De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Meld je aan!

Vrijheidscolleges Live met Soundos El Ahmadi

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Haroon Ali

Kijk terug

Vrijheidscolleges Live met Joris Linssen

Kijk terug

2021: Vrijheidscollege Edson da Graça Recap

Edson da Graça vertelt in zijn Vrijheidscollege over hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden en wat armoede en schuld kunnen betekenen voor vrijheid. Hij spreekt over welke keuzes hij zelf maakte en hoe hij zijn eigen weg vond.

2021: Joris Linssen Vrijheidscollege Shorts | Vrijheidscolleges Live

Zanger en presentator Joris Linssen gaat in zijn Vrijheidscollege in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa.

2021: Haroon Ali Vrijheidscollege Shorts | Vrijheidscolleges Live

Auteur Haroon Ali vertelt in zijn Vrijheidscollege over zijn zoektocht naar identiteit.

2021: Soundos El Ahmadi Vrijheidscollege Shorts | Vrijheidscolleges Live

Comedian Soundos El Ahmadi verteld over kansen en vooroordelen.

2021: Vrijheidscollege Simone Weimans

NOS-presentator Simone Weimans gaat tijdens haar Vrijheidscollege in op het belang van persvrijheid en hoe vrije meningsvorming te lijden heeft onder diverse vormen van repressie. Opgenomen te Bibliotheek Rotterdam op 29 april 2021.

2021: Vrijheidscollege Edson da Graça

Edson da Graça vertelt in zijn Vrijheidscollege over hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden en wat armoede en schuld kunnen betekenen voor vrijheid. Hij spreekt over welke keuzes hij zelf maakte en hoe hij zijn eigen weg vond.

2021: Vrijheidscollege Robert Vuijsje

Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver. Zijn Vrijheidscollege gaat onder andere over de vrijheid om je gekwetst te voelen. Robert heeft sinds zijn jeugd, de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, totaal zien veranderen.

2021: Vrijheidscollege Soundos El Ahmadi

Het Vrijheidscollege van comedian Soundos El Ahmadi gaat over kansen en vooroordelen. spreekt over wat er gebeurt als je als vrouw met een migratie-achtergrond hard op het glazen plafond bonkt.

2021: Four Freedoms Awards Meet-up

Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees.

2020: Vrijheidscollege Angelique Houtveen & Fresku

In dit Vrijheidscollege gaat Angelique Houtveen op zoek naar de balans tussen vrijheid van expressie in de muziek. Wanneer wordt iets 'verboden' muziek? Oud-Vrijheidsspreker Fresku verzorgt een poëtische omlijsting. Na afloop van het college gaan Fresku en Angelique met elkaar en met de studenten in gesprek over muziek en vrijheid.


 

2020: Vrijheidscollege Sinan Can

Sinan Can (1977), Nederlands onderzoeksjournalist en bekend om zijn prijswinnende documentaires over de oorlog in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS. Op 12 november sprak hij in het Maczek Memorial Breda. De Arabische lente leek een ommekeer in het Midden-Oosten. Eindelijk werden dictators één voor één afgezet. Er zou eindelijk democratie, vrijheid en gelijkwaardigheid komen. Maar...is de ‘lente’ gelukt?

2020: Vrijheidscollege Gijs Tuinman

Gijs Tuinman sprak op woensdag 4 november in het Maczek Memorial Breda. Tuinman is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire Willemsorde en de bronzen leeuw. Tuinman deelt in zijn Vrijheidscollege zijn visie op vrijheid; “Vrede en vrijheid is niet gratis. Het is een wankel evenwicht tussen orde en chaos, tussen het collectief en het individu. Vrede en vrijheid zijn een realiteit en utopie tegelijkertijd.”

2020: Vrijheidscollege Robert Vuijsje

Het eerste Vrijheidscollege van Robert Vuijsje vond plaats in de centrale bibliotheek van Utrecht. Een indrukwekkend verhaal over de Holocaust, zijn Joodse roots en de discriminatie die hij en zijn zoons ervaren. Met nagesprek waarin Vuijsje ingaat op het gevaar van complottheorieën. "Meningen zijn niet automatisch feiten". De livestream kwam tot stand in samenwerking met het Bevrijdingsfestival Utrecht.

