Podcast Vrijheidsgasten
Ken je onze podcast Vrijheidsgasten al? In deze reeks interviewt journalist Nicole Terborg sprekers van de Vrijheidscolleges over hoe hun visie op vrijheid is ontstaan. O.a. Rajae el Mouhandiz, Robert Vuijsje, Angelique Houtveen, Eric Corton, Lucas de Man, Massih Hutak, Blaudzun en Fresku over hoe zij vrijheid beleven en invullen.
Door welke persoonlijke ervaringen is deze gevormd? Wat voor een effect heeft deze bijzondere coronatijd op hen? Interviewer Terborg, een ervaren radio- en televisiemaker, bespreekt met iedere Vrijheidsgast in ongeveer een uur hoe hun visie op vrijheid is ontstaan. “Het gespreksonderwerp vrijheid raakt alle kanten van een gast. Van het persoonlijke en creatieve tot het politieke en maatschappelijke. Dit vertrekpunt zorgde ervoor dat de gasten kwetsbaar durven te zijn. Ik kreeg af en toe een brok in mijn keel bij wat ze deelden.”
De podcast Vrijheidsgasten staat in Spotify , iTunes, ApplePodcasts en in de meeste andere podcast-apps.
Luister de podcast Vrijheidsgasten op Spotify
Edson da Graça
“dat is eigenlijk denk ik in elke situatie … waarin je constant bezig bent met overleven, dan heb je geen tijd om vrijheid te voelen”. In de nieuwe aflevering van de podcast Vrijheidsgasten vertelt Edson da Graça over hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden, wat armoede en schuld kunnen betekenen voor vrijheid. Hij vertelt over welke keuzes hij zelf maakte en hoe hij zijn eigen weg vond.
Gijs Tuinman
“..er zit gewoon spanning. Negativiteit maar ook positiviteit in onze samenleving. Het is aan ons om dat te kanaliseren tot iets dat meer is dan alleen destructie” In de nieuwe aflevering van de podcast Vrijheidsgasten met Nicole Terborg vertelt Gijs Tuinman over de concepten oorlog, vrede en vrijheid.
Maarten van Rossem
“Totale vrijheid daar heb je ook niet veel aan (...). Mensen zijn doodsbang voor vrijheid, vrijheid schept veel meer verplichtingen dan je gewoon ondergeschikt te maken aan iemand die precies zegt hoe het zit en dat je verder je snavel dicht moet houden” In de nieuwe aflevering van de podcast Vrijheidsgasten met Nicole Terborg vertelt Maarten van Rossem over zijn visie over vrijheid, en wat voor verplichtingen dit met zich meebrengt.
Sander de Kramer
"Ik denk vaak, waarom moet Jan Lul uit Rotterdam dit doen?" Journalist en presentator Sander de Kramer is te gast in de podcast Vrijheidsgasten. Hij ontvangt op 31 maart een Four Freedoms Award voor zijn werk in Sierra Leone waar hij vele scholen bouwde. Nicole Terborg vraagt hem wat het is dat hem drijft zich in te zetten voor de zwakkeren? Soms met gevaar voor eigen leven. Wat is zijn gevoel van vrijheid? Je hoort het in de podcast Vrijheidsgasten.
Blaudzun
De Tweede Wereld Oorlog heeft diepe sporen in zijn familie achtergelaten en dit heeft zijn visie op vrijheid beïnvloed. Tijdens de podcast Vrijheidsgasten vertelt hij hier over. De opa van Blaudzun zat in een werkkamp in Japan en zijn oma in een jappenkamp in Indonesië. In 2016 mocht Blaudzun een lied zingen tijdens de Nationale Indiëherdenking en dit maakte een diepe indruk. Vrijheid betekent voor Blaudzun dat je vrij bent van angst en haat. “Deze belemmeren mensen om echt vrij te zijn. Mijn opa heeft nooit over zijn kampverleden gesproken, maar mijn oma is het gelukt om echt vrij te worden. Daarin is ze een voorbeeld voor me.”
