Natascha van Weezel in Maastricht najaar 2019

Naar de agenda

Vrijheidscollege Massih Hutak op MBO Utrecht

Naar de agenda

Kidscollege Dieuwertje Blok

Naar de agenda

Natascha van Weezel op Bevrijdingsfestival Utrecht

Naar de agenda

Vrijheidscollege Sinan Can

Naar de agenda

Ondertekening samenwerking Roosevelt Foundation

Vrijheidscollege Femke Halsema

Robert Vuijsje

Datum: 5 mei 2020, 15.00 
Locatie: Ketelhuis, Pazzanistraat 4, Amsterdam

Dit college is onderdeel van het Bevrijdingsfestival Amsterdam.

Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver. In 2008 debuteerde hij als schrijver met de roman Alleen Maar Nette Mensen. Een roman over de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam. In 2019 publiceerde Vuijsje de opvolger van het boek; Salomons oordeel. Op komische en confronterende wijze beschrijft Vuijsje in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Een college over de vrijheid je gekwetst te voelen.

Vuijsje studeerde sociologie en amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij begon zijn carrière in 1997 tot 2007 bij de Nieuwe Revu. In 2008 debuteerde hij als schrijver met de roman Alleen maar nette mensen. Die roman gaat over de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam en volgt een Joodse jongen uit Amsterdam-Zuid die op zoek gaat naar een donkere vriendin. Voor dit boek werd Vuijsje genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en het boek werd later verfilmd. Het boek kreeg veel kritiek door de typering van de zwarte vrouw. Sinds vijf jaar maakt Vuijsje de reportage Land van Afkomst voor de Volkskrant waarin hij Nederlanders met een gemengde afkomst vraagt naar de rol die dit speelt in hun leven.

In 2019 publiceerde Vuijsje de opvolger van het boek; Salomons oordeel. Het boek gaat over de relatie tussen de Joodse Max, zijn Nederlands-Surinaamse vrouw Alissa en hun zoon Salomon. Vuijsje, zelf Joods en getrouwd met een Nederlands-Surinaamse vrouw, schrijft veel over hoe mensen met verschillende achtergronden met elkaar samenleven: "Ik pretendeer dat niemand anders zo van binnenuit kan beschrijven hoe wij nu in Nederland met elkaar samenleven". Het boek gaat over de vraag waar je bij hoort en hoe je samenleeft.

“Er is de afgelopen tien jaar veel gebeurd in Nederland. We zijn in een andere wereld terechtgekomen, een wereld vol ongemak en hysterie over hoe wij ons tot elkaar verhouden. Een wereld waarin emotie de boventoon voert.” Maar ook na de kritiek op bepaalde typeringen in Alleen Maar Nette Mensen wil Vuijsje onderwerpen waaraan mensen aanstoot kunnen nemen, niet mijden. 

Over het vrijheidscollege van Robert Vuijsje
Sinds zijn jeugd, zijn de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, totaal veranderd. Vuijsje vierde zijn 30e verjaardag, door omstandigheden, in het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Op komische en confronterende wijze - en tegen de achtergrond van die absurde viering - beschrijft hij in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Zijn idee over de vrijheid van 2020 is: de vrijheid je gekwetst te voelen.

 

Beeld: Willem Kaldenbach

Vorige pagina