2020: Angelique Houtveen geeft Vrijheidscollege op het Cibap College in Zwolle

Angelique Houtveen gaf op 6 oktober 2020 een Vrijheidscollege over de vrijheid van meningsuiting in de muziek. Zij vroeg de studenten: "Mag je over alles muziek maken, ook als het aanzet tot gebruik van geweld?"

2020: Minicollege Natascha van Weezel tijdens de Vrijheidssoep

Bevrijdingsdag 2020: De ‘thuis’-editie. Amsterdam en Rotterdam maken een online programma met Vrijheidssoep. Samen een soep maken, samen eten en samen kijken naar een speciaal bevrijdingsprogramma, vanuit je eigen huis. Natascha van Weezel geeft een mini-Vrijheidscollege.

Aftermovie Vrijheidscolleges 2019

Dat waren ze, de Vrijheidscolleges van 2019! We hebben geluisterd naar ontroerende en inspirerende sprekers; zij reisden de afgelopen weken door heel Nederland om hun verhaal te vertellen.

2019: Natascha van Weezel geeft Vrijheidscollege op ROC Mondriaan

Natascha van Weezel (1986) is auteur en documentairemaker. Op het ROC Mondriaan gaf ze de studenten mee: “Kijk niet weg als je discriminatie ziet. Als je zoiets overkomt, voel je je zo ontzettend eenzaam.”

Vrijheidscolleges 2019: Natascha van Weezel

Natascha van Weezel vertelt in Het Ketelhuis in Amsterdam tijdens haar vrijheidscollege over haar familie en ontmoetingen met Israëliërs en Palestijnen.

Vrijheidscolleges 2019: Dieuwertje Blok

Dieuwertje Blok vertelt in Leeuwarden tijdens haar kidscolleges over haar Joodse familie en haar kijk op vrijheid: “Voor mijn Joodse moeder was vrijheid een werkwoord. Ze heeft ervoor gekozen om niet te haten.” 

Vrijheidscolleges 2019: Stephan Sanders

“De vrijheid om te zeggen wat je denkt, ook wanneer dit kwetsend is, is toch een van de aardigste dingen die de westerse democratie heeft opgeleverd.” Stephan Sanders sprak tijdens zijn college in de Wageningse bibliotheek over vrijheid van godsdienst.

Vrijheidscolleges 2019: Charles Groenhuijsen

Charles Groenhuijsen pleit tijdens zijn vrijheidscollege in Nijmegen voor meer positiviteit: “Een eerlijk verhaal bestaat uit wat er mis is, maar zeker ook wat er goed gaat.”

Vrijheidscolleges 2019: Rajae El Mouhandiz

Op verschillende MBO’s in Nederland inspireerde Rajae El Mouhandiz met haar college: “Niemand kan je dromen van je afpakken. Neem je ruimte in, de wereld heeft jouw talent nodig.”

Vrijheidscolleges 2019: Özcan Akyol

Tijdens Bevrijdingsfestival Amsterdam vertelt Özcan Akyol over vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Ook pleit hij voor een betere bescherming van journalisten: “Een journalist die niet in vrijheid kan opereren, is geen journalist, want die kan zijn werk niet doen.”

Vrijheidscolleges 2019: Sinan Can

In PaRaDoX Tilburg University sprak Sinan Can tijdens Hartslagcafé over vrijheid en onvrijheid: “Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend.”

Vrijheidscolleges 2019: Aafke Romeijn

“Wat zou Europa kunnen betekenen voor onze individuele en collectieve vrijheid?” Aafke Romeijn gaf een van haar vrijheidscolleges in het Amsterdamse Ketelhuis tijdens het Bevrijdingsfestival.

Vrijheidscolleges 2019: Ronald Giphart

Ronald Giphart spreekt in zijn Vrijheidscollege over de verzetsdaden van studenten tijdens WOII.

