Vrijheidscolleges special: Israël en Palestina
wo 6 mrt. 2024 19:30 - 21:00
Bibliotheek, Utrecht
UitverkochtLocatie: Bibliotheek Utrecht, Theater
Adres: Neude 11, 3512AE Utrecht
Datum: Woensdag 6 maart
Tijd: 19:30 - 21:00 (inloop: 19.00)
In vrijheid samenleven van twee volken op één stuk land dat al eeuwenlang beladen is lijkt voor de Israëliërs en de Palestijnen op dit moment verder weg dan ooit. Na de terroristische aanslag van Hamas keek de wereld geschokt toe. Ook de Israëliërs zelf zijn in shock. Het geweld van Hamas was zo gruwelijk dat er direct tweespalt ontstond: is de tegenreactie van Israël dan gerechtvaardigd? Er ontstond een situatie waarin het noodzakelijk leek om je uit te spreken. Tegelijkertijd stonden groepen zo sterk tegenover elkaar dat zo’n uitspraak voor velen juist onveilig voelde. Ook in Nederland speelt deze verdeeldheid, maanden na de terroristische aanslag van Hamas en de aanhoudende reactie van Israël, nog steeds. Om de historische context te blijven zien en de ontwikkelingen in een breder perspectief te plaatsen, ook in samenhang met internationale politieke verhoudingen, is een constructief gesprek van groot belang.
Tijdens deze talkshow gaan we in gesprek met programmamaker Raoul Heertje, journalist Radi Suudi, documentairemaker Natascha van Weezel en criminoloog Lydia de Leeuw die ieder een eigen persoonlijke kant van een ingewikkelde geschiedenis vertellen. Zij gaan onder meer in gesprek over de vraag hoe we in deze wereld goed met elkaar kunnen samenleven, hoe verschillende groepen elkaar kunnen leren vinden en hoe ruimte ontstaat om te zijn wie je bent en in dialoog met elkaar te blijven. De presentatie is steeds in handen van schrijver Oscar Kocken.
Tijdens deze avond is er uiteraard ook ruimte voor het publiek om mee te praten en van gedachten te wisselen met de gasten. Want met elkaar praten in plaats van over elkaar is momenteel de manier om ook hier de rust te bewaren en in dialoog met elkaar te blijven.
Vrijheidscolleges special: Israël en Palestina
De situatie in Gaza roept veel vragen op, die schreeuwen om antwoorden. Om de historische context te blijven zien en de ontwikkelingen in een breder perspectief te plaatsen, ook in samenhang met internationale politieke verhoudingen, is een constructief gesprek van groot belang. Wegens het succes van de eerdere speciale editie van de Vrijheidscolleges in november 2023 en de aanhoudende actualiteit van het onderwerp wordt opnieuw een programmareeks rondom de situatie in Gaza georganiseerd.
Tijdens deze editie staan de volgende Vrijheidscolleges gepland:
- Vrijdag 16 februari: Wageningen - Natascha van Weezel en Lydia de Leeuw
- Maandag 19 februari: Den Haag - Radi Suudi en Natascha van Weezel
- Maandag 26 februari: Zwolle - Radi Suudi en Raoul Heertje
- Maandag 4 maart: Tilburg - Lydia de Leeuw en Raoul Heertje
- Woensdag 6 maart: Talkshow Utrecht - Natascha van Weezel, Raoul Heertje, Lydia de Leeuw en Radi Suudi
Deze programmareeks is een samenwerking tussen Stichting Vrijheidscolleges, Bevrijdingsfestival Utrecht, de Bibliotheek Utrecht, de Bibliotheek Midden-Brabant, de bblthk, Bevrijdingsfestival Overijsel, Oranjehotel Den Haag, FOTODOK en stichting Neve Shalom/Wahat al Salam. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Vfonds.
Sprekers
Natascha van Weezel
Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt haar werk. In haar Vrijheidscollege onderzoekt Van Weezel hoe conflicten op het wereldwijde strijdtoneel invloed uitoefenen op ons persoonlijke leven.
Lees verderRaoul Heertje
Raoul Heertje is comedian, schrijver en programmamaker. In zijn Vrijheidscolleges gaat hij in op de vraag hoe we op deze planeet goed met elkaar kunnen samenleven.
Lees verderRadi Suudi
Radi Suudi is freelance journalist en consultant. In zijn Vrijheidscolleges deelt hij de ervaringen die hij opdeed tijdens zijn reizen in het Midden-Oosten.
Lees verderLydia de Leeuw
Lydia de Leeuw is criminoloog en jurist, met een specialisatie in internationaal strafrecht. In haar Vrijheidscolleges gaat ze in op het gebrek aan vrijheid in Palestina, en de betekenis van de leefsituatie van mensen daar voor ons leven hier en andersom.
Lees verder