Dieuwertje Blok
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was haar familie door hun Joodse afkomst gedwongen om onder te duiken. “Mijn moeder was 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest.” Blok vertelt in haar Kidscollege aan kinderen hoe haar moeder de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd en hoe zij nu naar vrijheid kijkt. "Vrijheid is iets wat je moet delen, vrijheid is nou echt iets voor mij wat niet op zichzelf staat, maar wat iets wat alleen maar fijn is als je het kan delen met anderen."
Massih Hutak
Auteur en rapper Massih Hutak is te gast in de podcast Vrijheidsgasten en vertelt over waarom hij leraar werd, maar dat het zijn leerlingen waren die hem leerde om voor zijn passie te kiezen en schrijver te worden. Hij vertelt Nicole Teborg in de podcast dat een leerling hem vroeg; “Waarom bent u eigenlijk meester? Waarom gaat u eigenlijk geen money maken met iets leips?” Hij vertelde zijn eerste keuze ooit was om schrijver te worden, maar van leraar zijn kreeg hij wel veel veel voldoening, omdat hij voelt dat hij op deze school een verschil kan maken. De leerling zei: “Misschien moet u ons het beste voorbeeld geven en wel gaan voor uw eerste keus.”
Natascha van Weezel
Natascha gaf in 2019-2020 een serie Vrijheidscolleges. In deze tijd overleed ook haar vader de bekende journalist Max van Weezel. Deze wilde graag dat ze door ging met de colleges. Hij gaf haar mee: "Als twee extreme kampen boos zijn, omdat je iets zegt, dan doe je het precies goed."
Fresku
Rapper Fresku spreekt met Nicole Terborg in de podcast Vrijheidsgasten over zijn visie op vrijheid, kunst en leven. Fresku vertelt; “Mijn drang om begrepen te worden, heeft me nooit gelukkiger gemaakt. Maar op het moment dat dat verschoof en een drang werd om te begrijpen, ging ik weer ruimte maken voor geluk.”
Lucas de Man
De Vlaamse kunstenaar en presentator Lucas de Man vertelt in zijn interview openhartig over dat hij als kind moeite had met de zin van het leven. “Echte vrijheid zit in je hoofd.” Ook wil hij dat we anders gaan denken over ‘maakbaarheid’ en hij benadrukt het belang van dialoog. “We leven in een over-communicatieve wereld, maar we luisteren heel slecht naar elkaar,” aldus De Man.
Robert Vuijsje
Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver. Robert heeft sinds zijn jeugd, de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, totaal zien veranderen. Vuijsje vierde zijn 30e verjaardag, door omstandigheden, in het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Op komische en confronterende wijze - en tegen de achtergrond van die absurde viering - beschrijft hij in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Zijn idee over vrijheid anno nu is: de vrijheid je gekwetst te voelen.
Eric Corton
Presentator Eric Corton vertelt in zijn aflevering onder andere over het opgroeien in het door oorlog getekende Oosterbeek en zijn keuze om onlangs te stoppen met drinken van alcohol. Corton; “Drinken we alcohol omdat we het willen? Of omdat het de norm is?”
Angelique Houtveen
Elke geïnterviewde legt een ander accent op het begrip vrijheid. Zo vertelt 3FM DJ Angelique Houtveen over haar gezondheid en wat voor een effect heeft dat heeft op haar gevoel van vrijheid. Houtveen; “Gezondheid is voor mij het allerbelangrijkste. Als je iets hebt, als je niet vrij kunt functioneren, omdat je lichaam je tegenhoudt dan ben je niet echt vrij om de dingen te doen die jij graag zou willen. Want dat is vrijheid.”
Rajae el Mouhandiz
Theatermaakster Rajae el Mouhandiz vertelt over hoe haar grootouders zich verzette tegen hun bezetter. “Ik denk dat het mijn taak is als kind van een verzetsstrijder om mijn grootvader en iedereen om hen heen te eren.”