaudzun is artiest en podcastmaker. Hij groeide op in Pinkstergemeente; “Het is de schuld van God dat ik muziek ben gaan maken”. Blaudzun verliet deze strenge religieuze gemeenschap, maar bleef wel muziek maken. Zijn college gaat over wat je als mens aan religie kunt hebben, wat het in de loop van je leven kan betekenen en wat het betekent om los van de kerk je eigen keuzes te maken.

Locatie: Rijksmuseum, Amsterdam
Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam
Datum: 12 oktober 2021 
Tijd: 19:30 tot 21:00 uur 

Hugo de Groot jaar

Op 22 maart was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein. Op verschillende locaties in Nederland vieren we samen met Slot Loevestein het Hugo de Grootjaar met een viertal Vrijheidscolleges. Naast het spectaculaire verhaal van zijn ontsnapping, laat Hugo de Groot nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag relevanter dan ooit.

6 oktober: Herman Pleij | Hugo de Groot-jaar
7 oktober: Sheila Sitalsing | Hugo de Groot-jaar
12 oktober: Blaudzun | Hugo de Groot-jaar
14 oktober: Gijs Tuinman | Hugo de Groot-jaar

Blaudzun:

Singer songwriter Johannes Sigmond (1974) is bekend onder zijn artiestennaam Blaudzun. Hij groeide op in Pinkstergemeente; “Het is de schuld van God dat ik muziek ben gaan maken”. Blaudzun verliet deze strenge religieuze gemeenschap, maar bleef wel muziek maken.

De Tweede Wereld Oorlog heeft diepe sporen in zijn familie achtergelaten en dit heeft zijn visie op vrijheid beïnvloed. Tijdens de podcast Vrijheidsgasten vertelt hij hier over. De opa van Blaudzun zat in een werkkamp in Japan en zijn oma in een jappenkamp in Indonesië. In 2016 mocht Blaudzun een lied zingen tijdens de Nationale Indiëherdenking en dit maakte een diepe indruk. Vrijheid betekent voor Blaudzun dat je vrij bent van angst en haat. “Deze belemmeren mensen om echt vrij te zijn. Mijn opa heeft nooit over zijn kampverleden gesproken, maar mijn oma is het gelukt om echt vrij te worden. Daarin is ze een voorbeeld voor me.”

Luister nu de podcast: Vrijheidsgasten met Blaudzun


Foto credit: Andreas Terlaak.

Vorige pagina