Vrijheidscolleges 2019: Jonathan Holslag

“Verdediging van onze vrijheid gaat gepaard met een eerlijke welvaartsdeling.” In TivoliVredenburg opende Vlaamse politicoloog en Chinakenner Jonathan Holslag de reeks Vrijheidscolleges 2019.   
 

Aftermovie Vrijheidscolleges 2018

Vrijheidscolleges 2018: Joseph Oubelkas

“Vrijheid binnen de muren en vrijheid buiten de muren” Joseph Oubelkas gaf op het Koning Willem I College in Den Bosch een van zijn Vrijheidscolleges over de periode voor, tijdens en na zijn onterechte gevangenschap.  

Vrijheidscolleges 2018: Fresku

“Vrijheid is net als vrede, net als gelijkheid: het is een streven.” Het Vrijheidscollege van Fresku tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam was in de vorm van een vraag en antwoord met de zaal.  

Vrijheidscolleges 2018: Lucas De Man

“Mijn definitie van Vrijheid: mens mogen zijn.” Lucas De Man gaf een van zijn Vrijheidscolleges op het Bevrijdingsfestival in Zwolle.

Vrijheidscolleges 2018: Afshin Ellian

“Vrijheid, maar waar liggen de grenzen?” Hoogleraar Afshin Ellian gaf tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen een Vrijheidscollege over ‘de weerbare democratie’.

Vrijheidscolleges 2018: Jan Terlouw

“Vrijheid is misschien wel een van de meest misbruikte woorden in ons vocabulaire” zei Jan Terlouw in zijn Vrijheidscollege die hij gaf in het Dominicanenklooster in Zwolle.   

Vrijheidscolleges 2018: Herman Pleij

“Hoe vrij kan een mening zijn?” Emeritus hoogleraar Herman Pleij bespreekt in zijn Vrijheidscollege in het Oude Stadhuis van Middelburg de historie van de Vrijheid van Meningsuiting.

Vrijheidscolleges 2018: Tinkebell

“Vrijwaring van Angst heeft grote impact op de andere Vrijheden die Roosevelt formuleerde” aldus kunstenares Tinkebell in haar Vrijheidscollege op de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle.

Vrijheidscolleges 2018: Ali Rizvi

“Human beings have rights and are entitled to respect. Ideas, books, and beliefs don’t, and aren’t.” De Canadese medicus en auteur Ali Rizvi gaf een van zijn Vrijheidscolleges in de Rode Hoed in Amsterdam.

Vrijheidscolleges 2018: Massih Hutak

‘Is dit de vrijheid waar mijn vader het over had?’ vroeg Massih Hutak zich als opgroeiende tiener af. De rapper en columnist gaf een van zijn Vrijheidscolleges op het ROC Mondriaan in Den Haag.

Vrijheidscolleges 2018: Anousha Nzume

“Iedereen heeft recht op Vrijheid. Maar is die Vrijheid voor iedereen wel zo vanzelfsprekend?” Anousha Nzume gaf een van haar Vrijheidscolleges op De Nieuwste School in Tilburg.

Vrijheidscolleges 2018: Femke Halsema

"Onze identiteit verandert steeds. En het gesprek over identiteit is belangrijk." Femke Halsema opende in TivoliVredenburg de reeks Vrijheidscolleges van 2018.

Vrijheidscolleges 2017: aftermovie

Vrijheidscolleges 2017: Boris van der Ham

“De gulden vrijheid welke het midden houdt tussen slaafsheid en losbandigheid.” Boris van der Ham hield een van zijn Vrijheidscolleges op het Bevrijdingsfestival Brabant in Den Bosch.

Vrijheidscolleges 2017: Prem Radhakishun

'Vrijheid moet je ook leven.' Vrijheidscollege Prem Radhakishun op De Nieuwste School in Tilburg over Vrijheid van Meningsuiting.

Vrijheidscolleges 2017: Dolf Jansen

“Iedereen kan iets bijdragen aan de Four Freedoms.” Dolf Jansen gaf een van zijn Vrijheidscolleges op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen.   

