Natascha van Weezel in Maastricht najaar 2019

Naar de agenda

Vrijheidscollege Massih Hutak op MBO Utrecht

Naar de agenda

Kidscollege Dieuwertje Blok

Naar de agenda

Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht

Naar de agenda

Vrijheidscollege Sinan Can

Naar de agenda

Ondertekening samenwerking Roosevelt Foundation

Vrijheidscollege Femke Halsema

Sinan Can

Datum: 5 mei 2020, 11:00 - 13.30 uur
Locatie: Bevrijdingsfestival Brabant, Pettelaarse Schans

Dit college is onderdeel van het bijzondere programma 'Get Together for Freedom".
Voor de lunch vragen we een bijdrage van €10,- per persoon.

Je krijgt een heerlijke lunch geserveerd, met gerechten uit diverse landen, die bereid is door jongeren en statushouders, in samenwerking met Omar en Catrien van Kooktuin Esch. Je zit aan lange tafels, met een bonte tafelschikking, waarbij je in contact komt met bekenden en onbekenden, ieder met zijn eigen verhaal. Dat kan iemand zijn die WOII of een meer recente oorlog heeft meegemaakt, iemand die zich heeft ingezet voor vrede en vrijheid, een van de koks; iemand die graag zijn of haar verhaal deelt. En niet minder belangrijk: jouw verhaal beluistert.

De lunch wordt onderbroken door een afwisselend podiumprogramma, met een Vrijheidscollege van Sinan Can, muzikale omlijsting en bijzondere optredens. Dit alles geeft weer aanleiding tot nieuwe verhalen !

 

 

 

Sinan Can (1977) is een Nederlands onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS, maar ook om zijn deelname aan Wie is de Mol? Voor zijn televisiewerk ontving Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede. In 2017 maakte hij het tweeluik In het spoor van IS en in 2018 portretteerde hij de ellende van kinderen van jihadgangers in De verloren kinderen van het kalifaat. Tijdens zijn vrijheidscollege vertelt Sinan Can over landen als Libië, Tunesië, Egypte, Irak en Syrië. Hij beschrijft de achtergrond en de geschiedenis van de dictaturen in die regio. Hij laat zien wat het betekent om te moeten leven met de angst en repressie die een dictatuur met zich meebrengt. Een college over verzet en het brengen van grote offers.

Can studeerde journalistiek in Tilburg en werkte daarna voor CNN in Istanbul en in Nederland voor de NMO, NTR en VARA. Voor zijn televisiewerk ontving Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede. In 2017 maakte hij het tweeluik In het spoor van IS en in 2018 portretteerde hij de ellende van kinderen van jihadgangers in De verloren kinderen van het kalifaat. Onlangs was hij te zien met de vierdelige documentairereeks Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië

Can: “Journalistiek is mijn roeping. Dan ga je niet bij de eerste grote tegenslag opgeven.”

Afgelopen jaar maakte Can de serie Sinan zoekt de klas van Elias waarvoor hij naar Aleppo afreisde. In het programma gaat Can aan de hand van de klassenfoto op zoek naar de klasgenoten van de gevluchte Elias. Samen met zijn team deed hij maanden research naar de kinderen van de klassenfoto en zij vonden het meerendeel van de klas. Hij vertelt aan Trouw dat hij na het maken van In het spoor van IS zijn vertrouwen in de mensheid een beetje kwijt was maar door Sinan zoekt de klas van Elias naast de lelijkheid van de oorlog weer wat hoop kreeg door de gesprekken met de sterke kinderen. 

Naast zijn televisiewerk schrijft Sinan ook achtergrondverhalen en boeken bij zijn series. Hij zou graag in Irak een kindertehuis willen starten. Can is geregeld als deskundige te zien bij diverse talkshows als Pauw, Jinek, De Wereld Draait Door en RTL Late Night om te praten over o.a. internationale conflicten, vluchtelingenproblematiek, het Midden-Oosten, Turkije en terreur.

Over het vrijheidscollege van Sinan Can

De Arabische lente leek een ommekeer in het Midden-Oosten. Eindelijk werden dictators één voor één afgezet. Er zou eindelijk democratie, vrijheid en gelijkwaardigheid komen. Maar nu, 8 jaar later, kunnen we vaststellen dat de ‘lente’ is mislukt. Daar zijn verschillende oorzaken voor. En een daarvan is dat dictaturen niet zomaar zijn ontstaan. Dat democratieën niet van de grond komen in het Midden-Oosten, is als je goed naar de geschiedenis kijkt, vaak logisch.

Tijdens zijn vrijheidscollege vertelt Sinan Can over de landen die hij bezocht; Libië, Tunesië, Egypte, Irak en Syrië. Hij beschrijft de achtergrond en de geschiedenis van de dictaturen in die regio. Hij laat zien hoe mensen ermee leven en wat het betekent om te moeten leven met de angst en repressie die een dictatuur met zich meebrengt. En hij vertelt over mensen die zich, ondanks alles, verzetten en soms grote offers brengen.

 

Beeld: Michel Schnater

Vorige pagina