Natascha van Weezel in Maastricht najaar 2019

Naar de agenda

Vrijheidscollege Massih Hutak op MBO Utrecht

Naar de agenda

Kidscollege Dieuwertje Blok

Naar de agenda

Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht

Naar de agenda

Vrijheidscollege Sinan Can

Naar de agenda

Ondertekening samenwerking Roosevelt Foundation

Vrijheidscollege Femke Halsema

Philip Freriks

Datum: 3 mei 2020, 20:00
Locatie: De bblthk Wageningen, Stationsstraat 2, Wageningen

Phillip Freriks (1944) is journalist, columnist en presentator. In zijn vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds. Freriks was dertien jaar nieuwslezer bij het NOS Journaal en presenteert vanaf 2012 het programma De Slimste Mens. In 2019 maakte hij voor Omroep Max 75 jaar na D-Day het programma In de voetsporen van D-Day. Freriks is kort na de oorlog geboren en dus opgegroeid en opgevoed met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Door een tragische samenloop van omstandigheden werd zijn broertje per ongeluk doodgeschoten door een Canadees tijdens de bevrijding van Nederland. 

Freriks werkte vanaf de jaren 70 als correspondent in Parijs voor diverse Nederlandse media. In de loop der jaren maakt Freriks diverse programma’s. Bovendien speelt hij in meerdere theatervoorstellingen zoals De Grote Verkiezingsshow van Het Zuidelijk Toneel.

Inmiddels werkt Philip Freriks een aantal maanden per jaar aan De slimste mens en brengt zijn tijd samen met zijn vrouw verder door in Parijs en Corsica. “Het NOS Journaal heb ik eind 2009 heel bewust achter me gelaten, na veertien jaar nieuws lezen. Ik koos voor de vrijheid: een paar maanden per jaar werk ik aan De Slimste Mens, verder mag ik een beetje rommelen. Dat is fijn, alsof ik mag buiten spelen.”

Persoonlijk vrijheidscollege van Philip Freriks
In 2019 maakte hij 75 jaar na D-Day, het programma In de voetsporen van D-Day. In dat programma vertelt hij het verhaal van de soldaten en spreekt hij met de mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Freriks heeft meerdere persoonlijke redenen om dit programma te maken: hij is kort na de oorlog geboren en dus opgegroeid en opgevoed met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog maar belangrijker is dat zijn broer per ongeluk is doodgeschoten door een Canadees tijdens de bevrijding van Nederland. Zijn ouders brachten zijn broertje naar zijn grootouders in Groningen, omdat het daar veiliger zou zijn en er bovendien meer eten beschikbaar was. De onderbuurman was een NSB-er en deed bij de bevrijding nog een laatste wanhoopsactie door de Canadezen te beschieten. De Canadezen schoten terug en raakten daarbij zijn broertje. De bevrijding van het land heeft voor de familie Freriks dus een persoonlijke, tragedie meegebracht. In het vrijheidscollege behandelt Freriks enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds.

Vorige pagina