Vrijheidscolleges 2017: Sunny Bergman

'Vrijheid kan alleen bestaan in gelijkwaardigheid.' Vrijheidscollege Sunny Bergman voor het Academic Forum van de Universiteit van Tilburg, onder meer aan de hand van fragmenten uit haar documentaire 'Wit is ook een kleur'.

Vrijheidscolleges 2017: Simone van Saarloos

“Gelijkwaardigheid is een ideaal maar geen praktijk.” Simone van Saarloos gaf een van haar Vrijheidscolleges op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen.

Vrijheidscolleges 2017: Fidan Ekiz

“Ik wil mijn kind leren hoe belangrijk het is dat hij zijn stem laat horen voor vrijheid” Fidan Ekiz gaf een van haar Vrijheidscolleges in het Ketelhuis tijdens het Bevrijdingsfestival Amsterdam / Het Vrije Westen.

Vrijheidscolleges 2017: Maarten van Rossem

‘Doe normaal’. Dat was het motto dat Maarten van Rossem zondag 12 maart gaf aan zijn Vrijheidscollege in een uitverkochte zaal van TivoliVredenburg in Utrecht. Het was tegelijk de aftrap van de reeks Vrijheidscolleges van 2017. Maarten van Rossem sprak zich daags voor de Tweede Kamer-verkiezingen uit over de verkiezingsretoriek en met name het appèl dat partijen doen op de normen en waarden.

Vrijheidscolleges 2017: Naema Tahir

Vrijheidscollege van Naema Tahir in De Bblthk in Wageningen over Vrijwaring van Gebrek, aan de hand van haar persoonlijke migratiegeschiedenis.

Vrijheidscolleges 2017: Eric Corton

‘Vrijheid is iets heel persoonlijks’. Eric Corton gaf een van zijn Vrijheidscolleges op 5 april in Kytopia, Utrecht. Hij vertelde hoe hij in zijn jeugd in Oosterbeek leerde waar de grens van Vrijheid ligt.   

Vrijheidscolleges 2017: Frank Furedi

Vrijheidscollege (Freedom lecture): Fear and security in an age of terror. De Brits/Hongaarse emeritus hoogleraar sociologie Frank Furedi gaf op 2 mei zijn Vrijheidscollege in de Rode Hoed in Amsterdam.

AFTERMOVIE 2016

Vrijheidscolleges 2016: Dominee Gremdaat

Gremdaat is een creatie van Paul Haenen. Dominee Gremdaat houdt in het hele land preken op congressen, symposia en gedenkwaardige bijeenkomsten. Tijdens zijn vrijheidscollege predikt hij over vrijheid en religie.

Vrijheidscolleges 2016: Mardjan Seighali

Mardjan Seighali, de directeur van het UAF, spreekt in Utrecht over haar jeugd in Iran, de politieke revolutie, de ontwikkeling van haar politieke engagement en het moeten vluchten naar Nederland. “Ik bestond voor mijn familie en omgeving, maar ik bestond niet voor mezelf. Door het ontbreken van enig perspectief was ik mijn identiteit verloren: Mardjan Seighali was opgehouden te bestaan, het regime had gewonnen.”

Vrijheidscolleges 2016: Zihni Özdil

Zihni Özdil spreekt op 28 april 2016 in Tilburg over integratie en segregatie in Nederland. 

Vrijheidscolleges 2016: Mostafa Hilali

Openhartig en met zelfspot waarschuwt beroepsmilitair en mede-oprichter van Nietmijnislam voor angst die ons van binnen uit kapot kan maken. “Als we elkaar bang maken, wint IS” vertelde hij in TivoliVredenburg op 29 maart 2016.   

Vrijheidscolleges 2016: Jessica Durlacher

Op 21 april 2016 sprak Jessica Durlacher in Almere over haar jeugd, vrijheid van religie en tolerantie: ‘Het is een mooi ideaal, vrijheid van religie, maar het is niet moeilijk om te zien dat vrijheid en religie begrippen zijn die eigenlijk niks met elkaar te maken hebben.’  

Vrijheidscolleges 2016: Ancilla Tilia

Ancilla Tilia, het boegbeeld van de Nederlandse Piratenpartij bespreekt in Zwolle in 2016 de vraag: ‘Mag je in Nederland wel alles zeggen?’ En is de manier waarop het nu geregeld wordt wel wenselijk?

Vrijheidscolleges 2016: André Manuel

Andre Manuel sprak op 19 april 2016 in Utrecht over Vrijheid van godsdienst: ‘Vrijheid van godsdienst, misschien wel het domste idee uit de geschiedenis van de mensheid.’

Vrijheidscolleges 2016: Vincent Bijlo

Cabaretier en schrijver Vincent Bijlo bespreekt in zijn college in 2016 de vrijheid van meningsuiting, waarbij hij een balans zoekt tussen serieuze onderwerpen en een luchtige en humoristische manier van vertellen. “Mensen zijn vrijheid van meningsuiting als een doel gaan zien en niet meer als een middel.”

Vrijheidscolleges 2016: Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher geeft in 2016 de openingsspeech en bespreekt in zijn college de vier vrijheden van Roosevelt. 

Vrijheidscolleges 2015: Aftermovie

Vrijheidscolleges 2015: Gerdi Verbeet

Op 23 maart sprak Gerdi Verbeet een Vrijheidscollege uit over de Vrijheid van Meningsuiting, in de Pop-Up Store 'Hier' in Zwolle. 'Je moet wel bereid zijn het gesprek aan te gaan, te luisteren naar de mensen die het niet met je eens zijn.'

Vrijheidscolleges 2015: Yassin Elforkani

'De vrijheden kunnen we alleen maar verankeren in de samenleving als we ze vanuit de opvoeding veel sterker meegeven.' Iman Yassin Elforkani sprak op 7 april in Zwolle over de Vrijheid van Religie.

Vrijheidscolleges 2015: Jan Jaap van der Wal

‘Als je ergens om kunt lachen, betekent dat dat je in beschaving verder bent.’ Op 14 april hield standup comedian Jan Jaap van der Wal een Vrijheidscollege in de Hanzehogeschool in Groningen. Na afloop werd hij geïnterviewd door presentator Vladimir Bartelds, docent mediatheorie van de Hanzehogeschool.

Vrijheidscolleges 2015: Maarten van Rossem

'We leven in het veiligste land ter wereld, zijn zo rijk als we nooit waren, en we blijven maar naar die angstmachine kijken.' Maarten van Rossem was op dreef in zijn Vrijheidscollege over de Vrijwaring van Angst, op 29 april 2015 in Almere.

Vrijheidscolleges 2015: Petra Stienen

‘Ik zou willen dat we een samenleving hebben waar wij hier voorbij de kleur van die religie kunnen kijken, dat we accepteren dat elk mens meerdere identiteiten heeft.’ Op 2 april sprak arabist Petra Stienen een Vrijheidscollege uit over de Vrijheid van Religie, in het Groninger Forum.   

Vrijheidscolleges 2015: Arend Jan Boekestijn

'Elke vorm gelijkheid te bevorderen gaat ten koste van de vrijheid.' Arend Jan Boekstijn sprak op15 april over de beginselen van het liberalisme en over de vrijwaring van gebrek, in het Mirliton Theater in Utrecht.

Vrijheidscolleges 2015: Ton Koene

Ton Koene sprak op 28 april in Den Haag, over de Vrijwaring van Angst. 'In Nederland kennen we geen levensbedreigende angst – dat alles wat we zijn of hebben ineens voorbij kan zijn. Op heel veel andere plekken in de wereld is dat anders.'

Vrijheidscolleges 2015: Ad van Liempt

In de Winkel van Sinkel in Utrecht sprak Ad van Liempt op 3 mei 2015 zijn Vrijheidscollege uit, over de Vrijheid van Meningsuiting. ‘Eigenlijk blijkt uit onze geschiedenis dat censuur ons veel vertrouwder is.’